Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε Ημερίδα Ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από τον Δήμο Χανίων. «Όψεις της Ενδοοικογενειακής Βίας»_

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε Ημερίδα Ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από τον Δήμο Χανίων. «Όψεις της Ενδοοικογενειακής Βίας»_

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα, με θέμα: «Όψεις της Ενδοοικογενειακής Βίας», που διοργάνωσε ο Δήμος Χανίων, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Στο κατάμεστο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» πολίτες και επαγγελματίες κοινωνικής πολιτικής, ενημερώθηκαν και είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήματα για τα ζητήματα της ενδοοικογενειακής βίας, τις έγκαιρες παρεμβάσεις, την ορθή αντιμετώπιση των περιπτώσεων, κλπ.
Το ΕΚΚΑ, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων, συμμετείχε στην ημερίδα, με τη κα Γιώτα Μάνθου, Κοινωνική Λειτουργό ΜSW– Ψυχολόγου & Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Αναδοχών-Υιοθεσιών του Φορέα, η οποία παρουσίασε στην ημερίδα, εισήγηση με τίτλο «Ενδοοικογενειακή βία-παιδική κακοποίηση: μορφές κακοποίησης, αναγνώριση ενδείξεων ενός κακοποιημένου παιδιού και τρόποι αντιμετώπισης».


Ειδικότερα, η κα Μάνθου, στην εισήγησή της, συγχαίροντας τον Δήμαρχο Χανίων κ. Σημανδηράκη, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων κα Ζερβουδάκη, και τις συναδέλφους κοινωνικές λειτουργούς του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου για την οργάνωση της ημερίδας, τόνισε αρχικά την σημασία της πραγματοποίησης τέτοιων εκδηλώσεων σε τοπικό επίπεδο, καθώς δίνουν την ευκαιρία ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών και των επαγγελματιών. Επίσης, επιχείρησε να αναδείξει τις ενδείξεις/ «σημάδια» κάθε μορφής παιδικής κακοποίησης, στην συμπεριφορά, στις συναισθηματικές αντιδράσεις, κλπ παιδιών και θυτών, οι οποίες θα πρέπει να προβληματίσουν και να κινητοποιήσουν. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον τρόπο αντίδρασης που θα πρέπει να έχουμε όταν ένα παιδί αποκαλύπτει ότι είναι θύμα κακοποίησης, στους φορείς που μπορεί ο καθένας να απευθυνθεί για να αναφέρει την υποψία κακοποίησης, να λάβει κατευθύνσεις, στήριξη, κλπ, κάνοντας ειδική μνεία στις Εθνικές Γραμμές του ΕΚΚΑ 197 και 1107. Τέλος, επεσήμανε την αναγκαιότητα εντατικοποίησης των δράσεων πρόληψης όπως πχ δράσεις ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλης της κοινωνίας, ενημέρωσης των παιδιών, εκπαίδευσης των επαγγελματιών, κλπ, καθώς δυστυχώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης παρουσιάζει αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια.

Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης με εισηγήσεις:
• τα στελέχη του Ξενώνα Γυναικών του Δήμου, τα οποία παρουσίασαν αριθμητικά δεδομένα για τα αιτήματα φιλοξενίας και το προφίλ των γυναικών που βρήκαν υποστήριξη και προστασία στον Ξενώνα, τα τελευταία χρόνια.
• η Εισαγγελέας Ανηλίκων Χανίων, κα Δημητριάδου-Στεργιανού που παρουσίασε τα «εργαλεία» του εισαγγελέα στην διαχείριση περιπτώσεων παιδικής κακοποίησης, τις δυσκολίες, τα διλήμματα, κλπ, καθώς και την αναγκαιότητα ολιστικής προσέγγισης και συνεργασίας όλων των επαγγελματιών και φορέων.
• εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας-Γραφείο Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας του Α.Τ. Χανίων, η οποία επιχείρησε να παρουσιάσει τον τρόπο παρέμβασης των αστυνομικών αρχών, σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας
• η δικηγόρος κα Χριστοπούλου, μέλος του ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων-Υπεύθυνη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας, η οποία ανέλυσε τα νομικά μέσα που είναι στην διάθεση των θυμάτων, στην προσπάθειά τους να σταματήσουν την εις βάρος τους, άσκηση βίας και να προασπίσουν τον εαυτό τους και το δικαίωμά τους σε ασφαλή και αξιοπρεπή ζωή.

χανιά 1


Εκτύπωση   Email