Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

WRD_image_event-2
Κατηγορία
ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
Ημερομηνία
2021-06-20 00:00

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4 Δεκεμβρίου του 2000 και τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, με αφορμή την υπογραφή της Σύμβασης της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων το 1951.
Πρόσφυγας ονομάζεται, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης, κάθε άνθρωπος που εγκαταλείπει χωρίς την θέληση του το κράτος του οποίου είναι πολίτης, εξαιτίας δικαιολογημένου φόβου ότι εκεί θα υποστεί διωγμούς λόγω της θρησκείας ή του πολέμου ή ακόμα και εξαιτίας της ιδιότητάς του ως μέλος μιας ιδιαίτερης κοινωνικής ομάδας ή των πολιτικών του απόψεων, και επιπλέον του είναι αδύνατο να εξασφαλίσει προστασία από τη χώρα του ή, εξαιτίας του φόβου αυτού, δεν επιθυμεί να τεθεί υπό αυτή την προστασία.
Σε ολόκληρο τον κόσμο οι εκτοπισμένοι ανέρχονταν σε 80 περίπου εκατομμύρια. Ανάμεσά τους εμφανίζονται, ολοένα και συχνότερα, ανήλικοι, παιδιά ή έφηβοι, που φθάνουν σε άλλη χώρα μόνοι τους, χωρίς την οικογένειά τους ή άλλον ενήλικα που να τους συνοδεύει και να μεριμνά για αυτούς. Η ειδική αυτή κατηγορία των παιδιών προσφύγων αντιμετωπίζει διπλές δυσχέρειες και διπλά προβλήματα όταν ζητά διεθνή προστασία από ένα κράτος, αφενός επειδή είναι ασυνόδευτα παιδιά και αφετέρου επειδή είναι παιδιά.
Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σήμερα και η χώρα μας, η Ευρώπη και ο κόσμος βρίσκεται σε διαρκή κίνηση. Η αέναη κίνηση των πληθυσμών άλλωστε ξεκινάει από την ίδια την απαρχή της ανθρωπότητας και εντείνεται με τους σύγχρονους πολέμους, με την φτώχεια….
Κανένας όμως δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας


ΟΡΕΣΤΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Διωγμένοι από την όμορφη πατρίδα
τώρα στους δρόμους των γυμνών ωρών
νομάδες ουρανών
αλιείς άστρων
εμείς
οι δόλιοι πρόσφυγες
του απάνω κόσμου


Από τη συλλογή "Η λάμψη" (1983)

 
 

Όλες οι ημερομηνίες

  • 2021-06-20 00:00

Υποστήριξη από iCagenda