Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε Εσπερίδα με τίτλο : «Παιδική Προστασία-Αποϊδρυματοποίηση-Αναδοχή», στα Γιαννιτσά

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε Εσπερίδα με τίτλο : «Παιδική Προστασία-Αποϊδρυματοποίηση-Αναδοχή», στα Γιαννιτσά

Την Τετάρτη 29/05/2024, στα Γιαννιτσά πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Εσπερίδα, με θέμα: «Παιδική Προστασία-Αποϊδρυματοποίηση-Αναδοχή», που διοργάνωσαν το Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών με την Κοινωνική Υπηρεσία και ο Δήμος Πέλλας με την Ομάδα Παιδικής Προστασίας.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας, πολίτες και επαγγελματίες κοινωνικής πολιτικής, ενημερώθηκαν και είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήματα για τα ζητήματα της παιδικής προστασίας, της ιδρυματικής διαβίωσης, της αναδοχής, τις έγκαιρες παρεμβάσεις προστασίας, κλπ,.

Γιαννιτσα 29 5 2024 3.jpg.png.jpg
**Κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, πολίτες, εκπρόσωποι της πολιτειακών θεσμών, κλπ, εκδήλωσαν σημαντικό ενδιαφέρον και συμμετείχαν στην ημερίδα.

Το ΕΚΚΑ, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών, συμμετείχε στην εσπερίδα, με τη κα Γιώτα Μάνθου, Κοινωνική Λειτουργό ΜSW– Ψυχολόγο & Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Αναδοχών-Υιοθεσιών του Φορέα, η οποία παρουσίασε εισήγηση με τίτλο «Γιατί όχι στο ίδρυμα, γιατί ναι στην αναδοχή».

Γιαννιτσα 29 5 2024 1.jpg

**Η εκπρόσωπος του ΕΚΚΑ κα Μάνθου, με τους κοινωνικούς λειτουργούς που διοργάνωσαν την Εσπερίδα.

Η κα Μάνθου, στην εισήγησή της, συγχαίροντας τους διοργανωτές, τον υποδιοικητή του Νοσοκομείου κ. Λόγγο και τον Δήμαρχο Πέλλας κ. Φουντουκίδη και ειδικότερα τους κοινωνικούς λειτουργούς για την πρωτοβουλία και την οργάνωση της εσπερίδας κα Ταμάρα Κερμανίδου (ΚΥ Νοσ/μείου), κα Σοφία Αλεξιάδου και κα Ελένη Σεμερτσίδου (Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων Δήμου Πέλλας), τόνισε αρχικά την σημασία της πραγματοποίησης τέτοιων εκδηλώσεων σε τοπικό επίπεδο, καθώς δίνουν την ευκαιρία ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών και των επαγγελματιών. Επίσης, αναφέρθηκε σε ερευνητικά δεδομένα αναφορικά με τις σημαντικές επιβαρύνσεις που επιφέρει στην συνολική ανάπτυξη των παιδιών η ιδρυματική και δη η μακρόχρονη ιδρυματική διαβίωση, καθώς και στον αντίποδα, στις ευεργετικές συνέπειες που έχει η έγκαιρη παρέμβαση και τοποθέτηση των παιδιών σε ανάδοχες οικογένειες. Παρουσίασε συγκεκριμένα αριθμητικά δεδομένα ως προς την πρόοδο της αποϊδρυματοποίησης στην χώρα μας και τον αριθμό των παιδιών που πλέον έχουν εγκαταλείψει το ίδρυμα και ζούνε σε οικογένειες, σημειώνοντας παράλληλα τις δυσκολίες, τα εμπόδια και ενίοτε τα προσκόμματα που κάποιοι φορείς επιχειρούν να δημιουργήσουν. Επιπρόσθετα, η εκπρόσωπος του ΕΚΚΑ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα περαιτέρω συντονισμού, διαμόρφωσης πρωτοκόλλων, διαρκούς εκπαίδευσης των επαγγελματιών, στελέχωσης, διάχυσης της πληροφόρησης σε όλους τους φορείς προς όφελος των παιδιών, κλπ.

Στην ημερίδα μίλησαν, επίσης, η κα Ταμάρα Κερμανίδου (ΚΥ Νοσ/μείου), η κα Σοφία Αλεξιάδου και κα Ελένη Σεμερτσίδου (Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων Δήμου Πέλλας), ο κ. Χρήστος Τανάσκος, (Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών)., η κα Καραντώνη Ελένη, (Διευθύντρια της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας).
Βαρύνουσας σημασίας ήταν οι εισηγήσεις της αναδόχου μητέρας κας Άντζυς Φλογερά, που ανέδειξε μέσα από τα προσωπικά της βιώματα, αφενός την θετική αλλαγή και τις ανεκτίμητες συγκινήσεις που επέφερε στη ζωή της οικογένειας η ανάληψη της ανάδοχης φροντίδας του παιδιού και μάλιστα ενός παιδιού με αναπηρία, αφετέρου τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συνάντησαν, προτρέποντας τους πολίτες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να γίνουν ανάδοχοι γονείς.
Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτησε μεταξύ άλλων η κα Μαρίνα Στέφου, Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Γιαννιτσα 29 5 2024 4.jpg.png.jpg.png

Δείτε εδώ το πρόγραμμα της Ημερίδας

Γιαννιτσα 29 5 2024 5.jpg.png.jpg.png.jpg


Εκτύπωση   Email