Συμμετοχή του Ε.Κ.Κ.Α. στην εκδήλωση με θέμα  "Αναδοχή & Αποϊδρυματοποίηση στην ΠΕ Δυτικής Ελλάδας".

Συμμετοχή του Ε.Κ.Κ.Α. στην εκδήλωση με θέμα "Αναδοχή & Αποϊδρυματοποίηση στην ΠΕ Δυτικής Ελλάδας".

Η ΠΕ Δυτικής Ελλάδας οργάνωσε την Παρασκευή, 9/07/21, ώρα 11.30 π.μ. διαδικτυακή εκδήλωση-συνέντευξη τύπου με στόχο την προώθηση του θεσμού της αναδοχής ως εργαλείου αποϊδρυματοποίησης.

 

Η ΠΕ Δυτικής Ελλάδας οργάνωσε την Παρασκευή, 9/07/21, ώρα 11.30 π.μ. διαδικτυακή εκδήλωση-συνέντευξη τύπου με στόχο την προώθηση του θεσμού της αναδοχής ως εργαλείου αποϊδρυματοποίησης.
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία συνοπτικά παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για να την ευρύτερη ανάπτυξη του θεσμού της αναδοχής, αναφερόμενη ενδεικτικά στην πρόσφατη καθιέρωση ενιαίου τρόπου οικονομικής ενίσχυσης-στήριξης για όλες τις αναδοχές που υλοποιούνται στην χώρα, στην επερχόμενη τροποποίηση των ηλικιακών ορίων, ώστε να μπορούν και άνθρωποι ηλικίας από 25 έως 75 ετών να γίνονται ανάδοχοι ενός παιδιού, κλπ.ς
Ο Περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος (αρμόδιος σε θέματα υγείας και κοινωνικής μέριμνας στην ΠΔΕ) παρουσίασαν τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια ως προς την ευρύτερη ανάπτυξη του θεσμού της αναδοχής. Παρατέθηκαν επίσης στοιχεία για το εν λόγω ζήτημα και ειδικότερα τονίσθηκε ότι από το της υιοθεσίας και το σύνολο των παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές που εδρεύουν στην Περιφέρεια, για αναδοχή προτείνεται το 39,1% των παιδιών, (πρόκειται περίπου για 36 παιδιά), ενώ συνολικά στη Δυτική Ελλάδα έχουν γίνει 4 επιτυχείς αναδοχές, ακόμα 5 συγγενικές αναδοχές, ενώ δύο περιπτώσεις είναι σε αναμονή σύνδεσης και εκκρεμούν 5 αιτήσεις.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και ειδικό σποτ με τίτλο «Γίνε ο ήρωας ενός παιδιού», με στόχο την ευαισθητοποίηση για την αναδοχή, το οποίο δημιουργήθηκε με τη βοήθεια του καταξιωμένου Πατρινού σκηνοθέτη, Παναγιώτη Φαφούτη, το οποίο αποτυπώνει με το πιο χαρακτηριστικό τρόπο την αξία της αναδοχής. (Για να δείτε το βίντεο επιλέξτε τον σύνδεσμο: https://dete.gr/gine-o-iroas-enos-paidiou-to-vinteo-tis-perifereias-dyt-elladas-gia-tin-proothisi-tis-anadochis/ )
Στην εκδήλωση απηύθυνε επίσης χαιρετισμό η χωρική αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα Σαλμά.
Το Ε.Κ.ΚΑ, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση της Περιφέρειας, συμμετείχε στην εκδήλωση με τη κα Γιώτα Μάνθου, Κοινωνικής Λειτουργού ΜSW– Ψυχολόγου & Υπεύθυνης της Επιχειρησιακής Συντονιστικής Υπηρεσίας Δράσεων Παιδικής Προστασίας του Φορέα, η οποία επεσήμανε την σταθερή και συστηματική προσπάθεια της Περιφέρειας να αναδείξει την σημασία της αναδοχής και να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία για το ζήτημα αυτό. Επικεντρώθηκε στις αλλαγές που επέφερε ο ν.4538/2018, στις νέες διαδικασίες, στην λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος www.anynet.gr, το οποίο ουσιαστικά εγκαθιδρύει διαφανείς διαδικασίες, διευκολύνει τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και δίνει την ευκαιρία σε κάθε παιδί, που βρίσκεται σε οποιαδήποτε ιδρυματική δομή, να συνδεθεί με υποψήφιους γονείς και να ενταχθεί σε μια οικογένεια. Επιπλέον, σημείωσε την ανάγκη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από υποψήφιους αναδόχους γονείς στην ανάληψη φροντίδας μεγαλύτερων ηλικιακά παιδιών, με τα οποία βεβαίως και μπορεί να αναπτυχθεί ισχυρός συναισθηματισμός δεσμός, δίνοντας την δυνατότητα στα παιδιά να αποκαταστήσουν πρώιμες τραυματικές εμπειρίες, μέσω αυτής τη θεραπευτικής σχέσης που θα αναπτύξουν με τους αναδόχους. Τέλος, δήλωσε ότι το ΕΚΚΑ θα είναι σταθερά αρωγός σε κάθε προσπάθεια προάσπισης του δικαιώματος των παιδιών στην οικογενειακή φροντίδα.
(για να δείτε όλη την εκδήλωση, επιλέξτε τον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=J7RFl06pJ-s

 


Εκτύπωση   Email