Το Ε.Κ.Κ.Α. σε συνέχεια Πρόσκλησης της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΥΔΕΑΠ) για υποβολή προτάσεων προς το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου (Χ.Μ.- Ε.Ο.Χ. EEA Grants) υπέβαλε Τεχνικό Δελτίο Πράξης με αντικείμενο την ενίσχυσή της ικανότητας Εθνικής Γραμμής Παιδικής Προστασίας 1107 του ΕΚΚΑ να διαχειρίζεται τα αιτήματα Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο μέσω της ενσωμάτωσης της εθνικής/εθνοτικής προέλευσης των Παιδιών στις παρεχόμενές υπηρεσίες.
Το Τεχνικό Δελτίο εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Διαχείριση Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στη συνέχεια το έργο εντάχθηκε με τίτλο «Προκαθορισμένη Πράξη 4 - Βελτίωση της ικανότητας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) στη διαχείριση ασυνόδευτων ανηλίκων μέσω της αποτελεσματικής λειτουργίας της Εθνικής Γραμμής Παιδικής Προστασίας» και Κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5150049 στο Πρόγραμμα «Ανάπτυξη των δυνατοτήτων διαχείρισης των Εθνικών Συστημάτων Ασύλου και Μετανάστευσης» του ΧΜ ΕΟΧ 2014 - 2021 καθώς και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων με κωδικό έργου: 2021ΣΕ734100025150049.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 744.254 ευρώ, θα έχει διάρκεια 2 έτη και η υλοποίηση του θα επιτρέψει στο ΕΚΚΚΑ να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στις πολύπλευρες και συχνά επείγουσες ανάγκες των Ασυνόδευτων Ανηλίκων, μέσα από την ήδη υπάρχουσα λειτουργία της Εθνικής Γραμμής Παιδικής Προστασίας 1107.
Το έργο θα αναπτυχθεί με άξονες την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού (διερμηνέων στη μητρική γλώσσα των Ασυνοδεύτων Ανηλίκων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών κ.α.), την ανάπτυξη ηλεκτρονικής υποδομής και εξοπλισμού επικοινωνίας, καθώς και εξειδικευμένες υπηρεσίες ενίσχυσης ικανοτήτων και δράσεις προβολής-δημοσιότητας.
Η υλοποίησή του θα στηριχθεί στην ήδη υπάρχουσα λειτουργία της θεσμικά κατοχυρωμένης (δυνάμει του άρθρου 8 του Ν 3961/11 και της ΚΥΑ 49540/2011) υπηρεσίας της Εθνικής Παιδικής Γραμμής "1107" του ΕΚΚΑ καθώς και στη σημαντική εμπειρία του φορέα στη διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων έργων και στο συντονισμό του δικτύου παροχής κοινωνικής φροντίδας και προστασίας Ασυνόδευτων ανηλίκων ειδικότερα.
Στο πλαίσιο του έργου θα εκπονηθούν χρήσιμα εργαλεία όπως Οδηγοί Κατευθυντήριων Οδηγιών, Πρωτόκολλα, κώδικας δεοντολογίας, που θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του έργου, προκειμένου να είναι στη διάθεση των εμπλεκόμενων φορέων και επαγγελματιών. Επίσης κατά τη διάρκεια των δράσεων προβολής θα συζητηθούν και θα δημοσιοποιηθούν τα χρήσιμα συμπεράσματα που θα αντληθούν κατά την υλοποίηση των δράσεων του έργου.
Ειδικότερα προβλέπεται η πρόσληψη διερμηνέων στις συχνότερα ομιλούμενες γλώσσες των Ασυνόδευτων Ανηλίκων (Φαρσί, Αραβικά και Ουρντού), που θα εργάζονται στην Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας του ΕΚΚΑ «1107» και σε συνεργασία με τους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς θα ανταποκρίνονται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, τηλεδιάσκεψης ή γραπτών μηνυμάτων στις απαιτήσεις επικοινωνίας, συμβουλευτικής και κοινωνικής φροντίδας των ίδιων των Ασυνόδευτων Ανηλίκων ή άλλων επαγγελματιών (π.χ. Επίτροπων, επαγγελματιών υγείας, κοινωνικής φροντίδας).
Το έργο αναμένεται να συμβάλει στη διευκόλυνση της επικοινωνίας με τους Ασυνόδευτους Ανηλίκους και του έργου των επαγγελματιών που διαχειρίζονται περιπτώσεις παιδιών που προέρχονται από μεταναστευτικές ροές. Η άρση των γλωσσικών εμποδίων επικοινωνίας, θα επιτρέψει στα παιδιά να διατυπώσουν τους φόβους, τις ανησυχίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη μητρική τους γλώσσα, γεγονός που μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαχείριση των ιδιαίτερων αναγκών τους, στη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενής φροντίδας και στην προαγωγή των δικαιωμάτων και της ευημερίας τους.
Working together for an inclusive Europe