YPOYRGEIO SYNOXIS GR

facebook 1 facebook 1facebook 1

YPOYRGEIO SYNOXIS GR

facebook 1 facebook 1facebook 1

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

3η επετειακή συνάντηση των Εθνικών Συντονιστών της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για το Παιδί, 13-14/6/2024

3η επετειακή συνάντηση των Εθνικών Συντονιστών της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για το Παιδί, 13-14/6/2024

Στις 13 & 14 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η 3η επετειακή συνάντηση των Εθνικών Συντονιστών της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για το Παιδί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η εφαρμογή της Εγγύησης για το Παιδί στα κράτη μέλη και η πρόοδος των Εθνικών Σχεδίων Δράσης, τα κύρια επιτεύγματα και οι προκλήσεις.

Επισημάνθηκε η αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, μέσω της πρόληψης των ψυχικών διαταραχών και της ενθάρρυνσης για λήψη των επιδομάτων σε όσους το δικαιούνται, συζητήθηκε η ενθάρρυνση για συμμετοχή των παιδιών στην εφαρμογή της Εγγύησης για το Παιδί, η ανάγκη για ενιαία συστήματα παιδικής προστασίας και η πρόοδος των έργων τεχνικής υποστήριξης για την εφαρμογή της Εγγύησης για το Παιδί. Tέλος, συζητήθηκε η κατανομή της χρηματοδότησης από το ΕΚΤ+ για την Εγγύηση για το Παιδί και ενθαρρύνθηκε η δημιουργία καλών πρακτικών στα κράτη μέλη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν δυο στελέχη από τη Δ/νση Παιδικής Προστασίας του Ε.Κ.Κ.Α ως Εθνικός Συντονιστής της Εγγύησης για το Παιδί με παρουσίαση των βασικών επισημάνσεων στην εφαρμογή της Εγγύησης για το Παιδί στην Ελλάδα και της τεχνικής υποστήριξης (TSI) που λαμβάνει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (DG Reform) για την συμπεριληπτική εκπαίδευση και την Εγγύηση για το Παιδί.

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε Εσπερίδα με τίτλο : «Παιδική Προστασία-Αποϊδρυματοποίηση-Αναδοχή», στα Γιαννιτσά

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε Εσπερίδα με τίτλο : «Παιδική Προστασία-Αποϊδρυματοποίηση-Αναδοχή», στα Γιαννιτσά

Την Τετάρτη 29/05/2024, στα Γιαννιτσά πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Εσπερίδα, με θέμα: «Παιδική Προστασία-Αποϊδρυματοποίηση-Αναδοχή», που διοργάνωσαν το Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών με την Κοινωνική Υπηρεσία και ο Δήμος Πέλλας με την Ομάδα Παιδικής Προστασίας.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας, πολίτες και επαγγελματίες κοινωνικής πολιτικής, ενημερώθηκαν και είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήματα για τα ζητήματα της παιδικής προστασίας, της ιδρυματικής διαβίωσης, της αναδοχής, τις έγκαιρες παρεμβάσεις προστασίας, κλπ,.

Γιαννιτσα 29 5 2024 3.jpg.png.jpg
**Κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, πολίτες, εκπρόσωποι της πολιτειακών θεσμών, κλπ, εκδήλωσαν σημαντικό ενδιαφέρον και συμμετείχαν στην ημερίδα.

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε εκδήλωση των Εκδόσεων ΔΕΡΕ για την οικογένεια με τίτλο : «Ελληνική οικογένεια χθες & σήμερα»

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε εκδήλωση των Εκδόσεων ΔΕΡΕ για την οικογένεια με τίτλο : «Ελληνική οικογένεια χθες & σήμερα»

Την Τετάρτη 29/05/2024, στην Αθήνα (Μεταξουργείο) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση των Εκδόσεων ΔΕΡΕ, με θέμα: «Ελληνική οικογένεια χθες & σήμερα».
Στην αίθουσα του cafe Lux, συγγραφείς, επιστήμονες και πολίτες, μοιράστηκαν προβληματισμούς και αντάλλαξαν απόψεις για την εξέλιξη της μορφής της ελληνικής οικογένειας, την καταλυτική επιρροή του τρόπου ανατροφής και διαπαιδαγώγησης των παιδιών στην διαμόρφωση του χαρακτήρα τους και των μελλοντικών επιλογών τους, τις αγωνίες των γονιών σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κοινωνική πραγματικότητα, και τόνισαν την ύψιστη σημασία της συμμετοχής των παιδιών, την αναγκαιότητα οι ενήλικες να συζητούν με τα παιδιά και να δίνουν βαρύτητα στη γνώμη τους.

 DERE 28 5 2024 1

**Τα στελέχη του ΕΚΚΑ στην εκδήλωση με την κα Μαρτσελλιάννα Χριστοπούλου, ανάδοχη μητέρα, μέλος στο ΔΣ του ΕΚΚΑ και συγγραφέα του παραμυθιού "ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ καρδιάς"

Παράσταση χορού "Hard Pop" στο κτίριο του Ε.Κ.Κ.Α. στον Αγ. Σώστη

Παράσταση χορού "Hard Pop" στο κτίριο του Ε.Κ.Κ.Α. στον Αγ. Σώστη

Στον ανακαινισμένο χώρο του Ε.Κ.Κ.Α., που εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί ως Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού ο "Φοίνικας" 🌴 (Palm Tree) στον Αγ. Σώστη, παρουσιάζεται η παράσταση χορού "Hard Pop" του Δ. Μυτιληναίου (από τις 27 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2024). Η παράσταση αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα. Η χορογραφία δομείται πάνω σε ρυθμικά μοτίβα και μελωδίες από 20 ποπ τραγούδια τα οποία όμως είτε αποσιωπώνται στην σκηνή, είτε ανακαλούνται αποδομημένα.

Ο πρώην παρηκμασμένος χώρος αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά καλλιτεχνικού σημείου αναφοράς της περιοχής!

hard pop4

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ Θεσσαλονίκης σε σύσκεψη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ.

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ Θεσσαλονίκης σε σύσκεψη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛ.ΑΣ.

Μετά από σχετική πρόσκληση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης προς το ΕΚΚΑ, η υπηρεσία μας συμμετείχε σε ενημερωτική σύσκεψη τη Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024, υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με Ανώτατους και Ανώτερους Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του νεοσύστατου Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Α.Τ. Χαριλάου – Αναλήψεως.

Στη σύσκεψη οι επικεφαλής του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας του Τμήματος Χαριλάου ενημέρωσαν για τις δράσεις που αναλαμβάνουν στον χειρισμό υποθέσεων, τον τρόπο λειτουργίας του Γραφείου και της συνεργασίας των συναρμόδιων υπηρεσιών. Την υπηρεσία μας εκπροσώπησε η Προϊσταμένη και ψυχολόγος (Δρ.) του Ξενώνα & ΚΚΣ Φοίνικα, της Διεύθυνσης ΕΚΚΑ Θεσσαλονίκης, κ. Παπαδοπούλου Ελένη, όπου και ενημέρωσε για τις παρεμβάσεις του ΕΚΚΑ σε θύματα και θύτες ενδοοικογενειακής βίας.

 

Επίσκεψη κ. Σ. Κυμπουρόπουλου της Νέας Δημοκρατίας στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.)

Επίσκεψη κ. Σ. Κυμπουρόπουλου της Νέας Δημοκρατίας στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.)

Την Κεντρική Υπηρεσία του Ε.Κ.Κ.Α., επισκέφτηκε την Τετάρτη 29/05/2024, ο κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από την επιστημονική του συνεργάτη κα Δ. Σπέντζου και συναντήθηκε με την Προέδρο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δρ. Α. Αναγνώστου – Δεδούλη, το μέλος του Δ.Σ. κ. Γ. Χανδάνο και το στελεχιακό δυναμικό του Φορέα.

Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ενημερώθηκε από την Πρόεδρο και τα στελέχη του Ε.Κ.Κ.Α. για το έργο και τις αρμοδιότητες του Φορέα και ειδικότερα για θέματα που αφορούν στην Παιδική Προστασία (child guarantee, αναδοχή και υιοθεσία, παιδική κακοποίηση), στην πιστοποίηση φορέων κοινωνικής φροντίδας ιδιωτικού δικαίου, στην λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Αναφορών για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσω των τηλεφωνικών γραμμών “197” και “1107” και των Κέντρων Κοινωνικής Στήριξης, στην φιλοξενία αστέγων και γυναικών - θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας σε Ξενώνες, κ.α.
Επακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση για τα ανωτέρω θέματα και τονίστηκε από τον κ. Κυμπουρόπουλο η αναγκαιότητα ενδυνάμωσης του Ε.Κ.Κ.Α. στο συντονιστικό του ρόλο, ως βραχίονας της πολιτικής στον τομέα της πρόνοιας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε εκπαιδευτική συνάντηση με επαγγελματίες προνοιακών δομών που διοργάνωσε η Κοινωνική Υπηρεσία του Γ.Ν. Πέλλας- Ν.Μ. Γιαννιτσών, 30/05/2024

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε εκπαιδευτική συνάντηση με επαγγελματίες προνοιακών δομών που διοργάνωσε η Κοινωνική Υπηρεσία του Γ.Ν. Πέλλας- Ν.Μ. Γιαννιτσών, 30/05/2024

Την Πέμπτη 30/05/2024 ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας - Νοσοκομειακή Μονάδα Γιαννιτσών εκπαιδευτική συνάντηση κοινωνικών λειτουργών (ΚΛ) των προνοιακών δομών των Δήμων της περιφέρειας Πέλλας και όμορων Δήμων (Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, Κέντρων Κοινότητας, Περιφερειών, Νοσοκομειακών Μονάδων, κλπ) που διοργάνωσε με εξαιρετικό τρόπο η ΚΥ του Γ.Ν.Πέλλας - Ν.Μ. Γιαννιτσών και ειδικότερα η ΚΛ κα Ταμάρα Κερμανίδου.
photo1
**Η εκπρόσωπος του ΕΚΚΑ κα Μάνθου με την κα Κερμανίδου-διοργανώτρια της συνάντησης

Δημοπρασία Ειδών Χειροτεχνίας (Κεντημένα Μαξιλάρια)_

Δημοπρασία Ειδών Χειροτεχνίας (Κεντημένα Μαξιλάρια)_

Το ΕΚΚΑ επιχειρεί τα επόμενα βήματα για την αξιοποίηση των χειροτεχνημάτων της παλιάς Οικοτεχνίας, που καταργήθηκε το 2010 μετά από 50 χρόνια λειτουργίας και πλέον δεν υφίσταται στην Ελλάδα παραγωγή αυτών των χειροποίητων ειδών.
Έχοντας ολοκληρώσει την καταγραφή όλων των ειδών και την ψηφιοποίηση των πρωτότυπων σχεδίων, προκηρύσσουμε πλειοδοτικό διαγωνισμό με αντικείμενο τα κεντημένα μαξιλάρια, που είναι διακοσμητικά χειροτεχνήματα κεντημένα με μάλλινη κλωστή πάνω σε καμβά. Η τεχνική κατασκευής τους είναι η παλαιότερη μορφή εργασίας σε καμβά ανοιχτής ύφανσης, πάνω στον οποίο ράβεται το νήμα (needle point).
Τα σχέδια τους είναι εμπνευσμένα από την Ελληνική παράδοση με θέματα από την αρχαία, τη Βυζαντινή και λαϊκή τέχνη. Σε αυτά αποτυπώνονται με αυθεντικότητα σκηνές από τοιχογραφίες, ψηφιδωτά αρχαία και βυζαντινά, γάμους και πανηγύρια του λαού μας, πουλιά και λουλούδια των όμορφων δασών μας, δελφίνια, όστρακα και καράβια των καταγάλανων θαλασσών μας. Αντιπροσωπεύουν τον λαϊκό μας πολιτισμό από διάφορες περιοχές της χώρας, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και την Ήπειρο μέχρι τη Ρόδο.

1ο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Βία κατά των Ανηλίκων. Ερμηνευτικές Προσεγγίσεις, Πρόληψη και Παρεμβάσεις», 4 & 5 Απριλίου 2025

1ο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Βία κατά των Ανηλίκων. Ερμηνευτικές Προσεγγίσεις, Πρόληψη και Παρεμβάσεις», 4 & 5 Απριλίου 2025

Το Εργαστήριο Συμβουλευτικής, Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης και Κοινοτικών Παρεμβάσεων (Ε.ΣΥ.ΨΥ.ΚΟΠ) του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΠαΔΑ, η Εταιρεία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων (Ε.ΨΥ.Υ.Π.Ε.), το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (Ι.Υ.Π.) και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) διοργανώνουν το 1ο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Βία κατά των Ανηλίκων. Ερμηνευτικές Προσεγγίσεις, Πρόληψη και Παρεμβάσεις».
Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην Πανεπιστημιούπολη του Αρχαίου Ελαιώνα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στις 4 & 5 Απριλίου 2025.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε εδώ την ιστοσελίδα του Συνεδρίου. 

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε ημερίδα με τίτλο : «Αναδοχή Ανηλίκων...άνοιξε την καρδιά σου, άνοιξε την αγκαλιά σου», στη Λάρισα

Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε ημερίδα με τίτλο : «Αναδοχή Ανηλίκων...άνοιξε την καρδιά σου, άνοιξε την αγκαλιά σου», στη Λάρισα

Την Παρασκευή 24/05/2024, στην Λάρισα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα, με θέμα: «Αναδοχή Ανηλίκων...άνοιξε την καρδιά σου, άνοιξε την αγκαλιά σου», που διοργάνωσε η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Στην κατάμεστη αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου πολίτες και επαγγελματίες κοινωνικής πολιτικής, ενημερώθηκαν και είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήματα για τα ζητήματα της παιδικής προστασίας, της ιδρυματικής διαβίωσης, της αναδοχής, τις έγκαιρες παρεμβάσεις προστασίας, κλπ,.

**Κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, πολίτες, εκπρόσωποι της πολιτειακών θεσμών, κλπ, εκδήλωσαν σημαντικό ενδιαφέρον και συμμετείχαν στην ημερίδα.
Το ΕΚΚΑ, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του ΚΚΠ, συμμετείχε στην ημερίδα, με τη κα Γιώτα Μάνθου, Κοινωνική Λειτουργό ΜSW– Ψυχολόγο & Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Αναδοχών-Υιοθεσιών του Φορέα, η οποία παρουσίασε, εισήγηση με τίτλο «Αναδοχή vs Ιδρυματικής ζωής: Υπερασπίζοντας το δικαίωμα των παιδιών να μεγαλώνουν σε οικογένεια».

larisa

 

**Η εκπρόσωπος του ΕΚΚΑ κα Μάνθου, στην εισήγησή της.

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

NEWSLETTER

Συμπληρώστε το email σας