Σπάσε την αλυσίδα: Ενημερωτική εκδήλωση στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων _

Σπάσε την αλυσίδα: Ενημερωτική εκδήλωση στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων _

procap 18.10.24 1.jpg

                                                                                                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2024

Η σημασία της εκπαίδευσης επαγγελματιών και η συνεισφορά της κοινωνίας των Πολιτών στην αναγνώριση της Εμπορίας Ανθρώπων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση από το ΚΜΟΠ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το SolidarityNow με τίτλο “Εμπορία Ανθρώπων: Σπάσε την Αλυσίδα”, στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 350 άτομα από όλη την Ελλάδα, επιδεικνύοντας την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση γύρω από το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων και τη σπουδαιότητα της συλλογικής δράσης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Αντώνη Κλάψη, Αντιπρόεδρο του ΚΜΟΠ, ο οποίος επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων. Στη συνέχεια, ο Ιωάννης Μπράχος, Επικεφαλής του Γραφείου Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων στο Υπουργείο Εξωτερικών, τόνισε την αναγκαιότητα της συνεχούς εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών και του ευρέος κοινού, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της πολιτείας στη διαμόρφωση πολιτικών για την προστασία των θυμάτων και τη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών στην αναγνώριση ενδείξεων.

Η Νεφέλη Παπαγιαννάκου, Υπεύθυνη Διαχείρισης του έργου PROCAP του ΚΜΟΠ, ανέλυσε τη συμβολή του έργου στην ενίσχυση ικανοτήτων επαγγελματιών. Οι έξι ομάδες που θα εκπαιδευτούν μέσα από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια και στα μέσα μεταφοράς, στην Επιθεώρηση Εργασίας, σε Υπηρεσίες Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στον τουρισμό και στη σχολική κοινότητα. Η Μαρία Έλλη Δουφεξή Καπλάνη, ερευνήτρια και εκπαιδεύτρια του ΚΜΟΠ, αναφέρθηκε στη σημασία της διαρκούς εκπαίδευσης των επαγγελματιών που ενδέχεται να έρθουν σε επαφή με θύματα εμπορίας ανθρώπων. Τόνισε ότι η έγκαιρη αναγνώριση των ενδείξεων εκμετάλλευσης είναι κρίσιμης σημασίας για την προστασία των θυμάτων.

Ο Σπύρος Μπράτσικας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, μοιράστηκε περιπτώσεις όπου πολίτες εντόπισαν ενδείξεις εμπορίας ανθρώπων και απευθύνθηκαν στις αρχές αναδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο της κοινωνίας στην προστασία θυμάτων. Η Ιωάννα Τάγαρη, Επιθεωρήτρια Εργασιακών Σχέσεων και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια, ανέλυσε τον ρόλο της Επιθεώρησης Εργασίας στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ιδιαίτερα στους χώρους εργασίας. Τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων και την ανάγκη για ενίσχυση των ελέγχων σε ευάλωτους κλάδους, όπως οι τουριστικές και μεταφορικές υπηρεσίες.

Η Αγγέλα Μπολέτση, Ψυχολόγος και Διαχειρίστρια του έργου PROCAP από το SolidarityNow, παρουσίασε τη συμβολή των διεπιστημονικών κινητών μονάδων που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του έργου, στον εντοπισμό και την υποστήριξη θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, επισημαίνοντας τον ρόλο τους στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού δικτύου προστασίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της Ζωής Καφείβα, Κοινωνικής Λειτουργού, μέλους της ομάδας διαχείρισης του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς (ΕΜΑ) για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία ανέλυσε τη συμβολή του ΕΜΑ στη διασφάλιση συντονισμένης και ολιστικής προστασίας των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Η εκδήλωση αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της κατανόησης και της συνεργασίας μεταξύ επαγγελματιών και φορέων για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Η συμμετοχή του κοινού και των επαγγελματιών επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα της συνεχούς ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.
Αν ανήκετε σε μία από τις παραπάνω επαγγελματικές ομάδες, μπορείτε να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας για τις εκπαιδεύσεις συμπληρώνοντας την φόρμα συμμετοχής: https://forms.gle/kJpYtecTfetm1auf8
Οι εκπαιδεύσεις θα γίνουν δια ζώσης το διάστημα Νοέμβριος 2024 – Μάρτιος 2025 για συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
https://procap-project.eu/

procap 18.10.24 .jpg


Εκτύπωση   Email