Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε Ημερίδα «Υποστηρίζοντας την οικογένεια μέσα από την Αναδοχή: Μπορώ να γίνω και εγώ ανάδοχος ενός παιδιού;» του Δήμου Νέας Προποντίδας και ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Χαλκιδικής_

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε Ημερίδα «Υποστηρίζοντας την οικογένεια μέσα από την Αναδοχή: Μπορώ να γίνω και εγώ ανάδοχος ενός παιδιού;» του Δήμου Νέας Προποντίδας και ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Χαλκιδικής_

Την Δευτέρα 04 Μαρτίου 2024, στο Δημοτικό θέατρο Ν. Μουδανιών πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία Ημερίδα, με θέμα: «Υποστηρίζοντας την οικογένεια μέσα από την Αναδοχή: Μπορώ να γίνω και εγώ ανάδοχος ενός παιδιού;», που διοργάνωσαν ο Δήμος Νέας Προποντίδας και το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Χαλκιδικής.
Στόχος της Ημερίδας ήταν η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών και της κοινωνίας για τα ζητήματα της αναδοχής και κύρια για το δικαίωμα των παιδιών που διαβιούν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας, στην οικογενειακή ζωή.

nea moudania
**Η εκπρόσωπος του ΕΚΚΑ κα Μάνθου, στην εισήγησή της.

Το ΕΚΚΑ, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση των Διοργανωτών, συμμετείχε στην Ημερίδα, με την κα Γιώτα Μάνθου, Κοινωνική Λειτουργό ΜSW– Ψυχολόγο & Αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Αναδοχών-Υιοθεσιών του Φορέα, η οποία παρουσίασε εισήγηση με τίτλο «Αναδοχή vs Ιδρυματικής ζωής: Υπερασπίζοντας το δικαίωμα των παιδιών να μεγαλώνουν σε οικογένεια».
Ειδικότερα, η κα Μάνθου, συγχαίροντας τους Διοργανωτές για την οργάνωση της Ημερίδας, επικεντρώθηκε στις αλλαγές που επέφερε ο ν.4538/2018 στην υλοποίηση των αναδοχών στην χώρα μας. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε σε ερευνητικά δεδομένα αναφορικά με τις σημαντικές επιβαρύνσεις που επιφέρει στην συνολική ανάπτυξη των παιδιών η ιδρυματική και δη η μακρόχρονη ιδρυματική διαβίωση, καθώς και στον αντίποδα, στις ευεργετικές συνέπειες που έχει η έγκαιρη παρέμβαση και τοποθέτηση των παιδιών σε οικογένειες. Παρουσίασε συγκεκριμένα αριθμητικά δεδομένα ως προς την πρόοδο της αποϊδρυματοποίησης στην χώρα μας και τον αριθμό των παιδιών που πλέον έχουν εγκαταλείψει το ίδρυμα και ζούνε σε οικογένειες, σημειώνοντας παράλληλα τις δυσκολίες, τα εμπόδια και ενίοτε τα προσκόμματα που κάποιοι φορείς επιχειρούν να δημιουργήσουν. Επιπρόσθετα, η εκπρόσωπος του ΕΚΚΑ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα περαιτέρω συντονισμού, διαμόρφωσης πρωτοκόλλων, διαρκούς εκπαίδευσης των επαγγελματιών, στελέχωσης, διάχυσης της πληροφόρησης σε όλους τους φορείς προς όφελος των παιδιών, κλπ.
nea moudania 2

Ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση προκάλεσε η αφήγηση μια ανάδοχης μητέρας, η οποία μεγαλώνει με τον σύζυγό της ένα παιδάκι που τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του φιλοξενούταν σε ένα νοσοκομείο, καθώς οι βιολογικοί του γονείς δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν με επάρκεια στην φροντίδα του.
Στην Ημερίδα παρέστησαν ο Δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μ. Καρράς, η Αντιδήμαρχος Ν. Προποντίδας Αθανασία Εμμανουηλίδου, ενώ χαιρέτισαν την εκδήλωση η Αντιδήμαρχος Ν. Προποντίδας Ελένη Καλύβα και η Περιφερειακή σύμβουλος Μέλα Κυριακίδου ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, καθώς η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της.

nea moudania 3

**Η εκπρόσωπος του ΕΚΚΑ κα Μάνθου, με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Ν. Προποντίδας, κα Ελένη Καλύβα, τις εισηγήτριες, τα στελέχη της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Χαλκιδικής, που οργάνωσαν την Ημερίδα


Εκτύπωση   Email