ypourgeio

facebook 1 facebook 1facebook 1

ypourgeio

facebook 1 facebook 1facebook 1

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Previous Next

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης κατά της Κακοποίησης Ηλικιωμένων

15η Ιουνίου: «Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης κατά της Κακοποίησης Ηλικιωμένων»
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) καθιέρωσε την 15η Ιουνίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης κατά της Κακοποίησης Ηλικιωμένων» γεγονός το οποίο αποτελεί αφενός μια ακόμη σημαντική ευκαιρία ανάδειξης ενός παγκόσμιου προβλήματος, όπως αυτό της κακοποίησης ηλικιωμένων και αφετέρου άλλη μια εξαιρετική ευκαιρία ευαισθητοποίησης όλων των πολιτών απέναντι σε αυτό, σε κάθε σύγχρονη, ανθρώπινη κοινωνία.
Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, η «Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης κατά της Κακοποίησης Ηλικιωμένων» αποκτά ξεχωριστή σημασία δεδομένου ότι η δεκαετία 2020-2030 έχει ανακηρυχτεί από τον ΟΗΕ ως «Δεκαετία της Υγιούς Γήρανσης» (2020-2030: Decade of Healthy Aging), ώστε να υπάρξουν πρωτοβουλίες των κρατών και των κοινωνιών των πολιτών για την υγιή γήρανση του πληθυσμού, καθώς και μια οργανωμένη και συντονισμένη ανάληψη παγκόσμιας δράσης, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ζωής όλων των ηλικιωμένων.
Δυστυχώς, η κακοποίηση των ηλικιωμένων είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, αλλά παραμένει εν πολλοίς ένα «κρυφό» κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο, για πολλούς λόγους, δεν αποκαλύπτεται σε όλη του την έκταση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μόλις το 4% των περιστατικών κακοποίησης ηλικιωμένων αναφέρεται και γίνεται γνωστό.
Η σοβαρότητα του κοινωνικού φαινομένου της κακοποίησης των ηλικιωμένων, αλλά και η δυσκολία της αποκάλυψής του σχετίζεται στενά με το γεγονός ότι οι θύτες είναι συνήθως πρόσωπα εμπιστοσύνης και φροντίδας των ηλικιωμένων, καθώς, όπως αναφέρεται από τον ΠΟΥ, το 90% όλων όσων κακοποιούν ηλικιωμένους είναι μέλη της οικογένειάς τους και επομένως έχουν στενή σχέση μαζί τους.
Με την ευκαιρία της «Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης κατά της Κακοποίησης Ηλικιωμένων», οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι είναι σημαντικό να επιδιώκουν να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, να μην απομονώνονται από φίλους και γνωστούς, αλλά και διατηρούν την επαφή τους με το ευρύτερο συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον. Επίσης, κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα, εφόσον αντιληφθεί ότι υπάρχουν ενδείξεις κακομεταχείρισης κάποιου ηλικιωμένου, να το αναφέρει άμεσα σε επαγγελματίες υπαλλήλους των αρμόδιων υπηρεσιών.
Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) παρέχει σε κάθε πολίτη τη δυνατότητα να ενημερωθεί, να λάβει ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική αναφορικά με το θέμα της κακοποίησης ηλικιωμένων, αλλά και να αναφέρει πιθανή παραμέληση ή κακοποίηση ηλικιωμένου καλώντας την τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας «197», χωρίς χρέωση, σε 24ωρη βάση, προκειμένου να γίνουμε όλοι αρωγοί στην προσπάθεια για τον περιορισμό και την εξάλειψη του φαινομένου της κακοποίησης ηλικιωμένων.

Previous Next

Δυνατότητα ατελών κλήσεων προς την Εθνική Γραμμή Προστασίας "1107"

Ευχαριστούμε θερμά τον Όμιλο ΟΤΕ, WIND, NOVA και VODAFONE για τη ανταπόκριση και τη συνεργασία τους, καθώς στο πλαίσιο δράσεων Κοινωνικής Ευθύνης, που υλοποιούν και ειδικότερα εντός του τομέα δράσεων στήριξης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, προχώρησαν στην απόφαση να παρέχουν σε όλους τους συνδρομητές τους τη δυνατότητα ατελών κλήσεων προς την Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας «1107» του Ε.Κ.Κ.Α..
Ως εκ τούτου, με μεγάλη ικανοποίηση ενημερώνουμε τους πολίτες, ότι οι κλήσεις από κινητό και σταθερό τηλέφωνο προς την Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας «1107» του Ε.Κ.Κ.Α. παρέχονται πλέον χωρίς χρέωση.

 

 

 

Διαδικτυακή Ημερίδα «Η βία κατά γυναικών και παιδιών στην Ελλάδα»

Tο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου - Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου  συνδιοργάνωσαν με επιτυχία διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Η βία κατά γυναικών και παιδιών στην Ελλάδα» την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021 και ώρα 18:00-19:30.

Ομιλητές:

Μαρία Δουκάκου, Κλινική Ψυχολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Διαχείρισης Κρίσεων, Ε.Κ.Κ.Α.

Όλγα Θεμελή, Αναπλ. Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

Άννα Μαμάη, Ψυχολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Γυναικών Θυμάτων Βίας & πολλαπλών διακρίσεων, Ε.Κ.Κ.Α.

Γιώργος Νικολαΐδης, Ψυχίατρος, Διευθυντής Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

Δρ. Στέλλα Παπαμιχαήλ, Κοινωνιολόγος-Εγκληματολόγος

Μαρία Στρατηγάκη, Αναπλ. Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου

 

Χαιρετισμός:

Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Αλέξανδρος Κεντικελένης, Αντιπρόεδρος του Ε.Κ.Κ.Α.

Συντονίζει η Δρ. Μαρία Μουσμούτη, Εκτελεστική Διευθύντρια Ιδρύματος Τσάτσου, Λέκτορας Institute of Advanced Legal Studies, University of London.

Παρακολουθείστε το σχετικό video της εκδήλωσης https://youtu.be/fOXsLnSY6mo

Παρουσίαση Διαδικτυακής Ημερίδας 8/6/2021

Στην εκπομπή του Attica tv "Σημείο Αναφοράς" στις 7/6/2021, η Προϊσταμένη της Δ/νσης Κοινωνικών Παρεμβάσεων του Ε.Κ.Κ.Α. κ. Β. Χατζηγαλήνη μίλησε για την Διαδικτυακή Ημερίδα που συνδιοργανώνουν το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης , το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου - Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και το Παρατηρητήριο Συνταγματικών Εξελίξεων www.syntagmawatch.gr  με θέμα: «Η βία κατά γυναικών και παιδιών στην Ελλάδα» την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021 και ώρα 18:00-19:30., αλλά και για το έργο και τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Φορέας.

Παρακολουθείστε το σχετικό video https://www.youtube.com/watch?v=B5pXsJGcyjc

 

 

Ενημερωτικό σημείωμα για συμμετοχή σε ημερίδα με θέμα "Η οικογένεια που δεν γνωρίζω: Η αναδοχή και η υιοθεσία το 2021"

Ενημερωτικό σημείωμα για συμμετοχή σε ημερίδα με θέμα "Η οικογένεια που δεν γνωρίζω: Η αναδοχή και η υιοθεσία το 2021"

Την Τρίτη, 01/06/2021 πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων (ΕΠΑ) Πειραιά διαδικτυακή, επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η οικογένεια που δεν γνωρίζω: Η αναδοχή και η υιοθεσία το 2021».
Στην ημερίδα απεύθυναν χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία συνοπτικά παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για να την ευρύτερη ανάπτυξη των δύο θεσμών, η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αειδιλίνη, ο Πρόεδρος της ΕΠΑ Πειραιά, Αντιεισαγγελέας Εφετών κ. Νίκος Ποιμενίδης, ο Βουλευτής κ. Γιάννης Καλλιάνος, κ.α.
Τα θέματα που ζητηθήκαν στην εκδήλωση αφορούσαν στις διάφορες πτυχές της αναδοχής και της υιοθεσίας ανηλίκων στην χώρα μας, σήμερα. Ενδεικτικά, αναλύθηκαν ζητήματα όπως πχ:η μετάβαση από την ιδρυματική ζωή στην ανάδοχη ή θετή οικογένεια, η ψυχοκοινωνική προσέγγιση του ανηλίκου και της νέας οικογένειας, ο ρόλος των δύο θεσμών στην εξέλιξη των ανηλίκων, η αναδοχή και η υιοθεσία παιδιών με αυξημένες ανάγκες φροντίδας, η υλοποίηση της αναδοχής και της υιοθεσίας από την ΕΠΑ Πειραιά κλπ.
Το ΕΚΚΑ, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση της ΕΠΑ Πειραιά, συμμετείχε στην ημερίδα με εισήγηση της κας Παναγιώτας Μάνθου, Κοινωνικής Λειτουργού ΜSW– Ψυχολόγου &Υπεύθυνηςτης Επιχειρησιακής Συντονιστικής Υπηρεσίας Δράσεων Παιδικής Προστασίας του Φορέα. Η εισήγηση της με τίτλο: «Αναδοχή και Τεκνοθεσία: Νέο θεσμικό πλαίσιο και νέες διαδικασίες με έμφαση σε πολιτικές αποϊδρυματοποίησης», επικεντρώθηκε στις αλλαγές που επέφερε ο ν.4538/2018, στις νέες διαδικασίες, στην λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος www.anynet.gr, στα μέχρι στιγμής αποτελέσματα αυτών των διαδικασιών, κλπ. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στην θεσμοθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής-Υιοθεσίας,την παροχή άμεσης, ηλεκτρονικής, αναλυτικής ενημέρωσηςτων πολιτών για τα ζητήματα της αναδοχής και της υιοθεσίας, στην ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων των υποψηφίων γονέων, καθώς και στην δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των αιτημάτων τους από τους πολίτες. Επιπλέον, αναφορά έγινε στην εκπαίδευση των επαγγελματιών, στην υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων για όλους τους υποψήφιους αναδόχους ή θετούς γονείς, στην λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ανηλίκων, καθώς και στην λειτουργία Εθνικών αλληλοσυνδεόμενων δυναμικά Μητρώων, όπως το Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων, το Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Αναδόχων και το Εθνικό Μητρώο Θετών Γονέων, κλπ. Ρυθμίσεις και διαδικασίες που ενισχύουν την ισότιμη και με διαφανή τρόπο εξυπηρέτηση των αιτημάτων, καταπολεμούν παρελθοντικές γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες, ενισχύουν τον συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών και κυρίαρχα, συμβάλλουν στην ταχύτερη οικογενειακή αποκατάσταση των ανηλίκων, καθώς η αναδοχή και η τεκνοθεσία είναι πρώτα από όλα θεσμοί παιδικής προστασίας που στοχεύουν στην υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των Παιδιών.
Κοινή πεποίθηση των συμμετεχόντων αποτέλεσε η ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των δύο αυτών θεσμών στην χώρα μας, με προσεκτικούς σχεδιασμούς, στοχεύοντας στην μείωση της ιδρυματικής φροντίδας στην χώρα μας.

Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Η Βία κατά Γυναικών και Παιδιών στην Ελλάδα»

Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Η Βία κατά Γυναικών και Παιδιών στην Ελλάδα»

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου - Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, συνδιοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Η βία κατά γυναικών και παιδιών στην Ελλάδα» την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021 και ώρα 18:00-19:30.

Ομιλητές:
Μαρία Δουκάκου, Κλινική Ψυχολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Διαχείρισης Κρίσεων, Ε.Κ.Κ.Α.
Όλγα Θεμελή, Αναπλ. Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης
Άννα Μαμάη, Ψυχολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Γυναικών Θυμάτων Βίας & πολλαπλών διακρίσεων, Ε.Κ.Κ.Α.
Γιώργος Νικολαΐδης, Ψυχίατρος, ΔιευθυντήςΔιεύθυνσης Ψυχικής Υγείας &Κοινωνικής Πρόνοιας, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού
• Δρ. Στέλλα Παπαμιχαήλ, Κοινωνιολόγος-Εγκληματολόγος
Μαρία Στρατηγάκη, Αναπλ. Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής ΠαντείουΠανεπιστημίου

Χαιρετισμός:
Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
• Δρ. Άρτεμις Αναγνώστου-Δεδούλη, Πρόεδρος του Ε.Κ.Κ.Α.
Συντονίζει η Δρ. Μαρία Μουσμούτη, Εκτελεστική Διευθύντρια Ιδρύματος Τσάτσου, Λέκτορας Institute of Advanced Legal Studies, University of London.

Ο σκοπός της διαδικτυακής ημερίδας δεν είναι απλά να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος, που ούτως ή άλλως είναι σοβαρό, αλλά το αίτιο και αιτιατό των φαινομένων αυτών. 

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στη διαδικτυακή εκδήλωση, συμπληρώνοντας τη φόρμα που υπάρχει στο επισυναπτόμενο Δελτίο Τύπου. Στη συνέχεια, θα λάβετε στο email τον υπερσύνδεσμο (link). Δεν απαιτείται οποιαδήποτε εγκατάσταση λογισμικού.

Στο ακόλουθο αρχείο θα ενημερωθείτε για το πρόγραμμα της διαδικτυακής ημερίδας  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ.

Παγκόσμια Ημέρα της πολιτισμικής ποικιλομορφίας για το διάλογο και την ανάπτυξη

Παγκόσμια Ημέρα της πολιτισμικής ποικιλομορφίας για το διάλογο και την ανάπτυξη

 

Η 21η Μαΐου καθιερώθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως «Παγκόσμια Ημέρα της πολιτισμικής ποικιλομορφίας για το διάλογο και την ανάπτυξη».
Αναδεικνύει την πολιτισμική ποικιλομορφία ως την κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, τόσο απαραίτητης για το ανθρώπινο είδος όσο η βιοποικιλότητα για τη φύση. Ορίζει δε την υπεράσπιση της ως ηθική αναγκαιότητα, αναπόσπαστη του σεβασμού και της αξιοπρέπειας.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι μεγαλύτερες συγκρούσεις παγκοσμίως αφορούν πολιτιστικές διαφωνίες.
Είναι αλήθεια πως κάθε γλώσσα εκφράζει διαφορετικές ιδέες, κάθε θρησκευτική πεποίθηση πρεσβεύει διαφορετικούς τρόπους ζωής, κάθε πολιτισμός έχει ριζωμένη μια διαφορετική άποψη για τη φύση του ανθρώπου, γεγονότα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν αιτία καχυποψίας, παρεξηγήσεων και δυστυχώς, συγκρούσεων.
Η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ πολιτισμών κρίνεται συνεπώς άκρως απαραίτητη και για αυτό η 21η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα της πολιτισμικής ποικιλομορφίας για το διάλογο και την ανάπτυξη έχει ως στόχο να εμβαθύνει στις αξίες μας σχετικά με την πολιτισμική διαφοροποίηση.
Σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, όταν διευκολύνονται η κοινωνική ένταξη και η διαπολιτισμική αλληλεπίδραση, ακμάζουν η καινοτομία και η εξέλιξη, καθώς αξιοποιούνται πολλές και διαφορετικές ιδέες, προτάσεις και τρόποι σκέψης!
Ο γόνιμος διάλογος αποτελεί την πεμπτουσία της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και αυτή με την σειρά της συνιστά προϋπόθεση για την ευημερία και την εξασφάλιση της ειρήνης στην παγκόσμια κοινότητα. Η αρμονική συνύπαρξη παρά τις διαφορές στο φύλο, την φυλή, την θρησκεία, την γλώσσα ή την κουλτούρα είναι μια δυναμική διαδικασία και ένας ασταμάτητος μακροπρόθεσμος στόχος.

Διότι ο πολιτισμός είναι η πιο πηγαία έκφραση της λαϊκής ψυχής. Τα ήθη και τα έθιμα, οι λαϊκές γιορτές, τα αυθεντικά έργα της τέχνης μαρτυρούν τόσο την ηθική στάθμη του εκάστοτε λαού όσο και την πνευματικότητα και την κοινωνικότητα του. Ο πολιτισμός είναι το ισχυρότερο εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, οφείλουμε να τον διαφυλάττουμε και να τον σεβόμαστε, όχι μόνο σήμερα, μα κάθε μέρα.
Χώρος συνάντησης και γόνιμο πεδίο διαπολιτισμικού διαλόγου και ανάπτυξης είναι ο λαϊκός πολιτισμός. Η Υφαντική τέχνη είναι ιδιαίτερο στοιχείο του λαϊκού πολιτισμού. Το ΕΚΚΑ κληρονόμησε μία πολιτισμική παρακαταθήκη με είδη λαϊκής τέχνης (χαλιά, υφαντά κ.λπ.) σε μία ιστορική διαδρομή πάνω των 70 ετών και όλα αυτά τα χρόνια τα διαφυλάττει με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα των Ηνωμένων Εθνών.

 

pagosmia imera politismikis diaforetikotitas1

9 Μαΐου: Φωταγώγηση του κτιρίου των Κ.Υ. του Ε.Κ.Κ.Α. τιμώντας την αντίσταση και νίκη στο φασισμό

9 Μαΐου: Φωταγώγηση του κτιρίου των Κ.Υ. του Ε.Κ.Κ.Α. τιμώντας την αντίσταση και νίκη στο φασισμό

Η 9η Μαΐου καθιερώθηκε η ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 κατά του ναζισμού και του φασισμού, για την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του αγώνα του Ελληνικού Λαού εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων κατοχής.

Πάντα θα αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που πέτυχε την πρώτη νίκη εναντίον του Άξονα δίνοντας κουράγιο στην αιφνιδιασμένη από την ναζιστική επέλαση Ευρώπη. Ήταν ο ελληνικός λαός, που με τη Μάχη της Κρήτης έδωσε ένα σκληρό μάθημα στη γερμανική υπεροψία, υποχρεώνοντας τους να αποσύρουν τους αλεξιπτωτιστές από μείζονος κλίμακας επεμβάσεις, αλλά και να καθυστερήσει την έναρξη της γερμανικής επιχείρησης Μπαρμπαρόσα εναντίον της τότε ΕΣΣΔ.

Οι Έλληνες, μαζί με άλλους λαούς, πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος για τον εθνικό –απελευθερωτικό αγώνα τους.

Η 9η Μαΐου αποτελεί ορόσημο της νίκης των λαών απέναντι στο ναζισμό και θα συμβολίζει πάντα τη διαχρονική πάλη του ανθρώπου ενάντια στη βαρβαρότητα,  αλλά και σημείο αναφοράς για τους αγώνες  του  παρόντος και του μέλλοντος για ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία!

Τιμώντας τον ορόσημο αυτό της νίκης, θα φωταγωγηθεί το κτίριο των κεντρικών υπηρεσιών του Ε.Κ.Κ.Α. στους Αμπελόκηπους  από τη δύση του ηλίου της 9ης Μαΐου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

World War II

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΞΕΝΩΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Ε.Κ.Κ.Α.

Στο Καταφύγιο Γυναικών θυμάτων βίας και πολλαπλών διακρίσεων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) βρέθηκε σήμερα το πρωί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη τόσο στα θέματα ισότητας των φύλων όσο και στα θέματα της ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης αλλά και ενόψει των ημερών του Πάσχα επισκέφτηκε τη δομή προκειμένου να ενημερωθεί για τη δράση και τις υπηρεσίες του Καταφυγίου.


Την κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχτηκε στο Καταφύγιο Γυναικών θυμάτων βίας η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε από την Προϊσταμένη του Ξενώνα Αττικής Ε.Κ.Κ.Α., κ. Άννα Μαμάη, για το σημαντικό έργο που επιτελεί το E.K.K.A. για την προστασία και υποστήριξη των θυμάτων βίας, με τη λειτουργία του Καταφυγίου Επείγουσας και Βραχυπρόθεσμης Φιλοξενίας για γυναίκες θύματα βίας – μόνες ή με τα παιδιά τους. Στόχος του φορέα είναι να ενημερώνει, ευαισθητοποιεί, στηρίζει και ενδυναμώνει κάθε γυναίκα, καθώς και τα παιδιά της. Επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι το Καταφύγιο παρέχει επιπλέον πρότυπες υπηρεσίες,  όπως λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού, προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας των γυναικών και παράλληλη στήριξη των παιδιών στα σχολικά μαθήματα από παιδαγωγό καθώς είναι ο μοναδικός Ξενώνας που τις παρέχει μέσα στον ίδιο το χώρο του.

Η κυρία Σακελλαροπούλου μαζί με την Υφυπουργό ξεναγήθηκαν στους χώρους, στον βρεφονηπιακό σταθμό και συνομίλησαν με τις γυναίκες που φιλοξενούνται αυτή την περίοδο στο Καταφύγιο. Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε κάποια δώρα στις ίδιες και στα παιδιά τους.

 Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τους επιστήμονες, τους εκπαιδευτικούς και όλους εκείνους που καθημερινά με την πολύ αξιόλογη δουλειά τους στηρίζουν με διάφορους τρόπους ευάλωτους συνανθρώπους μας. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα έχω την ευκαιρία να βρίσκομαι εδώ, μαζί σας, σε μια από τις δομές του…

Ειδικά στις συνθήκες πανδημίας που ζούμε, τα περιστατικά κακοποίησης όπως η ενδοοικογενειακή βία, παρουσιάζουν αυξητική τάση, δεδομένου ότι η καραντίνα λειτουργεί ως πρόσφορο έδαφος εκδήλωσής τους. Δημιουργείται έτσι μια ανυπόφορη κατάσταση τόσο για την ίδια τη σύζυγο και μητέρα όσο και για τα παιδιά της, που κληρονομούν ένα βάρος που δεν τους ανήκει, ένα δυσβάστακτο φορτίο, ο απόηχος του οποίου θα επηρεάσει αρνητικά και το δικό τους μέλλον. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η προσφορά του Ξενώνα και των φροντιστών είναι πολύτιμη γιατί σας αγκαλιάζει, την κάθε μια σας ξεχωριστά, προσφέροντας συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, δημιουργική απασχόληση των παιδιών σας και εξατομικευμένα σχέδια δράσης για μια δυναμική επιστροφή στη ζωή. Πολλά έχουν ήδη γίνει στη χώρα μας για την εξάλειψη των αρνητικών στερεότυπων σε βάρος των γυναικών και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, και πολλά ακόμη μένει να γίνουν. Το παράδειγμα αυτού του φορέα μας κάνει αισιόδοξους.

Είμαι εδώ για να σας ακούσω και για να σας πω ότι σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα που δίνετε, από τον οποίο είμαι βέβαιη ότι θα βγείτε νικήτριες, θα είμαι δίπλα σας».

Από την πλευρά της η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε: «η πανδημία ανέδειξε ακόμα περισσότερο τις ανισότητες της κοινωνίας μας θέτοντας τις πιο ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Διαπιστώσαμε μια εξαιρετικά ανησυχητική αύξηση στις αναφορές περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Γνωρίζουμε ότι αρκετές γυναίκες δεν φεύγουν από το σπίτι τους λόγω και της οικονομικής τους εξάρτησης από τους κακοποιητικούς συντρόφους τους. Ακριβώς γι’ αυτό δείχνουμε ως Πολιτεία, έμπρακτα τη στήριξή μας και συμβάλλουμε στην οικονομική ανεξαρτησία  και ψυχολογική ενίσχυση των γυναικών που διαμένουν σε ξενώνες φιλοξενίας. Πέραν από ψυχοκοινωνική στήριξη, τις ενισχύουμε και οικονομικά ώστε να μπορέσουν να επανενταχθούν σε κοινωνία και οικονομία. Από τον Δεκέμβριο του 2020 με τη λήψη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και με την ένταξή τους στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» έχουν αρχίσει ήδη και αποκτούν το δικό τους σπίτι, οικονομική βοήθεια για τα άμεσα έξοδά τους, επαγγελματική κατάρτιση και επιδοτούμενη εργασία».

Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεται δομή του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (E.K.K.A.), εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων - παρέχει άμεση κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα και οικογένειες που περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και κυρίως, όταν αντιμετωπίζουν βία ή/και κακοποίηση. Με το εξειδικευμένο προσωπικό που στελεχώνει τις Υπηρεσίες του συνδράμει στην προστασία και υποστήριξη των θυμάτων βίας, με τη λειτουργία δύο Τηλεφωνικών Γραμμών που λειτουργούν σε 24ωρη βάση (Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας «197» και Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας «1107»), των Κέντρων Κοινωνικής Στήριξης σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, των Καταφυγίων Επείγουσας και Βραχυπρόθεσμης Φιλοξενίας για γυναίκες θύματα βίας – μόνες ή με τα παιδιά τους - σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς και με τους Ξενώνες για ανθρώπους σε επισφάλεια στέγης στην Αττική.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ FORUM ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

To EKKA συμμετείχε στο 4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ FORUM ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - 4th HELLENIC DISASTERS RISK REDUCTION FORUM: "Η Συμβολή των Ερευνητικών Φορέων της Χώρας στη Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων”, που πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Μαρτίου 2021, διαδικτυακά. Συνδιοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων", το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και το Κέντρο Αριστείας Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η συμμετοχή του ΕΚΚΑ στο ανωτέρω επιστημονικό Forum πραγματοποιήθηκε με την εισήγηση: "Ψυχοκοινωνική παρέμβαση στις καταστροφές: προκλήσεις και προοπτικές".

Στο Forum κλήθηκαν να συμμετέχουν εκπρόσωποι από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα, Επιχειρησιακούς Φορείς, αλλά και Υπηρεσίες του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα που σχετίζονται με τη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων, παρουσιάζοντας τα νέα επιστημονικά, τεχνολογικά και επιχειρησιακά δεδομένα, τις δράσεις και εξελίξεις στο χώρο και τις καλές πρακτικές στη διαχείριση, ως συλλογική εργασία του κάθε Φορέα.

Το πρόγραμμα του Forum έχει δημοσιευτεί στον υπερσύνδεμο: https://edcm.edu.gr/en/hdrrf-2021/programma-2021

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

NEWSLETTER

Συμπληρώστε το email σας