Συνεργασία Ε.Κ.Κ.Α με το Μουσείο Μπενάκη για τα χειροτεχνήματα της Οικοτεχνίας

Συνεργασία Ε.Κ.Κ.Α με το Μουσείο Μπενάκη για τα χειροτεχνήματα της Οικοτεχνίας

Μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Οργανισμού μας για την ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω της διάσωσης και ευρύτερης διάδοσης της παραδοσιακής υφαντικής και κεντητικής, σηματοδοτεί η υπογραφή, σήμερα 14/03/2023, συμφωνίας μεταξύ της Προέδρου του Ε.Κ.Κ.Α. Δρ. Α. Αναγνώστου - Δεδούλη και της Προέδρου της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη κ. Ε. Γερουλάνου, για τη διάθεση, με μακροχρόνιο δανεισμό, έργων από το απόθεμα χειροτεχνίας της παλιάς Οικοτεχνίας, με σκοπό την έκθεσή τους στις συλλογές του Μουσείου.

Συγκεκριμένα, στο Μουσείο Μπενάκη θα διατεθούν 17 κεντήματα, 8 κεντητά μαξιλάρια, 2 κιλίμια και 1 τάπητας κόμβων, όλα σε παραδοσιακά σχέδια, εμπνευσμένα από τον πλούτο της ελληνικής φύσης και τον λαϊκό μας πολιτισμό, ενώ τα κιλίμια και ο τάπητας είναι σε σχέδια που είχαν παραχωρηθεί από τους σπουδαίους εικαστικούς μας Γιάννη Μόραλη και Χατζηκυριάκο Γκίκα.

Με την συμφωνία αυτή εξασφαλίζεται η σωστή συντήρηση των χειροτεχνημάτων με κατάλληλες συνθήκες φύλαξής τους, καθώς και η προβολή τους σε εκθέσεις σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας μας, για την ανάδειξη της ελληνικής λαϊκής παράδοσης. Μάλιστα, το Μουσείο θα μεριμνά για την ενημέρωση του κοινού, με έντυπα ή ψηφιακά μέσα, όσον αφορά στην προέλευση των χειροτεχνημάτων από την παλιά Οικοτεχνία και την προσφορά Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

μουσειο Μπενάκη 2


Εκτύπωση   Email