ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 22 Απριλίου 2020

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) αποτελεί ΝΠΔΔ και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΥΠΕΚΥ). Σκοπός του είναι ο συντονισμός του δικτύου παροχής υπηρεσιών κοινωνικής στήριξης σε άτομα, οικογένειες και ομάδες πληθυσμού που περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με τον Ν.4554/2018 ανατέθηκε στο ΕΚΚΑ η Επιτροπεία των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας. Το ΕΚΚΑ –με την υποστήριξη της UNICEF– εκδίδει επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία, τα οποία βασίζονται στα αιτήματα στέγασης που δέχεται το Τμήμα Διαχείρισης Αιτημάτων Στέγασης Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι στην Ελλάδα είναι 5.181. Από αυτούς 1.426 βρίσκονται σε ξενώνες και διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης και 570 σε safe zones και ξενοδοχεία. Τα στατιστικά στοιχεία δημοσιεύονται κάθε δεκαπέντε μέρες στην ιστοσελίδα του ΕΚΚΑ (http://www.ekka.org.gr/), καθώς επίσης στα νέα της ιστοσελίδας e-pronoia (https://www.e-pronoia.gr/), και είναι διαθέσιμα στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Στο πλαίσιο της υποστήριξης και ενδυνάμωσης αυτής της ευάλωτης ομάδας πληθυσμού εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού (covid-19), το ΕΚΚΑ εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς το προσωπικό των δομών φιλοξενίας, σχετικά με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων που διαβιούν σε αυτές, καθώς και μια ενημερωτική αφίσα.

Στα επισυναπτόμενα αρχεία θα βρείτε τον οδηγό και την αφίσα

guidelines_uasc_ekka.pdf

poster_uasc_ekka.pdf


Εκτύπωση   Email