Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

_παγκ_ημερας_κατα_παιδικής_εργασίας
Κατηγορία
ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
Ημερομηνία
2022-06-12 18:30

Η 12η Ιουνίου καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), με στόχο την ενημέρωση για την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, που έχει στήσει μια γέφυρα μεταφοράς παιδιών από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες. Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της ΔΟΕ, 168 εκατομμύρια παιδιά σ΄όλο τον κόσμο συνεχίζουν να εργάζονται σε συνθήκες ακραίας εκμετάλλευσης σε ορυχεία, οικοδομές, χωράφια. Χιλιάδες είναι τα παιδιά στρατιώτες, διακινητές ναρκωτικών και θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Με γνώμονα τη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του παιδιού των Ηνωμένων Εθνών, οφείλουμε να αναγνωρίζουμε το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, με προτεραιότητα την ευημερία τους, την εκπαίδευση και την πρόληψη κάθε είδους βίας ενάντια σε αυτά, καθώς και στην ψυχοκοινωνική και νομική τους στήριξη.
Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του.
Παρόλα αυτά, εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον πλανήτη χάνουν νωρίς το παιδικό τους χαμόγελο και αναγκάζονται να ενταχθούν στον κόσμο της εργασίας και σε κάποιες περιπτώσεις με σκληρό τρόπο.
Η οικονομική συνεισφορά τους στον ελλιπή οικογενειακό προϋπολογισμό αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα που ωθεί τα παιδιά στην εργασία, και κατ' επέκταση στην εκμετάλλευσή τους από πολύ μικρή ηλικία. Ο κυρίαρχος ρόλος του οικονομικού παράγοντα στην έναρξη της παιδικής εργασίας γίνεται φανερός αν εξετάσει κανείς την οικογενειακή προέλευση των παιδιών. Πρόκειται κυρίως για παιδιά οικονομικώς ασθενέστερων οικογενειών, αναλφάβητων και σε μεγάλο ποσοστό προσφύγων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας θεωρείται υψίστης σημασίας γιατί μας θυμίζει τις προσπάθειες που χρειάζεται να γίνουν σε Παγκόσμιο επίπεδο μέσω συστημάτων και προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας.

 

Πηγή: sansimera.gr, sigmalive, hernews

 
 

Όλες οι ημερομηνίες

  • 2022-06-12 18:30

Υποστήριξη από iCagenda