ypourgeio

facebook 1 facebook 1facebook 1

ypourgeio

facebook 1 facebook 1facebook 1

ΗΜΕΡΙΔΕΣ- ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε Ημερίδα με θέμα «Αναδοχή, μια άλλη ματιά για το παιδί που κινδυνεύει» της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων (ΕΠΑ) Καλαμάτας_

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε Ημερίδα με θέμα «Αναδοχή, μια άλλη ματιά για το παιδί που κινδυνεύει» της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων (ΕΠΑ) Καλαμάτας_

Την Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας ημερίδα, με θέμα «Αναδοχή, μια άλλη ματιά για το παιδί που κινδυνεύει», την οποία διοργάνωσε η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων (ΕΠΑ) Καλαμάτας, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και με την στήριξη του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος. Στόχος της ημερίδας ήταν η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τον θεσμό της αναδοχής, ως εναλλακτική μορφή οικογενειακής φροντίδας των παιδιών.

Το ΕΚΚΑ, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Κέντρου, συμμετείχε στην ημερίδα με τα στελέχη του Τμήματος Αναδοχών-Υιοθεσιών του φορέα, την κα Γιώτα Μάνθου, Κοινωνική Λειτουργό ΜSW– Ψυχολόγο & Αν. Προϊσταμένη του Τμήματος, η οποία παρουσίασε στην ημερίδα, εισήγηση με τίτλο «Η διαδικασία της αναδοχής για τον υποψήφιο γονέα και τον επαγγελματία» και την κα Βίκυ Μεγαρίτη, Κοινωνική Λειτουργό ΜSW– Ψυχολόγο & Αν. Προϊσταμένη του Τμήματος.

Δράση του Ξενώνα Θεσσαλονίκης για την 25η Νοεμβρίου, ημέρα κατά της βίας των γυναικών_

Δράση του Ξενώνα Θεσσαλονίκης για την 25η Νοεμβρίου, ημέρα κατά της βίας των γυναικών_

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, 25 Νοεμβρίου και μετά από πρόσκληση της Φοιτητικής Ένωσης για το Φύλο και την Ισότητα «ΦΥΛ.ΙΣ.», του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των δράσεων του Ξενώνα κακοποιημένων γυναικών του ΕΚΚΑ Θεσσαλονίκης και διανεμήθηκε έντυπο υλικό στους φοιτητές.

Επίσης έντυπο υλικό διανεμήθηκε σε συνεργασία με στελέχη του Συμβουλευτικού Σταθμού Θεσσαλονίκης του ΚΕΘΙ σε κεντρικό σημείο της πόλης όπου ενημερώθηκαν διερχόμενοι πολίτες για τις δράσεις του ΕΚΚΑ και του Δικτύου των δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.
Στις δράσεις δικτύωσης και ευαισθητοποίησης συμμετείχαν ο Προϊστάμενος του Ξενώνα, Βλάχος Θεολόγος, η Ψυχολόγος Αναγνωστοπούλου Χαμαϊδή, η Κοινωνική Λειτουργός Μήτσα Σοφία και η Παιδαγωγός Βαϊτσοπούλου Παρασκευή.

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε Ημερίδα με θέμα «Αναπληρώνοντας τη φυσική οικογένεια μέσω του θεσμού της Αναδοχής»  του Κέντρου Κοινότητας-Παράρτημα Ρομά του Δήμου Ναυπακτίας_

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε Ημερίδα με θέμα «Αναπληρώνοντας τη φυσική οικογένεια μέσω του θεσμού της Αναδοχής» του Κέντρου Κοινότητας-Παράρτημα Ρομά του Δήμου Ναυπακτίας_

Την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ναυπακτία», με επιτυχία η ημερίδα του Κέντρου Κοινότητας - Παράρτημα Ρομά του Δήμου Ναυπακτίας, με θέμα «Αναπληρώνοντας τη φυσική οικογένεια μέσω του θεσμού της Αναδοχής». Στόχος της ημερίδας ήταν η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τον θεσμό της αναδοχής, ως εναλλακτική μορφή οικογενειακής φροντίδας των παιδιών.

Το ΕΚΚΑ, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Κέντρου, συμμετείχε στην ημερίδα με τη κα Γιώτα Μάνθου, Κοινωνική Λειτουργό ΜSW– Ψυχολόγο & Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Αναδοχών-Υιοθεσιών του Φορέα, η οποία παρουσίασε στην ημερίδα, εισήγηση με τίτλο «Αποϊδρυματοποίηση-Αναδοχή: Το δικαίωμα του παιδιού στην οικογενειακή ζωή».

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσαν τα  Παιδικά Χωριά SOS με θέμα: «Η μεταρρύθμιση της παιδικής προστασίας πιο αναγκαία από ποτέ» _

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσαν τα Παιδικά Χωριά SOS με θέμα: «Η μεταρρύθμιση της παιδικής προστασίας πιο αναγκαία από ποτέ» _

Τα Παιδικά Χωριά SOS, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, οργάνωσαν διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Η μεταρρύθμιση της παιδικής προστασίας πιο αναγκαία από ποτέ», τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022.

Στόχος της ημερίδας ήταν να αναδείξει για άλλη μια φορά, το πόσο σημαντικός είναι ο τομέας της παιδικής προστασίας και πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για ριζικές μεταρρυθμίσεις, με γνώμονα την εμπειρία στην Ελλάδα και τις πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες, ώστε να προσδιοριστούν οι απαραίτητες αλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό, η ημερίδα εστίασε στην πρόληψη, την αποϊδρυματοποίηση, την αναδοχή, αλλά και τη βιολογική οικογένεια.

Ενημερωτική Εκδήλωση "Κακοποίηση Παιδιού: Πρόληψη και Διαχείριση"_

Ενημερωτική Εκδήλωση "Κακοποίηση Παιδιού: Πρόληψη και Διαχείριση"_

Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Αλμυρού και ο Δήμος Αλμυρού διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα , «Κακοποίηση παιδιού – Πρόληψη και Διαχείριση» στις 7/12/2022, στον Αλμυρό, στο Πολιτιστικό Κέντρο, στην οποία συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες υγείας, αστυνομία, εκκλησία, κλπ αλλά και τοπικοί και πολιτικοί παράγοντες της ευρύτερης περιοχής.  

Το ΕΚΚΑ, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Δήμου, συμμετείχε στην εκδήλωση με τους κοινωνικούς λειτουργούς του Τμήματος Ξενώνα & ΚΚΣ Φοίνικα της Δ/νσης Θεσσαλονίκης ΕΚΚΑ,  κ. Κουτμερίδου Κυριακή και κ. Κόφφα Στέφανο.

Ειδικότερα, ο κος Κόφφας, στην εισήγηση του επικεντρώθηκε στο ορισμό, στη τυπολογία της παιδικής κακοποίησης, τους γενεσιουργούς παράγοντες και προσδιοριστές επικινδυνότητας. Στη συνέχεια η κ. Κουτμερίδου, αναφερόμενη στην πρόληψη και διαχείριση της προστασίας του παιδιού, εστίασε στις κύριες συνιστώσες του συστήματος παιδικής προστασίας στη χώρα μας, στη διαδικασία αναφοράς/καταγγελίας περιστατικών κακοποίησης και στα εργαλεία εκτίμησης και παρέμβασης.

Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου του Δήμου Αλμυρού

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε εκπαιδευτικές συναντήσεις με υποψήφιους θετούς γονείς (ΥΘΓ) και επαγγελματίες που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου_

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε εκπαιδευτικές συναντήσεις με υποψήφιους θετούς γονείς (ΥΘΓ) και επαγγελματίες που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου_

Την Πέμπτη 17/11/2022 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκπαιδευτικές συναντήσεις με θέμα την αναδοχή και την τεκνοθεσία, που διοργάνωσαν με εξαιρετικό τρόπο οι κοινωνικοί λειτουργοί της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.
Το ΕΚΚΑ, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση της ΠΕ Ηρακλείου, συμμετείχε στις εκπαιδευτικές συναντήσεις με τη κα Γιώτα Μάνθου, Κοινωνική Λειτουργό ΜSW– Ψυχολόγο & Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Αναδοχών-Υιοθεσιών του Φορέα.
Ειδικότερα, η κα Μάνθου, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022, στην εκπαιδευτική συνάντηση με τους ΥΘΓ πραγματεύτηκε μέσα από την εισήγησή της με τίτλο «Προσωπικά κίνητρα και προσδοκίες. Στάσεις, αντιλήψεις σε σχέση με το θεσμό της υιοθεσίας και την ανατροφή των παιδιών» και κύρια μέσα από βιωματικές ασκήσεις, οπτικοακουστικό υλικό, κλπ, τα εν λόγω ζητήματα με τους ΥΘΓ, με σκοπό να διευκολυνθούν οι ΥΘΓ στην προσωπική τους αναζήτηση, αναστοχασμό και ενδοσκόπηση, κατά την διαδρομή τους για την τεκνοθεσία ενός παιδιού.

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε Ημερίδα Ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από τον Δήμο Χανίων. «Όψεις της Ενδοοικογενειακής Βίας»_

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε Ημερίδα Ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από τον Δήμο Χανίων. «Όψεις της Ενδοοικογενειακής Βίας»_

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα, με θέμα: «Όψεις της Ενδοοικογενειακής Βίας», που διοργάνωσε ο Δήμος Χανίων, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Στο κατάμεστο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» πολίτες και επαγγελματίες κοινωνικής πολιτικής, ενημερώθηκαν και είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήματα για τα ζητήματα της ενδοοικογενειακής βίας, τις έγκαιρες παρεμβάσεις, την ορθή αντιμετώπιση των περιπτώσεων, κλπ.
Το ΕΚΚΑ, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων, συμμετείχε στην ημερίδα, με τη κα Γιώτα Μάνθου, Κοινωνική Λειτουργό ΜSW– Ψυχολόγου & Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Αναδοχών-Υιοθεσιών του Φορέα, η οποία παρουσίασε στην ημερίδα, εισήγηση με τίτλο «Ενδοοικογενειακή βία-παιδική κακοποίηση: μορφές κακοποίησης, αναγνώριση ενδείξεων ενός κακοποιημένου παιδιού και τρόποι αντιμετώπισης».

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε ημερίδα που διοργάνωσε το Χριστοδούλειο Ίδρυμα παιδικής προστασίας με θέμα: «Αναδοχή και Τεκνοθεσία»_

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε ημερίδα που διοργάνωσε το Χριστοδούλειο Ίδρυμα παιδικής προστασίας με θέμα: «Αναδοχή και Τεκνοθεσία»_

Το Χριστοδούλειο Ίδρυμα παιδικής προστασίας οργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Αναδοχή και Τεκνοθεσία», στις 18 Νοεμβρίου 2022, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαϊδαρίου.
Στόχος της ημερίδας ήταν η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας ώστε να συνδράμει στις προσπάθειες αποϊδρυματοποίησης, εξόδου δηλαδή των παιδιών από τις ιδρυματικές δομές και μετάβασης τους σε ασφαλή οικογενειακά περιβάλλοντα.
Το ΕΚΚΑ, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Χριστοδουλείου Ιδρύματος, συμμετείχε στην ημερίδα με την κα Γιώτα Μάνθου, Κοινωνική Λειτουργό ΜSW– Ψυχολόγο & Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Αναδοχών-Υιοθεσιών του Φορέα, η οποία παρουσίασε εισήγηση με τίτλο «Αποϊδρυματοποίηση - το δικαίωμα των παιδιών στην οικογενειακή ζωή. Επιτεύγματα και δυσκολίες της τριετούς εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου της αναδοχής & της τεκνοθεσίας».

Εκπαιδευτική δράση του Ε.Κ.Κ.Α._

Εκπαιδευτική δράση του Ε.Κ.Κ.Α._

Στα πλαίσια της καλής συνεργασίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2022 διήμερη εκπαιδευτική δράση του ειδικού επιστημονικού προσωπικού (Κοινωνικοί Λειτουργοί και Ψυχολόγοι) του Ε.Ε.Σ. από την Κοινωνική Λειτουργό - Ψυχοθεραπεύτρια του Ε.Κ.Κ.Α. Σοφία Πολιτίδου.

Η εκπαίδευση αφορούσε στην παροχή τηλεφωνικής συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και έλαβε χώρα στα Γραφεία Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης των στελεχών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ Θεσσαλονίκης σε ημερίδα με θέμα την παιδική προστασία & ενδοοικογενειακή βία, στη Φλώρινα_

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ Θεσσαλονίκης σε ημερίδα με θέμα την παιδική προστασία & ενδοοικογενειακή βία, στη Φλώρινα_

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Φλώρινας και ο Δήμος Φλώρινας διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα, «Παιδική προστασία & ενδοοικογενειακή βία: Δράσεις – Παρεμβάσεις του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης» στις 16/11/2022, στην Φλώρινα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στην οποία συμμετείχαν κοινωνικοί επιστήμονες από τους φορείς της περιοχής, πολίτες, κλπ και την οποία στήριξαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των τοπικών αρχών της πόλης.
Το ΕΚΚΑ, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Δήμου, συμμετείχε στην εκδήλωση με τις κες Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγο (Δρ) & Προϊσταμένη και Κουτμερίδου Κυριακή, κοινωνική λειτουργό, του Τμήματος Ξενώνα & ΚΚΣ Φοίνικα της Δ/νσης Θεσσαλονίκης ΕΚΚΑ.
Ειδικότερα, η κα Παπαδοπούλου, στην εισήγηση της επικεντρώθηκε στα αίτια, τις συνέπειες και στις ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις τόσο στο θύμα όσο και στο θύτη της ενδοοικογενειακής βίας. Στη συνέχεια η κ. Κουτμερίδου, αναφερόμενη στην προστασία του παιδιού, εστίασε στις κύριες συνιστώσες του συστήματος παιδικής προστασίας στη χώρα μας, μορφές και συνέπειες έκθεσης σε βία των παιδιών, και στις διαδικασίες αναφοράς/καταγγελίας περιστατικών βίας.

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

NEWSLETTER

Συμπληρώστε το email σας