Ενημερωτικό σημείωμα για συμμετοχή σε ημερίδα με θέμα "Η οικογένεια που δεν γνωρίζω: Η αναδοχή και η υιοθεσία το 2021"

Ενημερωτικό σημείωμα για συμμετοχή σε ημερίδα με θέμα "Η οικογένεια που δεν γνωρίζω: Η αναδοχή και η υιοθεσία το 2021"

Την Τρίτη, 01/06/2021 πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων (ΕΠΑ) Πειραιά διαδικτυακή, επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η οικογένεια που δεν γνωρίζω: Η αναδοχή και η υιοθεσία το 2021».


Στην ημερίδα απεύθυναν χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία συνοπτικά παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για να την ευρύτερη ανάπτυξη των δύο θεσμών, η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αειδιλίνη, ο Πρόεδρος της ΕΠΑ Πειραιά, Αντιεισαγγελέας Εφετών κ. Νίκος Ποιμενίδης, ο Βουλευτής κ. Γιάννης Καλλιάνος, κ.α.
Τα θέματα που ζητηθήκαν στην εκδήλωση αφορούσαν στις διάφορες πτυχές της αναδοχής και της υιοθεσίας ανηλίκων στην χώρα μας, σήμερα. Ενδεικτικά, αναλύθηκαν ζητήματα όπως πχ:η μετάβαση από την ιδρυματική ζωή στην ανάδοχη ή θετή οικογένεια, η ψυχοκοινωνική προσέγγιση του ανηλίκου και της νέας οικογένειας, ο ρόλος των δύο θεσμών στην εξέλιξη των ανηλίκων, η αναδοχή και η υιοθεσία παιδιών με αυξημένες ανάγκες φροντίδας, η υλοποίηση της αναδοχής και της υιοθεσίας από την ΕΠΑ Πειραιά κλπ.
Το ΕΚΚΑ, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση της ΕΠΑ Πειραιά, συμμετείχε στην ημερίδα με εισήγηση της κας Παναγιώτας Μάνθου, Κοινωνικής Λειτουργού ΜSW– Ψυχολόγου &Υπεύθυνηςτης Επιχειρησιακής Συντονιστικής Υπηρεσίας Δράσεων Παιδικής Προστασίας του Φορέα. Η εισήγηση της με τίτλο: «Αναδοχή και Τεκνοθεσία: Νέο θεσμικό πλαίσιο και νέες διαδικασίες με έμφαση σε πολιτικές αποϊδρυματοποίησης», επικεντρώθηκε στις αλλαγές που επέφερε ο ν.4538/2018, στις νέες διαδικασίες, στην λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος www.anynet.gr, στα μέχρι στιγμής αποτελέσματα αυτών των διαδικασιών, κλπ. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στην θεσμοθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής-Υιοθεσίας,την παροχή άμεσης, ηλεκτρονικής, αναλυτικής ενημέρωσηςτων πολιτών για τα ζητήματα της αναδοχής και της υιοθεσίας, στην ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων των υποψηφίων γονέων, καθώς και στην δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των αιτημάτων τους από τους πολίτες. Επιπλέον, αναφορά έγινε στην εκπαίδευση των επαγγελματιών, στην υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων για όλους τους υποψήφιους αναδόχους ή θετούς γονείς, στην λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ανηλίκων, καθώς και στην λειτουργία Εθνικών αλληλοσυνδεόμενων δυναμικά Μητρώων, όπως το Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων, το Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Αναδόχων και το Εθνικό Μητρώο Θετών Γονέων, κλπ. Ρυθμίσεις και διαδικασίες που ενισχύουν την ισότιμη και με διαφανή τρόπο εξυπηρέτηση των αιτημάτων, καταπολεμούν παρελθοντικές γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες, ενισχύουν τον συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών και κυρίαρχα, συμβάλλουν στην ταχύτερη οικογενειακή αποκατάσταση των ανηλίκων, καθώς η αναδοχή και η τεκνοθεσία είναι πρώτα από όλα θεσμοί παιδικής προστασίας που στοχεύουν στην υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των Παιδιών.
Κοινή πεποίθηση των συμμετεχόντων αποτέλεσε η ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των δύο αυτών θεσμών στην χώρα μας, με προσεκτικούς σχεδιασμούς, στοχεύοντας στην μείωση της ιδρυματικής φροντίδας στην χώρα μας.


Εκτύπωση   Email