Παγκόσμια Ημέρα της πολιτισμικής ποικιλομορφίας για το διάλογο και την ανάπτυξη

Παγκόσμια Ημέρα της πολιτισμικής ποικιλομορφίας για το διάλογο και την ανάπτυξη

 

Η 21η Μαΐου καθιερώθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως «Παγκόσμια Ημέρα της πολιτισμικής ποικιλομορφίας για το διάλογο και την ανάπτυξη».
Αναδεικνύει την πολιτισμική ποικιλομορφία ως την κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, τόσο απαραίτητης για το ανθρώπινο είδος όσο η βιοποικιλότητα για τη φύση. Ορίζει δε την υπεράσπιση της ως ηθική αναγκαιότητα, αναπόσπαστη του σεβασμού και της αξιοπρέπειας.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι μεγαλύτερες συγκρούσεις παγκοσμίως αφορούν πολιτιστικές διαφωνίες.
Είναι αλήθεια πως κάθε γλώσσα εκφράζει διαφορετικές ιδέες, κάθε θρησκευτική πεποίθηση πρεσβεύει διαφορετικούς τρόπους ζωής, κάθε πολιτισμός έχει ριζωμένη μια διαφορετική άποψη για τη φύση του ανθρώπου, γεγονότα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν αιτία καχυποψίας, παρεξηγήσεων και δυστυχώς, συγκρούσεων.
Η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ πολιτισμών κρίνεται συνεπώς άκρως απαραίτητη και για αυτό η 21η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα της πολιτισμικής ποικιλομορφίας για το διάλογο και την ανάπτυξη έχει ως στόχο να εμβαθύνει στις αξίες μας σχετικά με την πολιτισμική διαφοροποίηση.
Σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, όταν διευκολύνονται η κοινωνική ένταξη και η διαπολιτισμική αλληλεπίδραση, ακμάζουν η καινοτομία και η εξέλιξη, καθώς αξιοποιούνται πολλές και διαφορετικές ιδέες, προτάσεις και τρόποι σκέψης!
Ο γόνιμος διάλογος αποτελεί την πεμπτουσία της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και αυτή με την σειρά της συνιστά προϋπόθεση για την ευημερία και την εξασφάλιση της ειρήνης στην παγκόσμια κοινότητα. Η αρμονική συνύπαρξη παρά τις διαφορές στο φύλο, την φυλή, την θρησκεία, την γλώσσα ή την κουλτούρα είναι μια δυναμική διαδικασία και ένας ασταμάτητος μακροπρόθεσμος στόχος.

Διότι ο πολιτισμός είναι η πιο πηγαία έκφραση της λαϊκής ψυχής. Τα ήθη και τα έθιμα, οι λαϊκές γιορτές, τα αυθεντικά έργα της τέχνης μαρτυρούν τόσο την ηθική στάθμη του εκάστοτε λαού όσο και την πνευματικότητα και την κοινωνικότητα του. Ο πολιτισμός είναι το ισχυρότερο εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, οφείλουμε να τον διαφυλάττουμε και να τον σεβόμαστε, όχι μόνο σήμερα, μα κάθε μέρα.
Χώρος συνάντησης και γόνιμο πεδίο διαπολιτισμικού διαλόγου και ανάπτυξης είναι ο λαϊκός πολιτισμός. Η Υφαντική τέχνη είναι ιδιαίτερο στοιχείο του λαϊκού πολιτισμού. Το ΕΚΚΑ κληρονόμησε μία πολιτισμική παρακαταθήκη με είδη λαϊκής τέχνης (χαλιά, υφαντά κ.λπ.) σε μία ιστορική διαδρομή πάνω των 70 ετών και όλα αυτά τα χρόνια τα διαφυλάττει με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα των Ηνωμένων Εθνών.

 

pagosmia imera politismikis diaforetikotitas1


Εκτύπωση   Email