Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε Ημερίδα Ενημέρωσης και Eυαισθητοποίησης με θέμα «Παιδική κακοποίηση: Ενημερώνομαι-Προστατεύω-Αντιμετωπίζω»

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε Ημερίδα Ενημέρωσης και Eυαισθητοποίησης με θέμα «Παιδική κακοποίηση: Ενημερώνομαι-Προστατεύω-Αντιμετωπίζω»

Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα, με θέμα: «Παιδική κακοποίηση: Ενημερώνομαι-Προστατεύω-Αντιμετωπίζω», που διοργάνωσε ο Δήμος Σάμου. Στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου πολίτες και επαγγελματίες κοινωνικής πολιτικής, ενημερώθηκαν και είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήματα για τα ζητήματα της ενδοοικογενειακής βίας, τις έγκαιρες παρεμβάσεις, την ορθή αντιμετώπιση των περιπτώσεων, κλπ, ενώ παράλληλα περισσότερα από 850 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση διαδικτυακά μέσω της παράλληλης, ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης.
samos photo 5.jpg
**Κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί, πολίτες, εκπρόσωποι της πολιτειακών θεσμών, τοπικών οργανισμών, κλπ, εκδήλωσαν σημαντικό ενδιαφέρον και συμμετείχαν στην ημερίδα.

Το ΕΚΚΑ, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Δήμου Χανίων, συμμετείχε στην ημερίδα, με τη κα Γιώτα Μάνθου, Κοινωνική Λειτουργό ΜSW– Ψυχολόγο & Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Αναδοχών-Υιοθεσιών του Φορέα, η οποία παρουσίασε στην ημερίδα, εισήγηση με τίτλο «Κακοποίηση και Παραμέληση Παιδιών – Ορισμός, Τύποι Κακοποίησης, Ενδείξεις Κακοποίησης- Προσδιοριστές επικινδυνότητας & αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ειδικότερα, η κα Μάνθου, στην εισήγησή της, συγχαίροντας τον Δήμαρχο Σάμου κ. Γ. Στάντζο, τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Γ. Διονυσίου, την Διευθύντρια Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Δημόσιας Υγείας κα Α. Βαχατέλα και όλους τους εργαζόμενους του Δήμου για την οργάνωση της ημερίδας, τόνισε αρχικά την σημασία της πραγματοποίησης τέτοιων εκδηλώσεων σε τοπικό επίπεδο, καθώς δίνουν την ευκαιρία ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών και των επαγγελματιών. Επίσης, αναφέρθηκε στον ρόλο και στις αρμοδιότητες του ΕΚΚΑ στον τομέα της παιδικής προστασίας. Ακόμη, επιχείρησε να αναδείξει τις ενδείξεις/ «σημάδια» κάθε μορφής παιδικής κακοποίησης, στην συμπεριφορά, στις συναισθηματικές αντιδράσεις, κλπ παιδιών και θυτών, οι οποίες θα πρέπει να προβληματίσουν και να κινητοποιήσουν. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον τρόπο αντίδρασης που θα πρέπει να έχουμε όταν ένα παιδί αποκαλύπτει ότι είναι θύμα κακοποίησης, στους φορείς που μπορεί ο καθένας να απευθυνθεί για να αναφέρει την υποψία κακοποίησης, να λάβει κατευθύνσεις, στήριξη, κλπ, κάνοντας ειδική μνεία στις Εθνικές Γραμμές του ΕΚΚΑ 197 και 1107. Περιέγραψε την διαδικασία που ακολουθείται μετά την αναφορά των πολιτών και τον τρόπο παρέμβασης των κοινωνικών υπηρεσιών, εστιάζοντας και στην αξιοποίηση της αναδοχής (επείγουσας αναδοχής) ως μέσο προστασίας των παιδιών, σε περιπτώσεις που απαιτείται για λόγους προστασίας, η απομάκρυνση από την βιολογική οικογένεια. Τέλος, επεσήμανε την αναγκαιότητα εντατικοποίησης των δράσεων πρόληψης όπως πχ δράσεις ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλης της κοινωνίας, ενημέρωσης των παιδιών, εκπαίδευσης των επαγγελματιών, κλπ, καθώς δυστυχώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης παρουσιάζει αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια.


samos photo 6.jpg
**Η εκπρόσωπος του ΕΚΚΑ κα Μάνθου, με τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους, εργαζόμενους του Δήμου και τους εισηγητές, κα Μίγκλη, κα Κατσιμπέλη, κ. Σφακιανάκη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ημερίδας

Για να δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας πατήστε εδώ 1 &


Εκτύπωση   Email