Την Τετάρτη 25/09/2024 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με τίτλο «Κοινωνική Εργασία και Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων. Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ ΝΠΔΔ), στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, στην Αθήνα.
Το ΕΚΚΑ, συμμετείχε στην ημερίδα με τη κα Γιώτα Μάνθου, Κοινωνική Λειτουργό ΜSW– Ψυχολόγο & Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Αναδοχών-Υιοθεσιών του Φορέα, η οποία παρουσίασε εισήγηση με τίτλο «Εκπαιδευτική υποστήριξη κοινωνικών λειτουργών των Δήμων που παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης».
Η κα Μάνθου στην εισήγησή της, αναφέρθηκε στην μακρόχρονη συνεργασία του Φορέα με τα μέλη των Ομάδων Προστασίας Ανηλίκων (Ο.Π.Α.) των Δήμων που αποτελούνται κύρια από κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι αναλαμβάνουν την διερεύνηση κάθε αναφοράς/καταγγελίας για ενδεχόμενη κακοποίηση ανηλίκων. Ειδικότερα, τόνισε τους ποικίλους τρόπους που το ΕΚΚΑ συνδράμει τους επαγγελματίες όπως πχ παροχή κατευθύνσεων, πληροφοριών, οδηγιών κ.λπ., αναφορικά με το χειρισμό περιπτώσεων παιδικής κακοποίησης, περιοδική αποστολή ενημερωτικού-επιστημονικού υλικού, κλπ.
Έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι κατά τα έτη 2022-2023, το ΕΚΚΑ υλοποίησε 25 εκπαιδευτικούς κύκλους τριήμερης διάρκειας για μέλη των ΟΠΑ, των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Νοτίου και Βόρειου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 490 επαγγελματίες. Οι εκπαιδεύσεις αυτές αξιολογήθηκαν ιδιαιτέρως θετικά από τους συμμετέχοντες (ανώνυμα ερωτηματολόγια) με πολύ υψηλά ποσοστά (πχ 97%-100%), ως προς την αποτελεσματικότητα της οργάνωσης, την επάρκεια του αντικειμένου, την συμβολή τους στην απόκτηση γνώσεων.
Τόνισε δε το σημαντικό αντίκτυπο που είχαν οι εν λόγω επιμορφώσεις, αφενός στην υλοποίηση, εν συνεχεία από τους συμμετέχοντες δράσεων ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών, αφετέρου στην αποτροπή του ιδρυματισμού σε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων ανηλίκων, για τους οποίους δόθηκε, για λόγους προστασίας, εντολή απομάκρυνσης από την οικογενειακή εστία, με την εφαρμογή διαδικασιών άμεσης (επείγουσας) αναδοχής.
Επίσης, αναφέρθηκε στις εκπαιδευτικές δράσεις που έγιναν διαδικτυακά, καθώς και στις προγραμματισμένες δια ζώσης επιμορφώσεις, παράλληλα και σε Υπευθύνους Προστασίας Ανηλίκων (ν 4837/2021) και σε κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους εκπαιδευτικών μονάδων, στο πλαίσιο ανάπτυξης συναντίληψης για τα ζητήματα παιδικής προστασίας.