Δελτίο Τύπου για την Ημερίδα που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), ως Εθνικός Συντονιστής για την Ευρωπαϊκή «Εγγύηση για το Παιδί» (αρθ. 53, Ν. 4837/2021), στις 21 Νοεμβρίου 2023_1

Δελτίο Τύπου για την Ημερίδα που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), ως Εθνικός Συντονιστής για την Ευρωπαϊκή «Εγγύηση για το Παιδί» (αρθ. 53, Ν. 4837/2021), στις 21 Νοεμβρίου 2023_1

Επιτυχώς πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21/11/2023 η Ημερίδα του Ε.Κ.Κ.Α., με θέμα: «Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ –ΦΤΩΧΕΙΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ – Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν να αναδειχθεί η Παιδική Προστασία ως βασικός πυλώνας της εξέλιξης του προνοιακού συστήματος στην Ελλάδα, καθώς και να γνωστοποιηθούν οι αρχές της Ευρωπαϊκής Σύστασης της «Εγγύησης για το Παιδί» για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αιδεσιμολογιότατος π. Αντώνιος ΜπεζαΪτης, εκπρόσωπος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γενικοί Γραμματείς, Βουλευτές, Πρόεδροι Οργανισμών και συνεργάτες του Δικτύου εμπλεκομένων φορέων του Child Guarantee. Με την παρουσία τους τίμησαν την Ημερίδα και απηύθυναν χαιρετισμό οι:
- Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
- Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
- Έλενα Ράπτη, Υφυπουργός Τουρισμού, Εθνική Συντονίστρια για την Πρόληψη & Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Ανηλίκων
- Μαρίνα Στέφου, Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
- Γεώργιος Σταμάτης, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ, Μέλος Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Μέλος της Υποεπιτροπής για το Παιδί του Συμβουλίου της Ευρώπης
- Dr Ghassan Khalil, Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα
- Ιωάννης Μοσχολιός, Μέλος Ε.Γ. ΕΣΑμεΑ και Πρόεδρος ΠΟΣΓΚΑμεΑ

Στη Πρώτη Θεματική Ενότητα με θέμα «Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ - ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ» οι ομιλητές κ.κ. Μ. Ματσαγγάνης (Καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής, Πολυτεχνείο Μιλάνου), Γ. Πλανήτερος, (Συντονιστής της Ομάδας Κοινωνικής Πρόνοιας και Ανισοτήτων της Μ.Ε.Κ.Υ.), Π. Λιαργκόβας (Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου) και Δ. Νίκου, (Προϊσταμένη Δ/νσης Προστασίας Παιδιού & Οικογένειας, Υ.ΚΟΙ.Σ.Ο.) αναφέρθηκαν στα οικονομικά και στατιστικά στοιχεία που σχετίζονται με την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, επισημάνθηκε ότι «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια συνεχή και αξιοσημείωτη μείωση του πληθυσμού των παιδιών (κατά -32% έως το 2070)» και «Η παιδική φτώχεια εμφανίζεται σταθερά υψηλότερη από το ποσοστό φτώχειας οποιασδήποτε άλλης ηλικιακής ομάδας κατά την τελευταία δεκαετία».

Στη Δεύτερη Θεματική Ενότητα με θέμα «Η ¨ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ¨ ΠΥΛΩΝΑΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ» παρουσιάστηκαν βιντεοσκοπημένες ομιλίες του Επιτρόπου Εργασίας και Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Nicolas Schmit, καθώς και των Εθνικών Συντονιστών για την “Εγγύηση για το Παιδί” της Ισπανίας, κα Lucia Adani Losoviz και της Σουηδίας, κα Parthena Hantzaridou. Επίσης, με την ομιλία της η Πρόεδρος του Ε.Κ.Κ.Α., Δρ. Α. Αναγνώστου – Δεδούλη, αναφέρθηκε στις προκλήσεις και στις προοπτικές του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της υλοποίησης της Ευρωπαϊκής «Εγγύηση για το Παιδί», με δεδομένο ότι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, που θα επιφέρει και η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές, που συνεπάγονται επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης, οι πόλεμοι και οι εν γένει διεθνείς, γεωπολιτικές εξελίξεις, αναμένεται να αυξήσουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό γενικότερα. Η κα Ρ. Οικονόμου (Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Δράσεων ΕΚΤ – ΕΥΣΕΚΤ) αναφέρθηκε στη συμβολή του ΕΚΤ+ στο ΕΣΔ για την «Εγγύηση για το Παιδί».

Στη Τρίτη Θεματική Ενότητα η Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, κα Θ. Κουφονικολάκου, η ειδική Παιδικής Προστασίας της UNICEF, κα Μ. Μιχαηλίδου, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κοινωνικών Δομών για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας, κα Κ. Χαμπίπη, καθώς και οι Πρόεδροι των Φορέων (κ. Κ. Γιαννόπουλος - «Χαμόγελο του Παιδιού» και κ. Σ. Σιφνιός - «Παιδικά Χωριά SOS») τόνισαν τη συμβολή όλων στην «Εγγύηση για το Παιδί», αναφερόμενοι σε καλές πρακτικές και στα δικαιώματα του παιδιού.

Στη Τέταρτη Θεματική Ενότητα, που ήταν αφιερωμένη στα ίδια τα παιδιά, παρουσιάστηκε η φωνή των παιδιών μέσα από έρευνες, ομάδες εστίασης και ένα ενδιαφέρον οπτικοακουστικό υλικό το οποίο δημιουργήθηκε από τις βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις παιδιών Ρομά, απομακρυσμένων περιοχών, με αναπηρία, ΛΟΑΤΚΙ και οικογενειών ΛΟΑΤΚΙ.

Τέλος, ενδιαφέρουσα ήταν η Πέμπτη Θεματική Ενότητα, στην οποία τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, κ.κ. Γ. Σταμάτης (Βουλευτής Επικρατείας, ΝΔ), Δ. Καλαματιανός (Βουλευτής Ηλείας, ΣΥΡΙΖΑ), Κ. Καζάνη (Βουλευτής Ευβοίας, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ), Μ. Συντυχάκης (Βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης, ΚΚΕ), Α. Κουρουπάκη, (Βουλευτής Β1 Β. Τομέα Αθηνών, ΝΙΚΗ) και Σ. Στεργιώτη (Τομεάρχης Παιδείας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ) εκφράστηκαν θετικά επί της Αρχής για την προστασία των παιδιών ευάλωτων ομάδων και την ανάγκη να συνεχίζονται τα μέτρα για την Παιδική Προστασία.

Για την διαδικτυακή παρακολούθηση της Ημερίδας ακολουθήστε εδώ τον σύνδεσμο

conference1

 

proedros

 

 conference2

meli voulis1

 conference3

 

 

 

 


Εκτύπωση   Email