YPOYRGEIO SYNOXIS GR

facebook 1 facebook 1facebook 1

YPOYRGEIO SYNOXIS GR

facebook 1 facebook 1facebook 1

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Δεύτερη τηλεδιάσκεψη του Ε.Κ.Κ.Α. ως Εθνικός Συντονιστής της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για το Παιδί (Child Guarantee)

Δεύτερη τηλεδιάσκεψη του Ε.Κ.Κ.Α. ως Εθνικός Συντονιστής της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για το Παιδί (Child Guarantee)

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, Τρίτη 26/09/2023, η δεύτερη τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε από το Ε.Κ.Κ.Α. ως Εθνικός Συντονιστής της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για το Παιδί με εκπροσώπους του Δικτύου σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με την συμμετοχή της UNICEF και φορέων της κοινωνίας των πολιτών. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και η Γενική Γραμματέα Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής κ. Μ. Στέφου, του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Βασικό θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν τα υφιστάμενα και σχεδιαζόμενα μέτρα στήριξης των πληγεισών οικογενειών και των παιδιών από τις φυσικές καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία.  Επιπλέον, συζητήθηκε το σχεδιαζόμενο πληροφοριακό σύστημα για την παρακολούθηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και η αποτύπωση των διαθέσιμων στοιχείων αναφορικά με τη φτώχεια  και των κοινωνικό αποκλεισμό των παιδιών σε τοπικό επίπεδο.

Το Δίκτυο συνεχίζει να λειτουργεί υποστηρικτικά, όχι μόνο στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, αλλά και στην πορεία υλοποίησής του, συμβάλλοντας στην παρακολούθηση και αξιολόγηση του έργου, του οποίου η διάρκεια θα είναι δεκαετής (2021 - 2030).

Το ΕΚΚΑ κοντά στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας!

Το ΕΚΚΑ κοντά στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας!

Το ΕΚΚΑ υπηρετώντας τον θεσμικό του ρόλο ως φορέας κοινωνικής αρωγής και ψυχοκοινωνικής στήριξης των ευάλωτων πολιτών και δη εκείνων που βιώνουν συνθήκες κρίσης και μαζικών καταστροφών βρίσκεται από την Κυριακή 17/09/2023 και κατόπιν εντολής του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας κοντά στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

Κλιμάκιο με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους του ΕΚΚΑ επισκέφτηκε όσους αναγκάστηκαν λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας Daniel, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και διαμένουν προσωρινά φιλοξενούμενοι στην Μαθητική Εστία (συστεγάζεται με το Κέντρο Υγείας) Μουζακίου, (20 άτομα), καθώς και στο Γυμνάσιο Φαναρίου (26 άτομα).

PHOTO 3 18 9 2023

Ευχαριστήριες επιστολές πολιτών προς το ΕΚΚΑ!

Ευχαριστήριες επιστολές πολιτών προς το ΕΚΚΑ!

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ειδικότερα το Τμήμα Αναδοχών-Υιοθεσιών, έχοντας εκ της νομοθεσίας (ν. 4538/2018) την ευθύνη λειτουργίας του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) www.anynet.gr και των Εθνικών Μητρώων που τηρούνται σε αυτό (Ανηλίκων, Υποψηφίων Αναδόχων & Θετών Γονέων, Αναδοχών, Υιοθεσιών), στα τέσσερα και πλέον χρόνια λειτουργίας του ΠΣ επικοινωνεί καθημερινά με επαγγελματίες αρμοδίων φορέων και με πολίτες, παρέχοντας αυθημερόν απαντήσεις στα ερωτήματά τους και στα αιτήματά τους.

Ενδεικτικά, μόνο κατά την τριετία 2020-2023 το ΕΚΚΑ παρείχε πληροφορίες, διευκρινίσεις και συμβουλευτική στήριξη σε περισσότερες από 30.598 τηλεφωνικές & 14.853 ηλεκτρονικές συνεργασίες με φορείς και 2013 επικοινωνίες με πολίτες.

Η προσπάθεια του ΕΚΚΑ να ανταποκρίνεται με αμεσότητα και πληρότητα στις ανάγκες επαγγελματιών και πολιτών, κατανοώντας τις αγωνίες τους, επιβραβεύεται καθημερινά από τους εξυπηρετούμενους, με πολυάριθμα ευχαριστήρια που λαμβάνει για τις υπηρεσίες τους, όπως ενδεικτικά παρατίθενται τα ακόλουθα:

PHOTO AITISI EPIDOMATOS

 

PHOTO STATUS YIOTHESIAS

Το ΕΚΚΑ εκφράζει τις ευχαριστίες του στους επαγγελματίες και στους πολίτες για την αναγνώριση του έργου του και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να είναι πάντα δίπλα στο πλευρό επαγγελματιών και πολιτών, στην συνολική προσπάθεια που κάνει η ελληνική κοινωνία και πολιτεία για την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και την προάσπιση του δικαιώματός τους να μεγαλώνουν σε οικογένειες.

Ευχαριστούμε πολύ!

Συμμετοχή Ε.Κ.Κ.Α. στην 87η ΔΕΘ

Συμμετοχή Ε.Κ.Κ.Α. στην 87η ΔΕΘ

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), συμμετέχει με καθημερινή παρουσία στελεχών του, στη 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο Περίπτερο 15 και ενημερώνουν για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους επισκέπτες με ενημερωτικά έντυπα, προβολή video και πρακτικές οδηγίες.

Το ΕΚΚΑ σταθερά δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας!

Το ΕΚΚΑ σταθερά δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας!

Το κλιμάκιο του ΕΚΚΑ συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό των πλημμυροπαθών συμπολιτών μας στην Θεσσαλία και ειδικότερα κατοίκων από τα χωριά Μεταφόρωση, Αγία Τριάδα, Μαραθέα, Κοσκινάς, Βλοχός που επλήγησαν βαρύτατα από την κακοκαιρία!

Τα στελέχη του ΕΚΚΑ, αφού συνεργάστηκαν με τον Υποδιοικητή της ΥΠΕ, κ. Παπαγεωργίου, αρμόδιο για θέματα ψυχικής υγείας & συντονιστή για την περιοχή της Καρδίτσας, την Δημοτική Αρχή Μουζακίου, εθελοντές της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών (ΕΨΥΚΑ), επαγγελματίες των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Μουζακίου, εθελοντές κατοίκους του χωριού, κλπ, και συνέβαλλαν στην οργάνωση των αναγκαίων ενεργειών (εξασφάλιση λεωφορείων, μεταφορά προσωπικών ειδών πολιτών, ιατροφαρμακευτικού υλικού και ειδών πρώτης ανάγκης που υπήρχαν στο Γυμνάσιο-προσωρινό χώρο διαμονής, κλπ) υποδέχθηκαν στην Μαθητική Εστία Μουζακίου τους πληγέντες συμπολίτες μας, που διαμέναν (6-7 ανά σχολική αίθουσα) προσωρινά φιλοξενούμενοι στο Γυμνάσιο Φαναρίου και φρόντισαν για την εγκατάστασή τους σε ατομικά δωμάτια, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα διαβίωσης των συμπολιτών μας σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες!

Στοιχεία για τις τεκνοθεσίες που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα κατά το έτος 2022

Στοιχεία για τις τεκνοθεσίες που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα κατά το έτος 2022

Το Ε.Κ.Κ.Α. έχοντας θεσμική αρμοδιότητα τήρησης του Εθνικού Μητρώου Υιοθεσιών, συγκέντρωσε και φέτος από τα Πρωτοδικεία της χώρας, τα στοιχεία των τεκνοθεσιών που τελεσιδίκησαν στην χώρα κατά το 2022.
Η εν λόγω αποστολή των στοιχείων σημειώνεται ότι γίνεται κατά το 1ο εξάμηνο του έτους και αφορά τις τεκνοθεσίες που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος. Για παράδειγμα το 1ο εξάμηνο του 2023, αποστέλλονται στο ΕΚΚΑ τα στοιχεία για τις τεκνοθεσίες που πραγματοποιήθηκαν κατά το έτος 2022.

Μετά την συλλογή των στοιχείων, το ΕΚΚΑ έκανε παράλληλη επεξεργασία αυτών, με τα στοιχεία των τεκνοθεσιών ανηλίκων (δεν υποβάλλονται στο ΠΣ αιτήσεις τεκνοθεσίας ενηλίκων) που είναι καταχωρημένα στο www.anynet.gr και δύναται, για 2η φορά στην χώρα μας, να καταγράψει αριθμητικά δεδομένα και για επιπλέον παραμέτρους των υλοποιημένων τεκνοθεσιών, όπως για παράδειγμα ο τύπος/είδος της τεκνοθεσίας, η ιθαγένεια των τεκθοθετημένων ατόμων, καθώς επίσης και στοιχεία για τους θετούς γονείς, όπως πχ η ηλικία, η ιθαγένεια, η εκπαιδευτική βαθμίδα.

Το ΕΚΚΑ σταθερά κοντά στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας!

Το ΕΚΚΑ σταθερά κοντά στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας!

Το κλιμάκιο του ΕΚΚΑ συνεχίζει σταθερά να βρίσκεται στο πλευρό των πλημμυροπαθών συμπολιτών μας στην Θεσσαλία, στα χωριά του Δήμου Μουζακίου, παρέχοντας ψυχοκοινωνική στήριξη, ενημέρωση, διασύνδεση με υπηρεσίες.

Τα στελέχη του ΕΚΚΑ επισκέφθηκαν επίσης εκ νέου τους πολίτες που διαμένουν προσωρινά φιλοξενούμενοι στο Γυμνάσιο Φαναρίου και ήταν εκεί να τους υποδεχθούν μετά την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησαν οι πολίτες στα σπίτια τους, συζητώντας μαζί τους για τις εικόνες που αντίκρυσαν, τα συναισθήματα που ένιωσαν, τις σκέψεις τους για τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε τα σπίτια να γίνου και πάλι βιώσιμα, κλπ.
Επιπλέον, σε συνεργασία με τον Υποδιοικητή της ΥΠΕ, κ. Παπαγεωργίου, αρμόδιο για θέματα ψυχικής υγείας & συντονιστή για την περιοχή της Καρδίτσας και την Δημοτική Αρχή Μουζακίου, καθώς και εθελοντές της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών (ΕΨΥΚΑ), εθελοντές κατοίκους του χωριού, κλπ, συνέδραμαν στην οργάνωση των αναγκαίων ενεργειών ( εξασφάλιση λεωφορείων, μεταφορά προσωπικών ειδών πολιτών, ιατροφαρμακευτικού υλικού και ειδών πρώτης ανάγκης που υπήρχαν στο Γυμνάσιο-προσωρινό χώρο διαμονής, κλπ) για την αυριανή μετέγκατασταση των πολιτών στην Μαθητική Εστία Μουζακίου.Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ΟΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ΟΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Το ΕΚΚΑ στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας του με τους κοινωνικούς λειτουργούς μέλη των Ομάδων Προστασίας Ανηλίκων (ΟΠΑ) και έχοντας ήδη κατά το 2022, υλοποιήσει με επιτυχία δέκα κύκλους επιμορφωτικών προγραμμάτων για μέλη των ΟΠΑ των ΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Νοτίου Αιγαίου (περισσότεροι από 200 επαγγελματίες συμμετέχοντες) τηρώντας και την δέσμευσή του για υλοποίηση αντίστοιχων εκπαιδευτικών συναντήσεων και στις άλλες ΠΕ, κατά το τρέχον έτος. Έχοντας λοιπόν υλοποιήσει εντός του 2023, εκπαιδευτικούς κύκλους για τα μέλη των ΟΠΑ των ΠΕ Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας επανέρχεται με την παρούσα πρόσκληση ανακοινώνοντας την υλοποίηση νέου κύκλου, τριήμερης εκπαίδευσης με τίτλο: «Μεθοδολογία διεξαγωγής Κοινωνικής έρευνας για τη Διαγνωστική Εκτίμηση των αναγκών του παιδιού και της οικογένειας».

Ο εκπαιδευτικός αυτός κύκλος θα πραγματοποιηθεί επίσης, διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας e-presence.gov.gr, από τις 18-09-2023 ως και 20-09-2023 και ώρες από 9:00 π.μ. έως 15:00 μ.μ. και αφορά μόνο στα μέλη των ΟΠΑ (κοινωνικούς λειτουργούς και επικουρικά μέλη ψυχολόγους) της ΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας. Λόγω του ήδη μεγάλου αριθμού αιτημάτων, θα ακολουθήσουν και άλλοι εκπαιδευτικοί κύκλοι.

Το ΕΚΚΑ συνεχίζει την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας!

Το ΕΚΚΑ συνεχίζει την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας!

Το κλιμάκιο του ΕΚΚΑ συνεχίζει την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, επισκεπτόμενο τα χωριά Μαγούλα και Παιλαιοχώρι Μουζακίου.

 KARDITSA21.jpg.png 2


Οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι ψυχολόγοι του ΕΚΚΑ συζήτησαν με τους πληγέντες κατοίκους των χωριών, παρείχαν ψυχοκοινωνική στήριξη,κατέγραψαν ανάγκες τους για υλική βοήθεια σε συγκεκριμένα είδη (κλινοσκεπάσματα, κλπ), συνεργάστηκαν και ενημέρωσαν (τηλεφωνικά και δια ζώσης) άμεσα τους αρμόδιους φορείς, ΥΠΕ και Δήμο και δρομολογήθηκε άμεσα (την επόμενη ημέρα) η παροχή των ειδών που οι πολίτες είχαν ανάγκη.
Παράλληλα, σε συνάντηση με την Δημοτική αρχή επεσήμαναν την αναγκαιότητα άμεσης απομάκρυνσης των κατεστραμμένων οικοσκευών, επίπλων, κλπ, ώστε να μην δημιουργούνται εστίες μόλυνσης, καθώς και την ανάγκη ψεκασμών για τα έντομα που διαβιούσαν σε λιμνάζοντα ύδατα. Οι τοπικές αρχές άμεσα (την ίδια μέρα) έλαβαν υπόψιν τις αναφορές του κλιμακίου και δρομολόγησαν τις απαιτούμενες ενέργειες (κατά την παρουσία του κλιμακίου στα χωριά, έφτασαν φορτηγά για αποκομιδή κατεστραμμένων οικοσκευών, προγραμματίστηκαν ψεκασμοί τις επόμενες ημέρες).

KARDITSA23.jpg.png

KARDITSA24.jpg.png

****Τα στελέχη του ΕΚΚΑ στα χωριά Μαγούλα & Παλαιοχώρι

Επιπλέον, το κλιμάκιο του ΕΚΚΑ επισκέφθηκε εκ νέου τους πολίτες που διαμένουν προσωρινά φιλοξενούμενοι στην Μαθητική Εστία, συνεργάστηκε με τους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους του Κέντρου Κοινότητας & του Βοήθεια στο Σπίτι Μουζακίου και ενημέρωσε για ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες φιλοξενουμένων (πχ οικογένειες ΑμεΑ), διαμεσολαβώντας και διευκολύνοντας την συνεργασία των πολιτών με τις τοπικές υπηρεσίες.
Τα στελέχη του ΕΚΚΑ επισκέφθηκαν επίσης εκ νέου τους πολίτες που διαμένουν προσωρινά φιλοξενούμενοι στο Γυμνάσιο Φαναρίου. Δεδομένου ότι αύριο Τρίτη, 19/09/2023, θα είναι η πρώτη μέρα που θα μεταβούν στα χωριά τους που είχαν πληγεί και πλέον είναι προσβάσιμα, χωρίς κίνδυνο, για να μάθουν τι έγινε στο σπίτι τους,

(ρυθμίστηκε την Κυριακή 17/09/2023, με ενέργειες του ΕΚΚΑ, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς) διανεμήθηκε στους πολίτες ο αναγκαίος εξοπλισμός (φόρμες, μπότες, κλπ).

KARDITSA25.jpg.png

Τα στελέχη του ΕΚΚΑ συνάντησαν όλους τους φιλοξενούμενους στον προαύλιο χώρο και αρχικά, ενόψει της αυριανής επίσκεψης τους στις οικίες τους, υπενθύμισαν την ανάγκη τήρησης συγκεκριμένων κανόνων υγιεινής ώστε να μην κινδυνεύσει κάποιος από μολύνσεις, κλπ.
Αφετέρου ενημέρωσαν για την δυνατότητα φιλοξενίας όλων τους στην Μαθητική Εστία Μουζακίου, ώστε να διαβιούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες (πχ ατομικό δωμάτιο, σταθερή ιατροφαρμακευτική και ψυχοκοινωνική φροντίδα, καθώς Κέντρο Υγείας, Μαθητική Εστία και Κέντρο Κοινότητας συστεγάζονται). Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί συνεννοήσεις του κλιμακίου με τον Υποδιοικητή της ΥΠΕ, κ. Παπαγεωργίου, αρμόδιο για θέματα ψυχικής υγείας & συντονιστή για την περιοχή της Καρδίτσας και τον Δήμαρχο Μουζακίου, οι οποίοι συμφώνησαν με την πρόταση του ΕΚΚΑ για μετεγκατάσταση των πολιτών στην Μαθητική Εστία. Οι πολίτες αντέδρασαν θετικά στην εν λόγω ανακοίνωση και προοπτική.

KARDITSA9.jpg.png

****Τα στελέχη του ΕΚΚΑ στην συνάντηση με τους πολίτες που διαμένουν προσωρινά, στο Γυμνάσιο Φαναρίου

KARDITSA26.jpg.png

****Τα κλιμάκιο του ΕΚΚΑ κατά την αποχώρηση από το Γυμνάσιο Φαναρίου, έχοντας δώσει ραντεβού με τους πολίτες για την επόμενη ημέρα

Το ΕΚΚΑ θα συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες την σταθερή παρουσία τους κοντά στους πληγέντες συμπολίτες μας!

Συμμετοχή του Ε.Κ.Κ.Α. στην 87η ΔΕΘ

Συμμετοχή του Ε.Κ.Κ.Α. στην 87η ΔΕΘ

Για πρώτη φορά, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, 9-17 Σεπτεμβρίου 2023, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη χώρα τη Βουλγαρία.

Με την συμμετοχή του στην 87η ΔΕΘ, το Ε.Κ.Κ.Α. θα προβάλει το έργο του ως φορέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με έμφαση στον τομέα της Παιδικής Προστασίας. Κάθε μέρα υπάλληλοι του φορέα θα ενημερώνουν για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους επισκέπτες, καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, με ενημερωτικά έντυπα, προβολή video και πρακτικές οδηγίες.

Το νεοιδρυθέν Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας (Υ.ΚΟΙ.Σ.Ο.) συμμετέχει στην 87η ΔΕΘ, στο Περίπτερο 15, όπου θα βρίσκεται και το Ε.Κ.Κ.Α.

 

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

NEWSLETTER

Συμπληρώστε το email σας