Το ΕΚΚΑ, ως διαχειριστής Φορέας του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την Προστασία θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων (ΕΜΑ), συμμετείχε σε παράλληλη εκδήλωση για την προστασία θυμάτων εμπορίας ανθρώπων κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Βαρσοβίας για την Ανθρώπινη Διάσταση (30/9/2024-10/10/2024), η οποία διοργανώθηκε από την Προεδρία της Μάλτας στον ΟΑΣΕ και το Γραφείο του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODIHR).
Η Εκδήλωση έλαβε χώρα στις 2 Οκτωβρίου 2024, με πρωτοβουλία του Γραφείου της Ειδικής Εκπροσώπου του ΟΑΣΕ για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων και είχε τίτλο: «Ενισχύοντας τη θυματοκεντρική προσέγγιση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την ταυτοποίηση και την υποστήριξη θυμάτων εμπορίας ανθρώπων».
Η Ειδική Εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ κάλεσε τα προσκεκλημένα μέλη της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Επιζώντων Εμπορίας Ανθρώπων (ISTAC) του ODIHR και τους εκπροσώπους των Εθνικών Μηχανισμών Αναφοράς της Σερβίας και Ελλάδας να συζητήσουν καλές πρακτικές για τη διασφάλιση άμεσης και άνευ όρων πρόσβασης σε προστασία και μακροπρόθεσμη βοήθεια, ανεξάρτητα από την ποινική διαδικασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. Πραγματοποιήθηκε παρέμβαση του ΕΚΚΑ σχετικά με τις προβλέψεις της ελληνικής νομοθεσίας για την παροχή ενός ενισχυμένου προστατευτικού πλαισίου, ανεξάρτητου από την ποινική διαδικασία και τη συμμετοχή του θύματος σε αυτή, καθώς και τη σημασία της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δικαστικών αρχών και των παρόχων κοινωνικών υπηρεσιών, την οποία ενισχύει η λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την Προστασία θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων.
Το ΕΚΚΑ, ως Φορέα υπεύθυνο για τη λειτουργία του ΕΜΑ, εκπροσώπησε στη Συνάντηση η Θεοδώρα Γιαννή, Προϊσταμένη Τμήματος στη Διεύθυνση Κοινωνικών Παρεμβάσεων.
Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, το θέμα της εμπορίας ανθρώπων συζητήθηκε στην Ολομέλεια και σε δύο ακόμη παράλληλες εκδηλώσεις. Σε αυτές αναγνωρίστηκε ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών και των οργανώσεων επιζώντων στην αντιμετώπιση του κινδύνου θυματοποίησης κυρίως γυναικών και κοριτσιών που προσπαθούν να διαφύγουν από εμπόλεμες περιοχές αλλά και ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες. Παρουσιάστηκαν δύο εκδόσεις σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων: α. Εγχειρίδιο για τη σύσταση Εθνικών Συμβουλευτικών Συμβουλίων Επιζώντων της Εμπορίας Ανθρώπων (Περισσότερα εδώ) και β. Εγχειρίδιο για την προστασία θυμάτων εμπορίας ανθρώπων που ανήκουν σε μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών μειονοτήτων (Περισσότερα εδώ).
Το πρόγραμμα της Συνάντησης και περαιτέρω πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν εδώ.