YPOYRGEIO SYNOXIS GR

facebook 1 facebook 1facebook 1

YPOYRGEIO SYNOXIS GR

facebook 1 facebook 1facebook 1

VIDEO GALLERY

Ημερίδα του Ε.Κ.Κ.Α. με θέμα "Προστασία Ασυνόδευτων Ανηλίκων μέσω της Εθνικής Γραμμής Παιδικής Προστασίας «1107», 22/04/2024

Το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (Ε.Κ.Κ.Α.) διοργάνωσε τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, Ημερίδα με θέμα "Προστασία Ασυνόδευτων Ανηλίκων μέσω της Εθνικής Γραμμής Παιδικής Προστασίας «1107» με στόχο την παρουσίαση του έργου με τίτλο «Βελτίωση της ικανότητας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) στη διαχείριση ασυνόδευτων ανηλίκων μέσω της αποτελεσματικής λειτουργίας της Εθνικής Γραμμής Παιδικής Προστασίας», καθώς και την ανάδειξη της συμβολής του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου στην προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Ελλάδα και τον επιστημονικό διάλογο για τα ζητήματα προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο 'ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΖΕΡΒΑΣ' του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 48 Αθήνα.

Δεύτερη τηλεδιάσκεψη του Ε.Κ.Κ.Α. ως Εθνικός Συντονιστής της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για το Παιδί (Child Guarantee), 26/9/23

Την Τρίτη 26/09/2023, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε από το Ε.Κ.Κ.Α. ως Εθνικός Συντονιστής της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για το Παιδί με εκπροσώπους του Δικτύου σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με την συμμετοχή της UNICEF και φορέων της κοινωνίας των πολιτών. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και η Γενική Γραμματέα Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής κ. Μ. Στέφου, του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Βασικό θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν τα υφιστάμενα και σχεδιαζόμενα μέτρα στήριξης των πληγεισών οικογενειών και των παιδιών από τις φυσικές καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία. Επιπλέον, συζητήθηκε το σχεδιαζόμενο πληροφοριακό σύστημα για την παρακολούθηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και η αποτύπωση των διαθέσιμων στοιχείων αναφορικά με τη φτώχεια και των κοινωνικό αποκλεισμό των παιδιών σε τοπικό επίπεδο.

Το Δίκτυο συνεχίζει να λειτουργεί υποστηρικτικά, όχι μόνο στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, αλλά και στην πορεία υλοποίησής του, συμβάλλοντας στην παρακολούθηση και αξιολόγηση του έργου, του οποίου η διάρκεια θα είναι δεκαετής (2021 - 2030).

 

 

Μουσικό Απόγευμα στον Κήπο μας💐🌺, στον Ξενώνα Καρέα στις 7 Ιουνίου 2023

Μία καλοκαιρινή εκδήλωση αφιερωμένη στην ημέρα της Μουσικής στις 07/06/2023, που συνδιοργανώθηκε από τον Ξενώνα του ΕΚΚΑ στον Καρέα, τα ΚΑΠΗ του Δήμου Βύρωνα και την Χορωδία τους. Με γνωστά, αγαπημένα τραγούδια, το φωνητικό σύνολο υπό την διεύθυνση της μαέστρου της κας Γιώτας Σανγβινάτσου, γέμισε με νότες και μελωδίες τον όμορφο κήπο μας.
Ζωντάνεψε η γειτονιά μας! Άνθισε ο κήπος μας! Γέμισε με μελωδίες, χρώματα και αρώματα! Γέμισαν οι καρδιές μας χαρά!! Τραγουδήσαμε, χορέψαμε, ταξιδέψαμε, μέσα από τις 20 υπέροχες φωνές των χορωδών. Διασκεδάσαμε. Γελάσαμε. Δροσιστήκαμε με χυμούς, κεραστήκαμε με σπιτικά εδέσματα, προσφορά των μελών των ΚΑΠΗ και των εργαζόμενων μας.
Γνωριστήκαμε μεταξύ μας. Ήρθαμε κοντά με κατοίκους από την περιοχή μας, από τον Δήμο Βύρωνα αλλά και από τις όμορες περιοχές Παγκρατίου και του Υμηττού.
Μας τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι από το ΕΚΚΑ ο κ. Γιώργος Χανδάνος, μέλος του ΔΣ και από τον Δήμο Βύρωνα: οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μιχάλης Καραγιάννης, Δημήτρης Κόκκαλης, Χρήστος Σπυρόπουλος και οι κυρίες Σοφία Δασκαλάκη, Ιουλία Κιούπη, δημοτικές σύμβουλοι.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
τα μέλη της χορωδίας και την μαέστρο κα Γιώτα Σανγβινάτσου, για τις όμορφες στιγμές που μας χάρισαν
τον κ. Στέφανο Μπιτσιλαίο, για την προσφορά της μικρομεγαφωνικής εγκατάστασης και τη μουσική επένδυση στο άνοιγμα και το κλείσιμο της εκδήλωσης
την κα. Έλενα Βρατσάνου, εθελόντρια στον τομέα Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Κοινωνικού Ξενώνα Καρέα
τον κ. Έκτορα Γερολυμάτο, για τον καλλιτεχνικό συντονισμό
τους εργαζόμενους και τους φιλοξενούμενους του Ξενώνα Καρέα
Την Κοινωνική Υπηρεσία των ΚΑΠΗ του Δήμου Βύρωνα και τα μέλη της
τους γιατρούς και το προσωπικό της ΤΟΜΥ Καρέα
και όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση της εκδήλωσης μας.
Το «Μουσικό Απόγευμα στον Κήπο μας» ήταν ΥΠΕΡΟΧΟ!

Ημερίδα Ε.Κ.Κ.Α. για την "Αναδοχή -Τεκνοθεσία. Κοινωνικά Ζητήματα, Προσκλήσεις και Αναγκαίες Μεταρρυθμίσεις."

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 07/03/2024 η Ημερίδα του Ε.Κ.Κ.Α., με θέμα: «ΑΝΑΔΟΧΗ- ΤΕΚΝΟΘΕΣΙΑ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» στο κτήριο "Κωστής Παλαμάς" Πολιτιστικό Κέντρο, Ακαδημίας 48 και Σίνα.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν να αναδειχθεί, μέσω του επιστημονικού διαλόγου και του πλουραλισμού των απόψεων, η αναγκαιότητα της αποϊδρυματοποίησης των παιδιών με την αναδοχή και την τεκνοθεσία, καθώς και να συζητηθούν τα ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, όπως η τεκνοθεσία από τις νέες μορφές οικογένειας, με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών, αναγκαίο σύστοιχο της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Παιδιών. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γενικοί Γραμματείς, Βουλευτές, Πρόεδροι Οργανισμών και συνεργάτες φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Παιδικής Προστασίας.

Με την παρουσία τους τίμησαν την Ημερίδα και απηύθυναν χαιρετισμό οι:

- Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας (μέσω video)

- Δόμνα Μιχαηλίδου, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

- Πρόδρομος Πύρρος, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένεια

- Θεώνη Κουφονικολάκου, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού – πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού ENOC

- Τριανταφυλλιά Αθανασίου, Πρόεδρος Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος

- Ιωάννης Μοσχολιός, Μέλος Ε.Γ. ΕΣΑμεΑ, Πρόεδρος ΠΟΣΓΚΑμεΑ & Τακτικό Μέλος του Ε.Σ.ΑΝ.Υ

- Επίσης, αναγνώστηκε χαιρετισμός του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου Β’

Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Πρόληψη και Αντιμετώπιση Περιστατικών Κακοποίησης – Παραμέλησης Ανηλίκων (Ν. 4837/2021)» , 25/01/2023

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ του ΕΚΚΑ για την «Πρόληψη και Αντιμετώπιση Περιστατικών Κακοποίησης – Παραμέλησης Ανηλίκων (Ν. 4837/2021)» (25 Ιανουαρίου 2023)

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση για τη διαδικασία καταγραφής και παρακολούθησης των αναφορών περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων από τους Υπεύθυνους Προστασίας Ανηλίκων, στις δομές της Παιδικής Προστασίας της χώρας.
Ομιλητές:
• Μαρία Ι. Τσάγκαρη, ψυχολόγος MPS-PSA Psy, Ειδική Επιστήμονας, Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού – Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Πολίτη»
• Όλγα Θεμελή, Αναπλ. Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης
• Χασάπη Ελπίδα, Εισαγγελέας Πρωτοδικών
• Ευαγγελία Γεωργιάδου, Κοινωνική Λειτουργός, Ε.Κ.Κ.Α. – Δ/νση Παιδικής Προστασίας, Τμ. Παρακολούθησης Αναφορών Κακοποίησης Ανηλίκων
Συντονισμός: Γιώργος Χανδάνος, μέλος του Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ.Α., τέως Γενικός Δ/ντης

Την εκδήλωση χαιρέτησαν:
Η κα Νάντια Βανάκα, Κοινωνική Λειτουργός, εκ μέρους της κας Δόμνας Μιχαηλίδου, Υφ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Η κα Θεώνη Κουφονικολάκου, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Η Δρ. Άρτεμις Αναγνώστου-Δεδούλη, Πρόεδρος του Ε.Κ.Κ.Α.

Ημερίδα του Ε.Κ.Κ.Α., με θέμα: «Η εξέλιξη της κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα - φτώχεια & κοινωνικός αποκλεισμός - η Παιδική Προστασία βασικός πυλώνας του Προνοιακού Συστήματος», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 21/11/2023.

Επιτυχώς πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21/11/2023 η Ημερίδα του Ε.Κ.Κ.Α., με θέμα: «Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ –ΦΤΩΧΕΙΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ – Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν να αναδειχθεί η Παιδική Προστασία ως βασικός πυλώνας της εξέλιξης του προνοιακού συστήματος στην Ελλάδα, καθώς και να γνωστοποιηθούν οι αρχές της Ευρωπαϊκής Σύστασης της «Εγγύησης για το Παιδί» για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αιδεσιμολογιότατος π. Αντώνιος ΜπεζαΪτης, εκπρόσωπος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γενικοί Γραμματείς, Βουλευτές, Πρόεδροι Οργανισμών και συνεργάτες του Δικτύου εμπλεκομένων φορέων του Child Guarantee. Με την παρουσία τους τίμησαν την Ημερίδα και απηύθυναν χαιρετισμό οι:
- Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
- Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
- Έλενα Ράπτη, Υφυπουργός Τουρισμού, Εθνική Συντονίστρια για την Πρόληψη & Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Ανηλίκων
- Μαρίνα Στέφου, Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
- Γεώργιος Σταμάτης, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ, Μέλος Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Μέλος της Υποεπιτροπής για το Παιδί του Συμβουλίου της Ευρώπης
- Dr Ghassan Khalil, Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα
- Ιωάννης Μοσχολιός, Μέλος Ε.Γ. ΕΣΑμεΑ και Πρόεδρος ΠΟΣΓΚΑμεΑ

30/07/2023 Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων_

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα προτάσσει για εφέτος το μήνυμα: ️"Reach every victim of trafficking, leave no one behind".
Γιατί - όπως διευκρινίζει - όταν μένουν πίσω θύματα αβοήθητα, αυτό σημαίνει αποτυχία στον αγώνα κατά της εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων, αποτυχία στην υποστήριξη των θυμάτων που κατάφεραν να ξεφύγουν και εγκατάλειψη ευάλωτων ομάδων που μένουν εκτεθειμένες στον κίνδυνο εκμετάλλευσης και εμπορίας.

#EndHumanTrafficking
#NRM_Greece

2ο θεματικό σεμινάριο - Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, στις 18 Οκτωβρίου 2022

Η ομάδα διαχείρισης του ΕΜΑ στο ΕΚΚΑ διοργάνωσε το 2ο θεματικό σεμινάριο στις 18 Οκτωβρίου 2022 - Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων.

Η Νομική Σύμβουλος του ΕΜΑ, Αγγελική Σεραφείμ, οι Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ζωή Καφείβα και Στέλιος Παπαχρήστος και η Ψυχολόγος, Μαρία Δανέζη παρουσίασαν το νομικό πλαίσιο έκδοσης Πράξης χαρακτηρισμού θύματος εμπορίας ανθρώπων και τον τρόπο σύνταξης της προβλεπόμενης Γνωμοδότησης. Ευχαριστούμε τις/τους πάνω από 130 επαγγελματίες πρώτης γραμμής που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

#nrm_greece #EUAntiTraffickingDay

Συνέδριο «Η Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων στην Ελλάδα: Νομικό πλαίσιο, συστημικές παθογένειες και προοπτικές»_Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2023

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), αρμόδιο για τη διαχείριση του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την Προστασία Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων (ΕΜΑ), υπό την αιγίδα του - αρμόδιου για την εποπτεία και τον συντονισμό του ΕΜΑ - Γραφείου του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (ΓΕΘΕΙΣ), του Υπουργείου Εξωτερικών, διοργάνωσε συνέδριο με θέμα «Η Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων στην Ελλάδα: Νομικό πλαίσιο, συστημικές παθογένειες και προοπτικές» στις 24 Οκτωβρίου 2023, στην Αθήνα, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων.

Η εν λόγω δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Ενίσχυση του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την Προστασία Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων», συγχρηματοδοτούμενου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Internal Security Fund).

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

NEWSLETTER

Συμπληρώστε το email σας