Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε Εσπερίδα Ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από τον Δήμο Χίου με θέμα «Πρόληψη της κακοποίησης παιδιών και Ανάπτυξη Δικτύων Κοινωνικής Προστασίας Ανηλίκων» (2)

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε Εσπερίδα Ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από τον Δήμο Χίου με θέμα «Πρόληψη της κακοποίησης παιδιών και Ανάπτυξη Δικτύων Κοινωνικής Προστασίας Ανηλίκων» (2)

Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εσπερίδα, με θέμα: «Πρόληψη της κακοποίησης παιδιών και Ανάπτυξη Δικτύων Κοινωνικής Προστασίας Ανηλίκων», που διοργάνωσε η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτισμού Δήμου Χίου, μέσω του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Χίου.
Στην Αίθουσα Θεάτρου του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου Χίου πολίτες και επαγγελματίες κοινωνικής προστασίας, εκπρόσωποι φορέων, κλπ ενημερώθηκαν και είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήματα για τα ζητήματα της κακομεταχείρισης ανηλίκων, τις μορφές και τις ενδείξεις της κακοποίησης, τις έγκαιρες παρεμβάσεις, την αναδοχή, τα δικαιώματα των παιδιών, κλπ.

Το ΕΚΚΑ, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Δήμου Χίου, συμμετείχε στην εσπερίδα, με την κα Ευαγγελία Γεωργιάδου, Κοινωνική Λειτουργός MSc, Στέλεχος Τμήματος Παρακολούθησης Αναφορών Κακοποίησης Ανηλίκων και την κα Γιώτα Μάνθου, Κοινωνική Λειτουργό ΜSW– Ψυχολόγο & Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Αναδοχών-Υιοθεσιών του Φορέα.

ΧΙΟΣ1

Τα στελέχη του ΕΚΚΑ παρουσίασαν αντίστοιχα εισηγήσεις με τίτλο «Ορισμός, Ενδείξεις και Συνέπειες της Κακοποίησης. Ο κρίσιμος ρόλος των Υπευθύνων Παιδικής Προστασίας και του Εθνικού Πληροφοριακού Συστήματος Καταγραφής και Παρακολούθησης Αναφορών στην έγκαιρη αντιμετώπιση και πρόληψη της κακοποίησης» και «Αναδοχή/Επείγουσα Αναδοχή vs Ιδρυματικής ζωής: Υπερασπίζοντας το δικαίωμα των παιδιών να μεγαλώνουν σε οικογένεια».

Τα στελέχη του ΕΚΚΑ συνεχάρησαν την Αντιδήμαρχο κα Γαλάνη και όλους τους εργαζόμενους του Κέντρου Κοινότητας και ιδιαίτερα τον Συντονιστή - Κοινωνικό Λειτουργό κ.Νέο και τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτισμού για την οργάνωση της εσπερίδας, τονίζοντας αρχικά την σημασία της πραγματοποίησης τέτοιων εκδηλώσεων σε τοπικό επίπεδο, καθώς δίνουν την ευκαιρία ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών και των επαγγελματιών.
Επίσης, αναφέρθηκαν στον ρόλο και στις αρμοδιότητες του ΕΚΚΑ στον τομέα της παιδικής προστασίας. Ακόμη, επιχείρησαν να αναδείξουν τις ενδείξεις/ «σημάδια» κάθε μορφής παιδικής κακοποίησης, τους φορείς που μπορεί ο καθένας να απευθυνθεί για να αναφέρει την υποψία κακοποίησης, να λάβει κατευθύνσεις, στήριξη, κλπ, κάνοντας ειδική μνεία στις Εθνικές Γραμμές του ΕΚΚΑ 197 και 1107. Περιέγραψαν την διαδικασία που ακολουθείται μετά την αναφορά των πολιτών και τον τρόπο παρέμβασης των κοινωνικών υπηρεσιών, εστιάζοντας στον ρόλο των Υπευθύνων Προστασίας Ανηλίκων και στο Εθνικό Σύστημα Καταγραφής και Παρακολούθησης Αναφορών, το οποίο το ΕΚΚΑ, έχοντας την σχετική αρμοδιότητα ήδη έχει αρχίσει να διαμορφώνει.

Επιπλέον, σημείωσαν την αναγκαιότητας ανάπτυξης της αναδοχής (επείγουσας αναδοχής) ως μέσο προστασίας των παιδιών, σε περιπτώσεις που απαιτείται για λόγους προστασίας, η απομάκρυνση από την βιολογική οικογένεια, αναδεικνύοντας τις δυσμενής επιπτώσεις της ιδρυματικής ζωής στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Τέλος, επεσήμαναν την αναγκαιότητα εντατικοποίησης των δράσεων πρόληψης όπως πχ δράσεις ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλης της κοινωνίας, ενημέρωσης των παιδιών, εκπαίδευσης των επαγγελματιών, κλπ.
ΧΙΟΣ2
**Τα στελέχη του ΕΚΚΑ κα Μάνθου και κα Γεωργιάδου, με την Αντιδήμαρχο κα Γαλάνη, τις εισηγήτριες, τα στελέχη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτισμού και του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Χίου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της εσπερίδας

ΧΙΟΣ3.png


Εκτύπωση   Email