Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Διοικητικό Συμβούλιο

DS

 

Δρ Άρτεμις Αναγνώστου –Δεδούλη | Πρόεδρος

proedrosΔρ. Άρτεμις Αναγνώστου –Δεδούλη

Επίτιμος Γενική Διευθύντρια Υπουργείου  Εργασίας,

Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Διδάκτωρ Νομικής στο Δημόσιο Δίκαιο με ειδικότητα στο Ασφαλιστικό και δύο μεταπτυχιακά στο εργατικό και ασφαλιστικό Δίκαιο της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με 42ετή διοικητική εμπειρία σε όλες τις βαθμίδες της υπαλληλικής Ιεραρχίας στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από τα οποία 17 χρόνια στη θέση Γενικού Διευθυντού με πλούσια συμμετοχή σε συμβούλια,   επιτροπές, ομάδες εργασίας, αποστολές  στο εξωτερικό  και ενεργή συμμετοχή σε όλες τις  ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις.  Με εξειδίκευση στο χώρο  της επαγγελματικής ασφάλισης και ικανή επιστημονική και συγγραφική δραστηριότητα, όπως προκύπτει για όλα τα ανωτέρω από το αναλυτικό επισυναπτόμενο βιογραφικό. Έχει εκδώσει 3 βιβλία και δημοσιεύσει σειρά άρθρων και μελετών σε έγκυρα νομικά  και άλλα περιοδικά. Έχει πλούσια διδακτική εμπειρία στο επαγγελματικό της χώρο  και δίδαξε στην Νομική σχολή  ως επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα φύλλου και ισότητας.

Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα, σε πληθώρα  επιτροπών και  ομάδες εργασίας για θέματα κοινωνικής πολιτικής, σε επιστημονικά συνέδρια εσωτερικού και εξωτερικού με ομιλίες, διαλέξεις, σε επιστημονικά forum και  επιστημονικές ημερίδες. Έχει πλούσια διοικητική εμπειρία από την συμμετοχή της σε Διοικητικά Συμβούλια Ασφαλιστικών Οργανισμών  και Τ.Δ.Ε. καθώς και πλούσιο  διοικητικό και νομοθετικό έργο.

Πρόεδρος της Ένωσης για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων www.epkodi.gr, επιμέλεια και σύνταξη του Ιστορικού αρχείου των ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων από την πρώτη αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό το 1931(του καθηγητού Emil Schoenbaum).

Η Δρ. Α. Αναγνώστου –Δεδούλη διορίστηκε ως Πρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Κ.Κ.Α. με την έκδοση του ΦΕΚ 498/7-7-2020.

 

Αλέξανδρος Κεντικελένης | Αντιπρόεδρος

kentikelensis

Ο Αλέξανδρος Κεντικελένης είναι αναπληρωτής καθηγητής κοινωνιολογίας και πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Bocconi. Πρωτύτερα κατείχε ερευνητικές θέσεις στα πανεπιστήμια Harvard, Cambridge και Οξφόρδης, και έλαβε το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο του Cambridge. Ο κ. Κεντικελένης έχει δημοσιεύσει εκτενώς σχετικά με θέματα φτώχειας, ανισότητας και κοινωνικής προστασίας σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Περαιτέρω πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.kentikelenis.net

Ο Α. Κεντικελένης διορίστηκε ως Αντιπρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Κ.Κ.Α. με την έκδοση του ΦΕΚ 898/29-10-2020.

Τακτικά Μέλη

Γεώργιος Χανδάνος| Τακτικό Μέλος

IMG 20230118 WA0005 1

Γεώργιος Χανδάνος

Κοινωνιολόγος (M.Soc.Sc)

τ. Γενικός Δντής Ε.Κ.Κ.Α.

 

 

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1954.

Σπούδασε κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Cape Town (Master).

Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων (Δ.Σ.).

Προσλήφθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας (ΕΟΠ) αρχικά ως ειδικός συνεργάτης – σύμβουλος.

Ακολούθως μονιμοποιήθηκε και από τότε (1983) μέχρι την συνταξιοδότησή του (2021) εργάστηκε στον τομέα της πρόνοιας – κοινωνικής αλληλεγγύης.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα επί σειρά ετών στο EUROPEAN DRUG HELPLINES FOUNDATION (FESAT) ορισμένος από το τότε Κεντρικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΚΕΣΥΚΑΝΑ) του Υπ. Υγείας και Πρόνοιας.

Συνέγραψε (με δύο εκλεκτούς συναδέλφους) το βιβλίο «Αξιολόγηση Προνοιακού Έργου» (εκδ. ΕΛΛΗΝ).

Σταθμοί στην επαγγελματική του πορεία υπήρξαν:

  • Η διαδικασία αποϊδρυματοποίησης των παιδοπόλεων

  • Η εισαγωγή και διάδοση της αξιολόγησης προνοιακού έργου (σεμινάρια, ημερίδες, συνέδρια κ.λπ.)

  • Η συμβολή στη διαμόρφωση του «Χάρτη Πρόνοιας» που αργότερα μετεξελίχθηκε στην ψηφιακή πλατφόρμα «e-pronoia» για τον πολίτη.

  • Η συμβολή στη διαδικασία γνωμοδότησης για την πιστοποίηση φορέων ΝΠΙΔ και ΜΚΟ.

  • Η ανάληψη ως προϊστάμενος της Δ/νσης Συντονισμού του Ε.Κ.Κ.Α. και ακολούθως της Δ/νσης Παιδικής Προστασίας.

  • Η ανάληψη ως προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης του Ε.Κ.Κ.Α. με βασική προτεραιότητα τη σύνταξη και διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί.

  • Η εθελοντική προσφορά μετά την συνταξιοδότηση του, στο έργο της Δ/νσης Προστασίας του Ε.Κ.Κ.Α. τους πρώτους μήνες του 2022.

  • Μέλος της Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης (υπό τον π. Υπ. Γιάννη Δραγασάκη)

  • Κοινοβουλευτικός συνεργάτης (αποσπασμένος 2013 – 2015) και συγγραφέας της πρότασης «Δίκτυα Κοινωνικής Αλληλεγγύης» που παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Προγράμματος του Σύριζα (βασικά μέλη: Μπαλτάς, Μπαλάφας, Φωτίου κ.λπ.)

Μαρσελλίνε-Άννα Χριστοπούλου | Τακτικό Μέλος

kentikelensis

Η Μαρσελλίνε-Άννα Χριστοπούλου είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (έτος αποφοίτησης 2003).  Από τον Ιανουάριο του 2010 εργάζεται ως Ειδική Παιδαγωγός στο Παιδοψυχιατρικό  Τμήμα του Παίδων Πεντέλης, στα εξωτερικά ιατρεία στο διαγνωστικό κομμάτι του αυτισμού κ των μαθησιακών δυσκολιών , στην ενδονοσοκομειακή  νοσηλεία παιδιών με ψυχιατρικά προβλήματα, σε περιστατικά διασυνδετικής με τις κλινικές του νοσοκομείου, καθώς και στο κομμάτι της αποκατάστασης σε παιδιά που χρήζουν εξειδικευμένο πρόγραμμα ειδικής διαπαιδαγώγησης. Έχει μακροχρόνια εμπειρία και σε ότι αφορά την εκπαίδευση ατόμων με Αναπηρία, καθώς έχει εργαστεί και σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής από τον Σεπτέμβριο του 2003 ως τον Ιανουάριο του 2010. ( Ειδικό Νηπιαγωγείο με παιδιά με αυτισμό και  νοητική καθυστέρηση, σε Δημοτικό σε Α και Β Τάξη Παράλληλη Στήριξη σε παιδί με αυτισμό,  Τμήμα Ένταξης Νηπιαγωγείου κ Ειδικό Δημοτικό.)

 Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια που αφορούν το χώρο της Ειδικής Αγωγής και τα Άτομα με Αναπηρία ως εισηγήτρια και ως σύνεδρος,  σε Παιδοψυχιατρικά  συνέδρια με παρουσιάσεις poster, σε σεμινάριο Ψυχολογίας παιδικού ιχνογραφήματος. Έχει πιστοποιηθεί στη χορήγηση του Αθήνα τέστ (διάγνωσης δυσκολιών μάθησης), στο Α-test (τέστ σχολικής ετοιμότητας), καθώς και στο ΔΑΔΑ-τέστ (δοκιμασία αξιολόγησης δεξιοτήτων ανάγνωσης).

Είναι η συγγραφέας των βιβλίων με τίτλο " Η Μελίνα εκπαιδεύεται" και "Η Μελίνα εκπαιδεύεται 2". Είναι βιβλία-οδηγοί που περιέχουν δραστηριότητες δομημένης διδασκαλίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα TEACCH για παιδιά κυρίως με αυτισμό προσχολικής κ σχολικής ηλικίας.

Είναι έγγαμη, μητέρα τριών παιδιών και από  το 2010 εγκεκριμένη ανάδοχη μητέρα.

Η Μ.Α. Χριστοπούλου διορίστηκε ως τακτικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Κ.Κ.Α. με την έκδοση του ΦΕΚ 898/29-10-2020.

Παυλίνα Σπανδώνη | Τακτικό Μέλος

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ

Στυλιανός Παπαχρήστος | Τακτικό Μέλος

image001 1  Παπαχρήστος Στυλιανός

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας της σχολής ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας.
Έχει προϋπηρεσία 22 ετών στο Ε.Κ.Κ.Α., αρχικά στην Διεύθυνση Ε.Κ.Κ.Α. Θεσσαλονίκης από το 2001-2004 και στη συνέχεια στο Ε.Κ.Κ.Α. Αθηνών στη Διεύθυνση Κοινωνικών Παρεμβάσεων ως Κοινωνικός Λειτουργός και συνεργάζεται με θύματα ενδοοικογενειακής βίας, θύματα εμπορίας ανθρώπων, πρόσφυγες και άστεγα άτομα.
Είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Τίτλου σπουδών από το ΠΑΔΑ και συγκεκριμένα από τη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, με ειδίκευση στην Κλινική Κοινωνική Εργασία με Παιδιά, Εφήβους και Οικογένεια.
Έχει τον τίτλο του συστημικού ψυχοθεραπευτή μετά την ολοκλήρωση της 4ετούς εκπαίδευσης στην Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου « Δαφνί»
Είναι γνώστης της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και έχει συνεργαστεί στο Ε.Κ.Κ.Α. με κωφά και βαρήκοα άτομα τα οποία απευθύνονται για την αντιμετώπιση ενδοοικογενειακών προβλημάτων.
Έχει συμμετάσχει σε Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο ως εισηγητής, παρουσιάζοντας την επίδραση των Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος στη Λειτουργικότητα της Οικογένειας. Επίσης, έχει κάνει παρουσιάσεις μετά από πρόσκληση σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για τις Μαθησιακές Δυσκολίες και την επίδρασή τους στη ζωή των μαθητών.

Ιωάννης Λυμβαίος | Τακτικό Μέλος

ΛυμβαίοςΟ Ιωάννης Λυμβαίος έχει σπουδές τριτοβάθμιας ανώτατης εκπαίδευσης σε Ελλάδα και Ισπανία, στον τομέα των Οικονομικών και στον τομέα της Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, μιλάει Αγγλικά, Ισπανικά, Καταλανικά και είναι έγγαμος με δύο γιούς.

Από το 2004 εργάζεται στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. (νυν ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε., μετέπειτα ΕΤΕΑΝ Α.Ε.).

Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα και ως εργαστηριακός συνεργάτης στο ΑΤΕΙ Πειραιά (Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λογιστικής, Τεχνικών Εφαρμογών), ωρομίσθιος καθηγητής στα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής του ΑΤΕΙ Πειραιά, εισηγητής σε προγράμματα ΛΑΕΚ για την επιμόρφωση ενηλίκων και ως Εσωτερικός Ελεγκτής-μέλος του Ε.Ι.Ε.Ε. στην ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. (2004-2010).

Από το 2021 είναι Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΣΑμεΑ και από το Μάρτιο του 2019 είναι Οργανωτικός Γραμματέας και της ΠΟΣΓΚΑμεΑ.

Είναι εκπρόσωπος της ΕΣΑμεΑ σε Διοικητικά Συμβούλια Οργανισμών και σε Επιτροπές (Μέλος στην Ελληνική Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή-Ο.Κ.Ε. από το 2015, Μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης από το 2016, Μέλος της Ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου-Ε.Ε.Δ.Α. από το 2017, Μέλος του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών-Σ.Α.Σ. από το 2018, Μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων & Κοινωνικής Αλληλεγγύης-ΟΠΕΚΑ από το 2018, Μέλος στο Δ.Σ του ΕΟΠΥΥ από το 2021, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Υιοθεσίας και Αναδοχής κ.α.), είναι ενεργό μέλος σε πρωτοβάθμια Σωματεία Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις.

Διετέλεσε Υπεύθυνος Θεμάτων Βαριάς Αναπηρίας και Αναπλ. Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΣΑμεΑ και Γενικός Γραμματέας της ΕΣΑμεΑ (2010-2021), Γενικός Γραμματέας (2009-2011) και Πρόεδρος (2011-2019) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ-ΠΟΣΓΚΑμεΑ και μέλος Δ.Σ. του Κ.Κ.Π. Περιφέρειας Αττικής (2012-2017).

Από το 2001 έχει διατελέσει μέλος επιτροπών και ομάδων εργασίας στα Υπουργεία Ανάπτυξης, Υγείας, Παιδείας, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικών Υποθέσεων, του ΕΟΤ, καθώς επίσης διετέλεσε μέλος σε Διοικητικά Συμβούλια Ν.Π.Ι.Δ. του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Είναι πιστοποιημένος εισηγητής σε προγράμματα επιμόρφωσης ενηλίκων του ΛΑΕΚ/ΟΑΕΔ και πιστοποιημένος εκπαιδευτής στο μητρώο εκπαιδευτών του ΕΚΔΔΑ.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα για την επιχειρηματικότητα και για τα άτομα με αναπηρία κι έχει πραγματοποιήσει πλήθος εισηγήσεων σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα και διεθνώς.

Ο Ι. Λυμβαίος διορίστηκε ως τακτικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Κ.Κ.Α. με την έκδοση του ΦΕΚ 259/1-6-2017.

 

Αναπληρωματικά μέλη

Αθανάσιος Αντωνίου | Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος του κ. Α. Κεντικελένη

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ

Ιωάννης Σουλιώτης | Αναπληρωτής του κ. Γ. Χανδάνου

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ

Θεοδώρα Παπαδημητρίου | Αναπληρώτρια της κ. Μ. Α. Χριστοπούλου

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ

Κωνσταντίνα Βανάκα | Αναπληρώτρια της κ. Π. Σπανδώνη

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ

Θεοδώρα Μεραμβελλιωτάκη | Αναπληρώτρια του κ. Σ. Παπαχρήστου

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ

Χρήστος Κουκοβίνης | Αναπληρωτής του κ. Ι. Λυμβαίου

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ