Δημοπρασία Ειδών Χειροτεχνίας (Κεντημένα Μαξιλάρια)

Δημοπρασία Ειδών Χειροτεχνίας (Κεντημένα Μαξιλάρια)

Το ΕΚΚΑ επιχειρεί τα επόμενα βήματα για την αξιοποίηση των χειροτεχνημάτων της παλιάς Οικοτεχνίας, που καταργήθηκε το 2010 μετά από 50 χρόνια λειτουργίας και πλέον δεν υφίσταται στην Ελλάδα παραγωγή αυτών των χειροποίητων ειδών.
Έχοντας ολοκληρώσει την καταγραφή όλων των ειδών και την ψηφιοποίηση των πρωτότυπων σχεδίων, προκηρύσσουμε τον πρώτο πλειοδοτικό διαγωνισμό με αντικείμενο τα κεντημένα μαξιλάρια, που είναι διακοσμητικά χειροτεχνήματα κεντημένα με μάλλινη κλωστή πάνω σε καμβά. Η τεχνική κατασκευής τους είναι η παλαιότερη μορφή εργασίας σε καμβά ανοιχτής ύφανσης, πάνω στον οποίο ράβεται το νήμα (needle point).
Τα σχέδια τους είναι εμπνευσμένα από την Ελληνική παράδοση με θέματα από την αρχαία, τη Βυζαντινή και λαϊκή τέχνη. Σε αυτά αποτυπώνονται με αυθεντικότητα σκηνές από τοιχογραφίες, ψηφιδωτά αρχαία και βυζαντινά, γάμους και πανηγύρια του λαού μας, πουλιά και λουλούδια των όμορφων δασών μας, δελφίνια, όστρακα και καράβια των καταγάλανων θαλασσών μας. Αντιπροσωπεύουν τον λαϊκό μας πολιτισμό από διάφορες περιοχές της χώρας, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και την Ήπειρο μέχρι τη Ρόδο.

Στο link https://ekka.org.gr/index.php/el/gallery-photo-2/kentita-majilaria-2  είναι αναρτημένες οι φωτογραφίες όλων των σχεδίων, με αλφαβητική σειρά.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 10η Ιανουαρίου 2023, ώρα 12:00 και η διακήρυξη του διαγωνισμού είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα μας: https://www.ekka.org.gr/index.php/el/prokirykseis/diagonismoi-promitheion

Παράλληλα, είμαστε σε επικοινωνία με τα σημαντικότερα λαογραφικά μουσεία της χώρας για να εντάξουν τα πρωτότυπα σχέδια στις συλλογές τους, ως είδη λαϊκής τέχνης που συνιστούν σημαντικά στοιχεία της ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης.


Εκτύπωση   Email