Ξεκίνησαν οι εργασίες του διήμερου Επιμορφωτικού Προγράμματος με τίτλο «Χτίζοντας ένα ασφαλές αύριο: Εκπαίδευση και Καινοτομία για την Προστασία των Παιδιών. Ενδυναμώνοντας τους Επαγγελματίες» στην Τρίπολη και υλοποιήθηκε Εσπερίδα για την αναδοχή  (3)

Ξεκίνησαν οι εργασίες του διήμερου Επιμορφωτικού Προγράμματος με τίτλο «Χτίζοντας ένα ασφαλές αύριο: Εκπαίδευση και Καινοτομία για την Προστασία των Παιδιών. Ενδυναμώνοντας τους Επαγγελματίες» στην Τρίπολη και υλοποιήθηκε Εσπερίδα για την αναδοχή (3)

Μετά το 1ο επιμορφωτικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης των επαγγελματιών παιδικής προστασίας, το ΕΚΚΑ, τηρώντας την δέσμευσή του προς τους επαγγελματίες, συνεχίζει, υλοποιώντας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας, το 2ο κατά σειρά, δια ζώσης, διήμερο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα με τίτλο «Χτίζοντας ένα ασφαλές αύριο: Εκπαίδευση και Καινοτομία για την Προστασία των Παιδιών. Ενδυναμώνοντας τους Επαγγελματίες», στην Τρίπολη, Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος

Την Τετάρτη 27/11/2024 το μεσημέρι, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της 1ης ημέρα του διήμερου. Πλήθος επαγγελματιών παιδικής προστασίας προσήλθε, στο Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο Τρίπολης, αναδεικνύοντας επί της ουσίας το ενδιαφέρον τους και την διαρκή ανάγκη επικαιροποίησης γνώσεων γύρω από τα θέματα της παιδικής προστασίας.

ΤΡΙΠΟΛΗ2

Στο πρόγραμμα απηύθυναν χαιρετισμό οι : η κα Οικονομάκου, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας Πελοποννήσου, η οποία έκανε και την έναρξη των εργασιών του προγράμματος, ο κ. Πλεμμένος, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) Πελοποννήσου και η κα Κορώνη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης Δήμου Τριπόλεως.

Εκ μέρους της Διοίκησης του ΕΚΚΑ, χαιρετισμό, απηύθυνε η κα Γιώτα Μάνθου, Αν. Προϊστ. Τμ/τος Αναδοχών-Υιοθεσιών, η οποία, ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη κα Οικονομάκου, την κα Καράμπελα, Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και την κα Παπούλια, Προϊστ Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Πελοποννήσου, καθώς και όλους τους εργαζόμενους της ΠΕ για την αγαστή συνεργασία στην οργάνωση του επιμορφωτικού προγράμματος, Επίσης, συνοπτικά αναφέρθηκε στον ρόλο και τις αρμοδιότητες του ΕΚΚΑ, ειδικά στα ζητήματα παιδικής προστασίας, καθώς στο πλήθος των επιμορφωτικών δράσεων που υλοποίησε ο Φορέας τα τελευταία 3 χρόνια (πάνω από 2600 επαγγελματίες), την αξιοσημείωτη θετική αξιόλογή τους από τους συμμετέχοντες και το σημαντικό κοινωνικό τους αποτύπωμα (πχ αύξηση επειγουσών αναδοχών) και τέλος, τόνισε την αναγκαιότητα σύμπραξης και συνεργασίας όλων των υπηρεσιών και φορέων, προκειμένου για την αντιμετώπιση του πολυπαραγοντικού και πολυδιάστατου φαινομένου της παιδικής κακοποίηση.

Τα στελέχη του ΕΚΚΑ, κα Κική Κουτμερίδου, κα Ευαγγελία Γεωργιάδου, κα Eλεονώρα Χερίδη, κα Πηνελόπη Καλύβα, κα Σοφία Γκουμάτση ανέλυσαν κατά τις εισηγήσεις τους ζητήματα όπως το νομικό πλαίσιο της παιδικής προστασίας, τον ρόλο των Υπευθύνων Παιδικής Προστασίας, το Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Καταγραφής Και Παρακολούθησης Αναφορών, τον ρόλο των Ομάδων Προστασίας Ανηλίκων (ΟΠΑ), τον ορισμό, τις μορφές, τις ενδείξεις και τις συνέπειες της παιδικής κακομεταχείρισης, τον τρόπο επικοινωνίας και προσέγγισης των παιδιών που πιθανά βιώνουν αυτές τις τραυματικές εμπειρίες. Οι συμμετέχοντες, μέλη Ομάδων Προστασίας Ανηλίκων ΟΠΑ), Υπεύθυνοι Προστασίας Ανηλίκων (ΥΠΑ), επαγγελματίες εκπαίδευσης, αναδοχής, ιδρυματικής φροντίδας, σύνδεσμοι για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί που εργάζονται σε Φορείς & Υπηρεσίες (ΝΠΔΔ & ΝΠΙΔ) της περιφέρειας Πελοποννήσου, έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για θα θέματα που παρουσιάστηκαν, καθώς υπέβαλλαν αρκετές ερωτήσεις, εξέφρασαν προβληματισμούς, αναφέρθηκαν σε υποθέσεις που χειρίζονται και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, κ.λπ.

 

ΤΡΙΠΟΛΗ3

Τις εργασίες της 1ης ημέρας του επιμορφωτικού προγράμματος συντόνισε με επιτυχία η κα Κανέλα Καράμπελα, Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν ραντεβού για την επόμενη, 2η ημέρα του προγράμματος, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον τους για τα ζητήματα που πραγματεύεται το πρόγραμμα!

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, 27/11/2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Εσπερίδα, με θέμα: «Αναδοχή: Η καρδιά σου ας γίνει το σπίτι τους» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας.

ΤΡΙΠΟΛΗ11

 Το ΕΚΚΑ, συμμετείχε με όλα τα στελέχη του στην Εσπερίδα και ειδικά με την κα Γιώτα Μάνθου, Κοινωνική Λειτουργό ΜSW– Ψυχολόγο & Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Αναδοχών-Υιοθεσιών του Φορέα, η οποία παρουσίασε εισήγηση με τίτλο «Αναδοχή vs Ιδρυματικής ζωής: Υπερασπίζοντας το δικαίωμα των παιδιών να μεγαλώνουν σε οικογένεια».

Η κα Μάνθου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητας ανάπτυξης της αναδοχής (επείγουσας αναδοχής) ως μέσο προστασίας των παιδιών, σε περιπτώσεις που απαιτείται για λόγους προστασίας, η απομάκρυνση από την βιολογική οικογένεια, αναδεικνύοντας τις δυσμενής επιπτώσεις της ιδρυματικής ζωής στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Τέλος, επεσήμανε την αναγκαιότητα συντονισμού και δικτύωσης όλων των φορέων, καθώς και εντατικοποίησης των δράσεων ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλης της κοινωνίας, εκπαίδευσης των επαγγελματιών, κλπ.

 


Εκτύπωση   Email