Την Πέμπτη 17/11/2022 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκπαιδευτικές συναντήσεις με θέμα την αναδοχή και την τεκνοθεσία, που διοργάνωσαν με εξαιρετικό τρόπο οι κοινωνικοί λειτουργοί της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.
Το ΕΚΚΑ, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση της ΠΕ Ηρακλείου, συμμετείχε στις εκπαιδευτικές συναντήσεις με τη κα Γιώτα Μάνθου, Κοινωνική Λειτουργό ΜSW– Ψυχολόγο & Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Αναδοχών-Υιοθεσιών του Φορέα.
Ειδικότερα, η κα Μάνθου, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022, στην εκπαιδευτική συνάντηση με τους ΥΘΓ πραγματεύτηκε μέσα από την εισήγησή της με τίτλο «Προσωπικά κίνητρα και προσδοκίες. Στάσεις, αντιλήψεις σε σχέση με το θεσμό της υιοθεσίας και την ανατροφή των παιδιών» και κύρια μέσα από βιωματικές ασκήσεις, οπτικοακουστικό υλικό, κλπ, τα εν λόγω ζητήματα με τους ΥΘΓ, με σκοπό να διευκολυνθούν οι ΥΘΓ στην προσωπική τους αναζήτηση, αναστοχασμό και ενδοσκόπηση, κατά την διαδρομή τους για την τεκνοθεσία ενός παιδιού.
Την Πέμπτη 17/11/2022 η κα Μάνθου στην συνάντηση εργασίας με τους επαγγελματίες, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους της ΠΕ Ηρακλείου και του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, που διαχειρίζονται ζητήματα αναδοχής και τεκνοθεσίας, επεξεργάστηκαν θέματα που αφορούσαν στην λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος www.anynet.gr, περισσότερο όμως ζητήματα που αφορούσαν στην σύνταξη των ΑΣΟΑ, στην αξιολόγηση αιτήσεων ΥΓ.
Κυρίαρχα ωστόσο τα θέματα που απασχόλησαν την συνάντηση, σχετίζονται με την διαχείριση των προτάσεων σύνδεσης παιδιών και υποψηφίων γονέων, που προκύπτουν από το σύστημα, τις ενίοτε δυσκολίες στην συνεργασία με ιδρυματικές δομές και τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών, με στόχο να διευκολύνουν την με προσεκτικό τρόπο, διαδικασία μετάβασης των παιδιών από το ίδρυμα σε οικογένειες, πάντα με άξονα όλων των ενεργειών το συμφέρον των παιδιών
Όλοι οι επαγγελματίες που συμμετείχαν στην συνάντηση μοιράζονταν την ακλόνητη προσήλωσή τους στην συστηματική και αγόγγυστη προσπάθεια να υπηρετήσουν το δικαίωμα όλων των παιδιών να μην μεγαλώνουν σε ιδρύματα, αλλά να μεγαλώσουν σε ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον.