Στο συνέδριο με θέμα: «Μοντέλα πρόληψης για την αντιμετώπιση της ζήτησης που ενθαρρύνει την εμπορία ανθρώπων για σεξουαλικούς σκοπούς», που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Σουηδίας στο πλαίσιο της Σουηδικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, στις 29–30/3/2023 στη Στοκχόλμη, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν τα μοντέλα αντιμετώπισης της ζήτησης που σχετίζεται με την εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.
Οι ένοπλες συγκρούσεις και η ανισότητα στον κόσμο του 2023 συμβάλλει στην έξαρση του φαινομένου της εμπορίας, θέμα που αναπτύχθηκε από εκπροσώπους των κυβερνήσεων της Σουηδίας, της Ισπανίας και της Ουκρανίας από κοινού με το τμήμα για την Καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας στη διάρκεια πολέμων του ΟΗΕ και της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου έως και σήμερα και στον κίνδυνο αύξησης της ευαλωτότητας του εκτοπισμένου πληθυσμού στην εκμετάλλευση.
Το διεθνές θεσμικό και νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ζήτησης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παρουσίασαν και βασικά σημεία του συζήτησαν εκπρόσωποι διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, το UNODC, ο ΟΑΣΕ, η Επιτροπή για την εξάλειψη της διάκρισης κατά των γυναικών με τη Συντονίστρια για την Αντιμετώπιση της Εμπορίας Ανθρώπων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Έγινε λόγος για την πιθανή υποχρεωτική υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών από τα κράτη-μέλη για τη χάραξη μιας κοινής γραμμής για τη μείωση της ζήτησης.
Tα διεθνή δίκτυα Coalition Against Trafficking in Women – CATW και International Survivors of Trafficking Advisory Council-ISTAC, το Γραφείο για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΑΣΕ και ο ΔΟΜ, συνηγόρησαν για την προστασία και υποστήριξη στα θύματα εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση διά της αντιμετώπισης της ζήτησης αλλά και της συνεργασίας των φορέων. Επίσης, παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τα εντοπισμένα θύματα και την παροχή υπηρεσιών προστασίας.
Στοχευμένη συζήτηση ακολούθησε για τα μοντέλα νομικών πλαισίων που θα λειτουργούσαν αποτελεσματικά στη μείωση της ζήτησης και την αποτελεσματική δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος. Οι ομιλητές ήταν εκπρόσωποι κυρίως διωκτικών αρχών από διάφορες χώρες, όπως τη Σουηδία, την Κύπρο, τη Ρουμανία, τη Γαλλία αλλά και τη EUROPOL και τη EUROJUST. Παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία για τη δίωξη των δραστών και τις καταδίκες σε κάθε χώρα αλλά και την αντιμετώπιση των θυμάτων από τις Αρχές. Τονίστηκε η ανάγκη θέσπισης αυστηρών ποινών για τους πελάτες αλλά και η σημασία ελεγκτικών μηχανισμών για το του νομικού πλαισίου σε κάθε χώρα.
Τέλος, παρουσιάστηκε το μοντέλο ισότητας ως μέσο για την αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων γύρω από τη ζήτηση της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Εκπρόσωποι ΜΚΟ από διάφορες χώρες, όπως η Αλβανία, η Ισπανία, η Ουκρανία αλλά και διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών παρουσίασαν ν προγράμματα για την προστασία των θυμάτων προκειμένου να διαφύγουν από την εκμετάλλευση και να ενδυναμωθούν με στόχο την αυτόνομη διαβίωσή τους. Επίσης, υπογραμμίστηκε η ανάγκη κοινωνικής ευαισθητοποίησης από την παιδική ηλικία προκειμένου να αποφευχθεί η ζήτηση για σεξουαλικές υπηρεσίες στην ενήλικη ζωή.
Οι εκπρόσωποι του Φορέα, η Ευαγγελία Σκαφιδά και η Ζωή Καφείβα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με συναδέλφους τους από άλλες χώρες για τη λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την προστασία των θυμάτων, εστιάζοντας στη συνεργασία των Φορέων και τη συνεχή προσπάθεια για την εκπαίδευση και ενημέρωση όλων των επαγγελματιών για την εμπορία και τη δημιουργία πλαισίου προστασίας για κάθε θύμα στην Ελλάδα.