ypourgeio

facebook 1 facebook 1facebook 1

ypourgeio

facebook 1 facebook 1facebook 1

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε σεμινάριο στον Δήμο Κατερίνης

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε σεμινάριο στον Δήμο Κατερίνης

Την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 το ΕΚΚΑ, έπειτα από πρόσκληση του ΔΟΜ, συμμετείχε στο εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργανώθηκε στον Δήμο Κατερίνης με θέμα την εμπορία ανθρώπων και τον Εθνικό Μηχανισμό Αναφοράς για την προστασία των θυμάτων. Στην εκδήλωση συμμετείχε και η ΜΚΟ Α21. Για το ΕΚΚΑ είναι σημαντικές τέτοιες πρωτοβουλίες που κρατούν ζωντανή τη συνεργασία με τους φορείς πρώτης γραμμής και συμβάλλουν στην υποστήριξη των επαγγελματιών πανελλαδικά με τεχνογνωσία στον εντοπισμό θυμάτων και την προστασία τους.

Η ιστοσελίδα ΕΚ.Κ.Α. μη διαθέσιμη - 13/5/2022

Η ιστοσελίδα ΕΚ.Κ.Α. μη διαθέσιμη - 13/5/2022

Η ιστοσελίδα του Ε.Κ.Κ.Α., την Παρασκευή 13 Μαΐου  2022, λόγω αναβάθμισης δεν θα είναι διαθέσιμη.

Συνέδριο για την οικογένεια και το παιδί

Συνέδριο για την οικογένεια και το παιδί

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Οικογένειας που καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/47/237) και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαίου, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδα και το Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής διοργανώνουν το Συνέδριο «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ OHE και ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», που θα διεξαχθεί στις 21 Μαίου 2022 (Σάββατο, 9.00 – 14.00 μμ.) στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα "Αντ. Τρίτσης", Ακαδημίας 50, Αθήνα, "
Η είσοδος είναι ελεύθερη - θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι απαραίτητη σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου εδώ

 

 

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ στην έκθεση "Υφάνσεις εκ νέου", στην πόλη του Βόλου

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ στην έκθεση "Υφάνσεις εκ νέου", στην πόλη του Βόλου

Ξεκινώντας από την πλούσια και εκτενή έκθεση Υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί στην Ελλάδα από το 1960 έως σήμερα σε επιμέλεια της Ειρήνης Οράτη και του Κωνσταντίνου Παπαχρίστου στο Μουσείο Μπενάκη το 2019, έγινε μια νέα προσέγγιση στη Θεσσαλονίκη, με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του MOMus, με την έκθεση «Υφάνσεις εκ νέου», κατά το διάστημα 11/2021-3/2022, η οποία έκθεση ως συνέχεια, παρουσιάζεται στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου για το χρονικό διάστημα από 15 Απριλίου έως 28 Αυγούστου 2022.
Η έκθεση αποσκοπεί στο να παρουσιάσει ένα απάνθισμα ταπισερί, μαζί με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής που είτε αποτέλεσαν τη βάση σχεδιασμού των υφαντών είτε βρίσκονται σε στυλιστική ακολουθία με αυτά.

Eρωτηματολόγιο στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα παιδιά

Eρωτηματολόγιο στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα παιδιά

Το μέλλον κάθε χώρας είναι τα παιδιά. Για το λόγο αυτό κάθε χώρα οφείλει να εξασφαλίζει σε όλα τα παιδιά ίσες δυνατότητες και αποτελεσματική πρόσβαση στους τομείς της εκπαίδευσης, της προσχολικής αγωγής και φροντίδας, της κατάλληλης στέγασης, της υγειονομικής περίθαλψης, της υγιεινής διατροφής.

Στο πλαίσιο αυτό, κατόπιν της Σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΕΚΚΑ, ως Εθνικός Συντονιστής της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για τα Παιδιά, προχωρά στην εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης, λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες και τα προβλήματα όλων των παιδιών σε φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, ιδιαιτέρως δε αυτών με αυξημένη ευαλωτότητα, όπως παιδιά με αναπηρίες, Ρομά, παιδιά με μεταναστευτικό ή προσφυγικό υπόβαθρο, μονογονεϊκών οικογενειών κλπ.

Για τη διαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης οι απόψεις των παιδιών, ηλικίας 12 έως 17 ετών, είναι ιδιαιτέρως σημαντικές και μπορούν να αποτυπωθούν μέσω της συμπλήρωσης του παρόντος ερωτηματολογίου αφιερώνοντας λίγο από το χρόνο σας.

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ στην επιστημονική ημερίδα «Οι Επιπτώσεις της Πανδημίας COVID-19 στην Ψυχική Υγεία των Παιδιών & των Εφήβων: Έρευνα & Καλές Πρακτικές»

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ στην επιστημονική ημερίδα «Οι Επιπτώσεις της Πανδημίας COVID-19 στην Ψυχική Υγεία των Παιδιών & των Εφήβων: Έρευνα & Καλές Πρακτικές»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Οι Επιπτώσεις της Πανδημίας COVID-19 στην Ψυχική Υγεία των Παιδιών & των Εφήβων: Έρευνα & Καλές Πρακτικές», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Μάϊου 2022, στο Συνεδριακό Κέντρο Αρχαίου Ελαιώνα Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Το Ε.Κ.Κ.Α. συμμετείχε στην εναρκτήρια ομιλία της Επιστημονικής Ημερίδας, με ομιλήτρια την Δρ. Μ. Δουκάκου, Κλινική Ψυχολόγο, Προϊσταμένη Τμήματος Ενημέρωσης και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών του Ε.Κ.Κ.Α., με θέμα «Child Guarantee: Επενδύοντας στα παιδιά». 
Η Ημερίδα διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας - Εργαστήριο Συμβουλευτικής, Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης και Κοινοτικών Παρεμβάσεων (ΕΣΥΨΥΚΟΠ), την Εταιρεία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων (ΕΨΥΥΠΕ) και το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ). 

Σημαντικό μέρος της Ημερίδας ήταν αφιερωμένο στην κρίση που προκλήθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19, η οποία σε παγκόσμιο επίπεδο έφερε τις κοινωνίες αντιμέτωπες με πρωτόγνωρες καταστάσεις και επηρέασε όλες τις πτυχές της καθημερινής μας ζωής. Οι επιπτώσεις της είναι μεγαλύτερες για τα παιδιά και τους/τις εφήβους, τα οποία αποτελούν μια ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού, ιδιαίτερα ευάλωτη σε κάθε κρίση και αλλαγή που έρχεται με αιφνίδιο τρόπο. 
Κατά την περίοδο της κρίσης, αναπτύχθηκαν ερευνητικές πρωτοβουλίες με στόχο τη διερεύνηση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 σε παιδιά και έφηβους, και εφαρμόστηκαν προγράμματα και παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν «καλά» παραδείγματα οργάνωσης των Υπηρεσιών και της Κοινότητας. Στην επιστημονική Ημερίδα, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, εκπροσώπων δημόσιων δομών και υπηρεσιών αλλά και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, συζητήθηκε η σπουδαιότητα της έρευνας και των εφαρμοσμένων πρακτικών, μέσα από τον επιστημονικό διάλογο, διαμοιράζοντας καλές πρακτικές και δίνοντας ιδέες για τον σχεδιασμό μελλοντικών δράσεων και παρεμβάσεων υποστήριξης των παιδιών και εφήβων.

Δείτε πιο αναλυτικά την αφίσα και το πρόγραμμα της Ημερίδας , σελ. 2, σελ. 3, σελ. 4 .

 

Σεμινάριο «Εκπαιδευτικό εργαστήρι για τις διαδικασίες άμεσης αναδοχής παιδιών με στόχο την αποτροπή εισαγωγής τους σε ίδρυμα».

Σεμινάριο «Εκπαιδευτικό εργαστήρι για τις διαδικασίες άμεσης αναδοχής παιδιών με στόχο την αποτροπή εισαγωγής τους σε ίδρυμα».

Το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης διοργανώνουνε «Εκπαιδευτικό εργαστήρι για τις διαδικασίες άμεσης αναδοχής παιδιών με στόχο την αποτροπή εισαγωγής τους σε ίδρυμα».

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη 24/05/2022 και ώρες 9-12 μ.μ. και απευθύνεται σε κοινωνικούς λειτουργούς που εργάζονται σε νοσοκομεία, στην Περιφέρεια καθώς και στα δικαστήρια ανηλίκων.

Για περισσότερες πληροφορίες  στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 6943 935631, 2741 360255, 2713 601729, 6974 872287 .

Ημερίδα συνεργασίας στο ΥΠ.Ε.Κ.ΥΠ.

Ημερίδα συνεργασίας στο ΥΠ.Ε.Κ.ΥΠ.

Η Πρόεδρος του ΕΚΚΑ, Δρ. Α. Αναγνώστου- Δεδουλη συμμετείχε στις 6 Μαΐου 2022, στην ημερίδα συνεργασίας της Υφυπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Δρ. Δόμνας Μιχαηλιδου με τους Προέδρους των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας όλης της χώρας, του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων (ΘΧΠ), του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών (ΕΙΚ) και τη Διοικήτρια του ΟΠΕΚΑ κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα και οι στόχοι των εν λόγω φορέων εποπτείας του Υπουργείου και εξήχθησαν συμπεράσματα και ενδιαφέροντες προτάσεις.

Για την παρουσίαση της Προέδρου του Ε.Κ.Κ.Α. σχετικά με τα πεπραγμένα - στόχους του Φορέα, πατήστε εδώ.

φωτ 7 2

Επίσκεψη της Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ, κ. Γούλα Κ. στον Ξενώνα Θεσσαλονίκης Ε.Κ.Κ.Α.

Επίσκεψη της Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ, κ. Γούλα Κ. στον Ξενώνα Θεσσαλονίκης Ε.Κ.Κ.Α.

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2022 η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κα Καλυψώ Γούλα, τίμησε με την παρουσία της τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Ε.Κ.Κ.Α. στη Θεσσαλονίκη.

Κατά την επίσκεψη της η Γενική Γραμματέας ξεναγήθηκε στους χώρους του Ξενώνα, ενημερώθηκε για τις δράσεις που υλοποιούνται, συνομίλησε με το προσωπικό και με φιλοξενούμενες. Η χαρά μας ήταν ιδιαίτερη, διότι η κα Καλυψώ Γούλα κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και επί σειρά ετών δραστηριοποιείτε σε ζητήματα που αφορούν τη στήριξη ευπαθών ομάδων.

Επίσκεψη ΓΓ 9 5 2022 4 2

3η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα  για ΟΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας

3η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ΟΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Το Ε.Κ.Κ.Α. στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας του με τους κοινωνικούς λειτουργούς μέλη των Ομάδων Προστασίας Ανηλίκων (ΟΠΑ) και έχοντας ήδη υλοποιήσει με επιτυχία τρεις κύκλους επιμορφωτικών προγραμμάτων για μέλη των ΟΠΑ των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας, τηρώντας και την δέσμευσή του για υλοποίηση αντίστοιχων εκπαιδευτικών συναντήσεων και στις άλλες περιφέρειες, επανέρχεται με την παρούσα πρόσκληση ανακοινώνοντας την υλοποίηση του τέταρτου κύκλου, τριήμερης εκπαίδευσης με τίτλο: «Μεθοδολογία διεξαγωγής Κοινωνικής έρευνας για τη Διαγνωστική Εκτίμηση των αναγκών του παιδιού και της οικογένειας».

Ο τέταρτος εκπαιδευτικός κύκλος θα πραγματοποιηθεί επίσης, διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας e-presence.gov.gr, από τις 16-5-22 ως και 18-5-22 και ώρες από 9:00 π.μ. έως 15:00μ.μ. και αφορά μόνο στους κοινωνικούς λειτουργούς των ΟΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στόχος των εκπαιδεύσεων είναι η ενδυνάμωση των κοινωνικών λειτουργών που εργάζονται στο εν λόγω πεδίο και η εξοικείωση τους με σχετικές μεθοδολογίες και καλές πρακτικές. Οι εκπαιδεύσεις περιλαμβάνουν τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
Α) Η προστασία του παιδιού και το νομικό πλαίσιο στην κοινωνική εργασία στην Ελλάδα
Β) Η χρήση της μεθοδολογίας διαγνωστικής εκτίμησης και του εντύπου
Γ) Κοινωνική εργασία με παιδιά
Δ) Αναδοχή

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

NEWSLETTER

Συμπληρώστε το email σας