Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκπαιδευτική ημερίδα, με θέμα: «Ο θεσμικός ρόλος και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των κοινωνικών υπηρεσιών στην προστασία του παιδιού», που διοργάνωσαν ο Δήμος Ιωαννιτών, η Περιφέρεια Ηπείρου/ΠΕ Ιωαννίνων και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Στόχος της εκπαιδευτικής ημερίδας ήταν η ενημέρωση των κοινωνικών λειτουργών για ζητήματα παιδικής προστασίας, η ενδυνάμωση όσων εργάζονται στο εν λόγω πεδίο και η εξοικείωση τους με σχετικές μεθοδολογίες και καλές πρακτικές. Έτσι, αξιοποιώντας την εν λόγω πρωτοβουλία, στον πολυχώρο «Δημήτριος Χατζής» παρευρέθηκαν κοινωνικοί λειτουργοί από κρατικές και μη κρατικές κοινωνικές δομές και υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, όπως πχ από Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων και νοσοκομείων, Κέντρα Κοινότητας, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Δομές Παιδικής Προστασίας, Κέντρα Στήριξης Οικογένειας, κλπ.
Το ΕΚΚΑ, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση των διοργανωτών, συμμετείχε στην ημερίδα, με δύο στελέχη. Ειδικότερα, την κα Γιώτα Μάνθου, Κοινωνική Λειτουργό ΜSW– Ψυχολόγο & Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Αναδοχών-Υιοθεσιών του Φορέα, η οποία παρουσίασε στην ημερίδα, δύο εισηγήσεις με τίτλο «Κακοποίηση και Παραμέληση Παιδιών – Ορισμός, Τύποι Κακοποίησης, Ενδείξεις Κακοποίησης- Προσδιοριστές επικινδυνότητας» και «Νέο θεσμικό πλαίσιο αναδοχής & Πληροφοριακό Σύστημα Anynet- Άμεση, Βραχύχρονη-Επείγουσα αναδοχή», καθώς επίσης και την κα Κική Κουτμερίδου, Κοινωνική Λειτουργό του Τμήματος Ξενώνα & ΚΚΣ Φοίνικα της Δ/νσης ΕΚΚΑ Θεσσαλονίκης, η οποία παρουσίασε εισήγηση με τίτλο «Διαγνωστικό Εργαλείο Εκτίμησης των Αναγκών του Παιδιού και της Οικογένειας».
Τα στελέχη του ΕΚΚΑ στις εισηγήσεις τους επικεντρώθηκαν στον ορισμό, στη τυπολογία της παιδικής κακοποίησης, τους γενεσιουργούς παράγοντες και τους προσδιοριστές επικινδυνότητας, στον τρόπο αντίδρασης σε περιπτώσεις που τα παιδιά αποκαλύπτουν την κακοποίησή τους, στη διαδικασία αναφοράς/καταγγελίας περιστατικών κακοποίησης και στα εργαλεία εκτίμησης και παρέμβασης. Επίσης, έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη της αναδοχής ως εργαλείο αποϊδρυματοποίησης και αποτροπής των δυσμενών συνεπειών της ιδρυματικής διαβίωσης στην ανάπτυξη των παιδιών, και βεβαίως στην αναγκαιότητα εντατικοποίησης των δράσεων πρόληψης σε τοπικό επίπεδο, ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών, δικτύωσης των τοπικών φορέων και στην πρόληψη και διαχείριση της προστασίας του παιδιού
Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης με εισηγήσεις η κα Θεώνη Κουφονικολάκου, Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη-Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού, η οποία ανέλυσε το θεσμικό πλαίσιο της Παιδικής Προστασίας στην χώρα και τον ρόλο των Κοινωνικών Υπηρεσιών, καθώς η κα Θεοδώρα Τσοβίλη στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες και η κα Αγγελική Μαλτεζάκη, στέλεχος του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης, οι οποίες ανέλυσαν ειδικότερα ζητήματα αναφορικά με τον εντοπισμό, την έγκαιρη παρέμβαση και εκτίμηση του βέλτιστου συμφέροντος των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Τέλος, η κα Δέσποινα Καμπούρη, Κοινωνική Λειτουργός/Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Ηπείρου, στην εισήγησή της, συνοψίζοντας και τις εργασίες της ημερίδας, έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα της διασύνδεσης και δικτύωσης των κοινωνικών υπηρεσιών και τις προσπάθειες/δράσεις της περιφέρειας (λόγω και θεσμικής αρμοδιότητας) προς την κατεύθυνση αυτή.
Για να δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας πατήστε εδώ
Συμμετοχή του ΕΚΚΑ σε Εκπαιδευτική Ημερίδα απευθυνόμενη σε κοινωνικούς λειτουργούς της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, με θέμα «Ο θεσμικός ρόλος και η επιχειρησιακή ετοιμότητα των κοινωνικών υπηρεσιών στην προστασία του παιδιού»