Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε συνάντηση εργασίας με στόχο την πρόληψη περιστατικών βίας και θυματοποίησης των ανηλίκων, στην Λιβαδειά_

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε συνάντηση εργασίας με στόχο την πρόληψη περιστατικών βίας και θυματοποίησης των ανηλίκων, στην Λιβαδειά_

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λιβαδειάς (τμήμα ανηλίκων), με πρωτοβουλία της Αντιεισαγγελέως κας Τσιριγώτη, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Λιβαδειάς και ειδικότερα σε συνεργασία με την Επιμελήτρια Ανηλίκων κα Παπαβασιλείου, διοργάνωσαν την 2η συνάντηση εργασίας για την παιδική προστασία, στις 7 Νοεμβρίου 2022, και ώρα 5.00μ.μ. στη Λιβαδειά (αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου).
Η εν λόγω πρωτοβουλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο:
• της πρόληψης περιστατικών βίας και θυματοποίησης των ανηλίκων μέσω κακόβουλης χρήσης των Social media και του internet,
• της αντιμετώπισης της παραβατικότητας των ανηλίκων και
• της αντιμετώπισης των αυξανόμενων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας,

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης της συνάντησης αφορούσαν στα εξής:

1. Κατάρτιση τρόπου δράσης και συνεργασίας των κοινωνικών δομών με στόχο την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών πρόληψης και παραβατικότητας ανηλίκων και τη στήριξη των οικογενειών τους.
2. Κατάρτιση τρόπου δράσης και συνεργασίας, εκπαίδευση προσωπικού με στόχο την αντιμετώπιση περιστατικών οικογενειακής βίας, τη στήριξη των θυμάτων και των οικογενειών.
3. Διοργάνωση τακτικών ημερίδων στα σχολεία με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα Σχολικής βίας—εκφοβισμού και την προβληματική χρήση διαδικτύου[cybercrime].
4. Διοργάνωση δράσεων για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού ανηλίκων ευάλωτων Κοινωνικών ομάδων και οργάνωση υποστηρικτικού πλαισίου(πλήρης καταγραφή των οικογενειών Ρομά, δημιουργία τμημάτων υποδοχής και ένταξης ανηλίκων Ρομά στις σχολικές μονάδες, στέγαση ανηλίκων και υγειονομικές συνθήκες διαβίωσης τους). Το εν λόγω ζήτημα απασχόλησε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης.

Στην συνάντηση είχαν κληθεί και συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων όπως πχ εκπρόσωποι των Δημοτικών αρχών όλων των Δήμων της ΠΕ Βοιωτίας, εργαζόμενοι σε κοινωνικοπρονοιακές δομές των Δήμων (Κέντρα Κοινότητας, Κοινωνικές Υπηρεσίες), εκπρόσωποι της τοπικής Δομής Ψυχικής Υγείας ΕΚΕΨΥΕ, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και Σχολικών Μονάδων, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας, του Συνδέσμου Επιμελητών Ανηλίκων, κλπ

Το ΕΚΚΑ, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση της Εισαγγελίας και της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Λιβαδειάς, συμμετείχε στην συνάντηση εργασίας με τη κα Γιώτα Μάνθου, Κοινωνική Λειτουργό ΜSW– Ψυχολόγο & Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Αναδοχών-Υιοθεσιών του Φορέα και την κα Βίκυ Μεγαρίτη, Κοινωνική Λειτουργό, στέλεχος του εν λόγω Τμήματος.
Ειδικότερα, η κα Μάνθου, στην τοποθέτησή της, έκανε αρχικά μια συνοπτική παρουσίαση των αρμοδιοτήτων του ΕΚΚΑ σε ζητήματα παιδικής προστασίας. Επίσης, συνεχάρη την Αντιεισαγγελέα κα Τσιριγώτη και την Επιμελήτρια Ανηλίκων κα Παπαβασιλείου, για την πρωτοβουλία, καθώς και όλους τους εκπροσώπους των φορέων για την συμμετοχή και το ενδιαφέρον τους να οργανώσουν ένα τοπικό δίκτυο συνεργασίας, αφενός για την άμεση αντιμετώπιση των ζητημάτων παιδικής και αφετέρου για την υλοποίηση δράσεων πρόληψης, ζήτημα ύψιστης σημασίας.
Συμπλήρωσε ότι η σταθερή, ενεργός συμμετοχή και δέσμευση όλων στις συναντήσεις εργασίας και στις από κοινού δράσεις, η διαμόρφωση ενός πρωτοκόλλου, η συγκρότηση ομάδων εργασίας για συγκεκριμένες ενέργειες με ορισμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς και η ενεργός συμμετοχή των ίδιων των εξυπηρετούμενων στον σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων που τους αφορούν (πχ Ρoma, ανήλικοι), αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την αποτελεσματικότητα του τοπικού Δικτύου, το οποίο μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα καλής πρακτικής και για άλλες περιοχές.
Σημείωσε ότι το ΕΚΚΑ, ήδη κατά το τρέχον έτος, σε συνεργασία με την Βοηθό Συνηγόρου του Πολίτη-Κύκλος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τον Σύνδεσμο Κοινωνικών λειτουργών Ελλάδος, Εισαγγελικών Αρχών, κλπ, έχει ήδη υλοποιήσει 8 εκπαιδευτικούς κύκλους και τώρα υλοποιεί τον 9ο κύκλο, για κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμων, πέντε περιφερειών, με τίτλο: «Μεθοδολογία διεξαγωγής Κοινωνικής έρευνας για τη Διαγνωστική Εκτίμηση των αναγκών του παιδιού και της οικογένειας» και στόχο την ενδυνάμωση των επαγγελματιών που εργάζονται στο εν λόγω πεδίο. Ανάλογες εκπαιδεύσεις και συναντήσεις εργασίας έχει υλοποιήσει και για ζητήματα αναδοχής και δη άμεσης (επείγουσας) και τεκνοθεσίας. Θα μπορούσε λοιπόν να συνδράμει σε αυτό το πεδίο τους επαγγελματίες της περιοχής, καθώς υπάρχει και σχετικό ζητούμενο.

Στην συνάντηση, το μεγαλύτερος της οποίας απασχόλησαν ζητήματα για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού ανηλίκων, κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, υπήρξαν συγκεκριμένες προτάσεις για την διευκόλυνση της μεταφοράς των μαθητών στις σχολικές μονάδες, κλπ., για διυπηρεσιακή συνεργασία κοινωνικών λειτουργών, κλπ, τα αποτελέσματα των οποίων θα παρουσιαστούν στις επόμενες συναντήσεις.

 


Εκτύπωση   Email