- Ενδοοικογενειακή βία
Η ενδοοικογενειακή βία είναι μια «αξιόποινη πράξη, σε βάρος μέλους της οικογένειας» (Νόμος 3500/2006, Άρθρο 1). Ως ενδοοικογενειακή βία ορίζεται κάθε μορφή σωματικής, σεξουαλικής ή ψυχολογικής βίας προς το άτομο από μέλη της οικογένειάς. Μορφές που μπορεί να λάβει είναι:
- η ψυχολογική βία (απειλές, εξύβριση, απομόνωση από το περιβάλλον υποβιβασμός και εξευτελισμός, κ.α.)
- η σωματική κακοποίηση (σπρώξιμο, χαστούκι, τράβηγμα μαλλιών, ρίξιμο αντικειμένων, χτύπημα, κ.α.)
- η σεξουαλική κακοποίηση (συμπεριλαμβανομένου και του βιασμού)
- η οικονομική εκμετάλλευση
Σε περίπτωση που βρεθείς σε μια τέτοια κατάσταση, μπορείς να ακολουθήσεις τα εξής βήματα:
- Απομακρύνσου από τον χώρο εφόσον βρίσκεσαι σε κίνδυνο.
- Πήγαινε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σου για δήλωση του συμβάντος (μπορείς να ζητήσεις καταγραφή του περιστατικού κακοποίησης στο βιβλίο συμβάντων του Α.Τ.) ή/και για υποβολή μήνυσης.
- Ζήτα από την αστυνομία την παραπομπή σου σε ιατροδικαστή για εξέταση (πάρε το αντίγραφο της ιατροδικαστικής εξέτασης).
- Μπορείς να πας και σε νοσοκομείο για να υποβληθείς σε εξέταση, ακόμη και αν το τραύμα φαίνεται να είναι αμελητέο. Μπορείς να αναφέρεις το συμβάν και εκεί και να ζητήσεις την καταγραφή του περιστατικού στο βιβλίο συμβάντων του νοσοκομείου ως «κακοποίηση».
*Αν έχεις σοβαρή σωματική κακοποίηση και δεν μπορείς να μετακινηθείς, κάλεσε το 166 ώστε να σε μεταφέρει.
- Εάν αποφασίσεις να μετακομίσεις αλλού με τα ανήλικα παιδιά σου (εφόσον υπάρχουν), φρόντισε να έχεις ζητήσει πριν την καταγραφή του γεγονότος της κακοποίησης στο βιβλίο συμβάντων της αστυνομίας ή να έχεις στείλει μια εξωδικαστική δήλωση που να ανακοινώνει την προσωπική σου μετοίκηση ή/και των παιδιών σας.
- Εάν έχεις ανάγκη φιλοξενίας, μπορείς να απευθυνθείς για δωρεάν προσωρινή διαμονή για σένα και τα παιδιά σου (εάν έχεις) στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Βασιλίσσης Σοφίας 135 & Ζαχάρωφ, Αθήνα – Αμπελόκηποι, τηλέφωνο επικοινωνίας: 213-2039706), καθώς και στη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων (τηλεφωνική γραμμή SOS 15900).
Πηγές για μορφές βίας:
- Παπαμιχαήλ, Σ. (2004). «Η γυναίκα ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας: τα χαρακτηριστικά δράστη και θύματος και η μεταξύ τους σχέση»
(Διδακτορική Διατριβή). Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Αθήνα.
Ανακτήθηκε από http://hdl.handle.net/10442/hedi/14499.
- Νόμος υπ’ αριθ. 3500/2006: για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και άλλες διατάξεις.
Ανακτήθηκε από https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/nomos-3500-2006
ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
...
- «Απώλειες Ζωής Γέφυρες Στήριξης: Κατευθύνσεις για τη στήριξη των μαθητών που θρηνούν» Δανάη Παπαδάτου και Ελένη Καμπέρη (Εκδόσεις Μέριμνα)
ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
«9 απλοί κανόνες που θα σώσουν το παιδί από κάθε κίνδυνο»
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BULLYING – ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ;
Ως bullying ή σχολικός εκφοβισμός ορίζεται η ανεπιθύμητη, επιθετική συμπεριφορά που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μαθητές, η εκδήλωση της οποίας είναι σκόπιμη, απρόκλητη και επαναλαμβανόμενη και σκοπό έχει την επιβολή, και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου στο άτομο (ή στα άτομα) που την υφίσταται.
Για να θεωρηθεί μία συμπεριφορά ως εκφοβισμός, θα πρέπει αυτή η συμπεριφορά να είναι επιθετική και να εμπεριέχει:
- Ανισορροπία δύναμης: τα παιδιά τα οποία εκφοβίζουν χρησιμοποιούν τη δύναμη που έχουν – φυσική δύναμη, δημοφιλία, κλπ – προκειμένου να ελέγχουν ή να βλάπτουν άλλα παιδιά.
- Επανάληψη: οι εκφοβιστικές συμπεριφορές λαμβάνουν χώρα περισσότερες από μία φορές .
Ο εκφοβισμός περιλαμβάνει ενέργειες όπως την εκτόξευση απειλών, τη διάδοση φημών, την επίθεση σε κάποιον, είτε σωματικά, είτε λεκτικά και τη μεθοδευμένη απομόνωση ενός ατόμου από μία ομάδα.
ΕΙΔΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
Υπάρχουν τρία είδη σχολικού εκφοβισμού:
Ο λεκτικός εκφοβισμός, ο οποίος περιλαμβάνει καταστάσεις όπως το πείραγμα, οι ύβρεις, τα ακατάλληλα σεξουαλικά σχόλια, οι απειλές κλπ.
Ο κοινωνικός εκφοβισμός, ο οποίος αναφέρεται στις καταστάσεις κατά τις οποίες ο εκφοβισμός αφορά τον κοινωνικό αποκλεισμό ενός παιδιού από την ομάδα, τη δυσφήμισή του ή το δημόσιο εξευτελισμό του.
Ο σωματικός εκφοβισμός, ο οποίος αφορά στις καταστάσεις κατά τις οποίες ένα παιδί βλάπτεται σωματικά από άλλα παιδιά ή του καταστρέφουν αντικείμενα, που του ανήκουν.
ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ BULLYING
ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ / ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ |
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ |
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΗ
|
ΑΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΝΟΥ / ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ / ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΥΤΟΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ |
|
|
Πηγή πληροφόρησης για το bulling:
- CYBERBULLYING
TI EINAI TO CYBERBULLYING – ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ;
Με τον όρο cyberbullying ή διαδικτυακό bullying αναφερόμαστε στο είδος του bullying το οποίο λαμβάνει χώρα μέσω ηλεκτρονικών συσκευών όπως κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών και τάμπλετ. Το διαδικτυακό bullying μπορεί να λάβει χώρα μέσω μηνυμάτων, εφαρμογών ή on line στα κοινωνικά δίκτυα, στα φόρουμ ή στα παιχνίδια, όπου οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνήσουν, να συμμετέχουν και να ανταλλάξουν περιεχόμενο. Το διαδικτυακό bullying αφορά την αποστολή ή τη διάδοση αρνητικού, επιβλαβούς ή ψευδούς περιεχομένου για κάποιον άλλο. Μπορεί να περιλαμβάνει τη διάδοση προσωπικών ή ιδιωτικών πληροφοριών για κάποιον άλλο, η οποία έχει ως σκοπό τον εξευτελισμό ή την ταπείνωση του εκτεθέντος ατόμου. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες τα όρια ξεπερνιούνται και πλέον οι ενέργειες αυτές είναι καθαρά παραβατικές και ποινικά κολάσιμες.
Τα πλέον συνήθη σημεία στα οποία το διαδικτυακό bullying λαμβάνει χώρα είναι:
- τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook, το Instagram, το Twitterκαι το Tik Tok
- μέσω μηνυμάτων μέσα από αντίστοιχες εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές
- μέσω της άμεσης αποστολής μηνυμάτων σε site που υποστηρίζουν την άμεση επικοινωνία μεταξύ των χρηστών
- μέσω e-mail
- τα on line παιχνίδια και οι κοινότητες που τα υποστηρίζουν
ΜΟΡΦΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ BULLYING
Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτός ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά τα οποία υφίστανται διαδικτυακό bullying, ώστε να καταστεί ευκολότερη η διαδικασία αναγνώρισης του περιστατικού και ανάληψης δράσης. Μερικές από τις πιο συνήθεις μορφές του διαδικτυακού bullying περιλαμβάνουν:
- την ανάρτηση σχολίων ή φημών για κάποιον on line, που είναι κακοπροαίρετα, έχουν ως σκοπό να βλάψουν το άτομο αυτό ή να το εξευτελίσουν.
- την απειλή να βλάψουν κάποιον
- την ανάρτηση μιας εικόνας ή ενός βίντεο που έχει ως σκοπό να βλάψει κάποιον
- την κατάσταση κατά την οποία κάποιος υποκρίνεται πως είναι κάποιος άλλος με απώτερο σκοπό να εκμεταλλευτεί ένα άλλο άτομο ή να αναρτήσει προσωπικές ή ψευδείς πληροφορίες για κάποιον άλλον.
- την ανάρτηση κακοπροαίρετων ή υβριστικών λέξεων, σχολίων ή περιεχομένου σχετικά με τη φυλή, τη θρησκεία, την οικονομική κατάσταση, την εθνικότητα, το σεξουαλικό προσανατολισμό ή άλλα προσωπικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου on line.
ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ BULLYING ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
Πολλοί γονείς επιθυμούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους με προβλήματα που σχετίζονται με το διαδικτυακό bullying, τη διαδικτυακή παρενόχληση ή την ψηφιακή κακοποίηση. Η προοπτική της απόπειρας να επιλύσει κάποιος ένα πρόβλημα στο διαδίκτυο ίσως να φαίνεται ιδιαίτερα αποθαρρυντική για τους γονείς, καθώς το να παραμένουν ενήμεροι για την ολοένα και αυξανόμενη λίστα των κοινωνικών δικτύων στα οποία τα παιδιά τους μετέχουν, αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα. Στις περιπτώσεις δε που οι γονείς δεν είναι εξοικειωμένοι με όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που παρέχει το διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνονται πλήρως τις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών τους, είναι πιθανό να καταλήξουν να νιώσουν αβοήθητοι και απελπισμένοι. Αυτή η ενότητα επιχειρεί να παρουσιάσει μερικές από τις πλέον συνήθεις δυσκολίες στην αντιμετώπιση του διαδικτυακού bullying και της ψηφιακής κακοποίησης που αντιμετωπίζουν οι γονείς και προσδοκεί να σας καθοδηγήσει βήμα- βήμα ώστε να βεβαιωθείτε ότι παρέχετε στο παιδί σας τη δυνατότητα να αναπτύξει μια ασφαλή και υγιή σχέση με το διαδίκτυο.
Η ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ / ΕΦΗΒΩΝ:
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ;
Οι νέοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για ποικίλους λόγους. Μερικοί το χρησιμοποιούν ως ένα μέσο απόδρασης από την πραγματικότητα – πιστεύουν ότι μόλις μπουν στον ψηφιακό κόσμο, μπορούν να είναι ο αυθεντικός εαυτός τους και να εκφράζονται αναλόγως. Άλλοι χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα ως μάσκα, πίσω από την οποία κρύβουν τις ανασφάλειες και τις ανησυχίες τους. Όπως κι αν έχει, επενδύουν πολύ χρόνο και συναίσθημα στα ψηφιακά τους προφίλ και για αυτό το λόγο ο,τιδήποτε ειπωθεί για αυτούς στο διαδίκτυο δύναται να έχει ισχυρή επίδραση – είτε θετικά είτε αρνητικά.
ΘΑ ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΣΕ ΕΣΑΣ ΕΑΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΑΝ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ή -ΠΙΟ ΣΩΣΤΑ- ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΕΣΑΣ;
Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι θα είστε εκεί για αυτό, ιδίως όταν αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα. Εάν ένα παιδί ή ένας έφηβος πιστεύει ότι οι γονείς του δεν θα κατανοήσουν το τί περνά ή εάν πιστεύει ότι οι γονείς του ενδεχομένως να του περιορίσουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο ή να διαγράψουν τους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα, είναι απίθανο να έρθουν σε εσάς όταν θα αντιμετωπίσει τέτοιας φύσεως προβλήματα ή ανησυχίες. Δίχως τη βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζονται, υπάρχει κίνδυνος να απομονωθούν και αποκρύψουν ό,τι τους συμβαίνει – κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε άλλα συμπτώματα όπως κατάθλιψη, άγχος, κοινωνική αυτοαπομόνωση και χαμηλή σχολική επίδοση. Προβλήματα τέτοιου είδους επιδρούν ουσιαστικά σε κάθε πτυχή της ζωής του παιδιού.
ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΙΑ ¨ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΧΕΣΗ¨
Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια καλή επικοινωνιακή σχέση με το παιδί σας εν γένει. Αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε τον ψηφιακό κόσμο μέσα από τα μάτια του παιδιού σας ενώ παράλληλα, θα θέσει τα θεμέλια ώστε το παιδί σας να νιώσει άνετα να έρθει σε εσάς όταν χρειάζεται βοήθεια και υποστήριξη. Υιοθετήστε την προσέγγιση της ¨ανοιχτής πόρτας¨, ενθαρρύνοντας το παιδί σας να μιλά σε εσάς ανοιχτά σχετικά με τα θέματα που το απασχολούν, δίχως να το επικρίνετε. Ακόμη κι αν είναι κάτι το οποίο δεν μπορείτε οι ίδιοι να επιλύσετε, μπορείτε σίγουρα να υποστηρίξετε, να συμβουλεύσετε και να συνδράμετε το παιδί σας, βρίσκοντας την καταλληλότερη λύση για το ζήτημα που το απασχολεί.
Πηγή πληροφόρησης για το bulling:
ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
Ακολουθώντας τον παραπάνω σύνδεσμο θα βρείτε έναν χρήσιμο οδηγό με συμβουλές για γονείς, εν μέσω της πανδημίας, στα αγγλικά, αλλά και μεταφρασμένο στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες.