Την Τρίτη 08/10/2024 το μεσημέρι, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της 1ης ημέρα του τριήμερου Επιμορφωτικού Προγράμματος με τίτλο «Χτίζοντας ένα ασφαλές αύριο: Εκπαίδευση και Καινοτομία για την Προστασία των Παιδιών. Ενδυναμώνοντας τους Επαγγελματίες» που διοργανώνει το ΕΚΚΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών και το Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος στον Συνεδριακό χώρο του Δήμου Ιωαννιτών, αίθουσα «Δημητρίου Χατζή».
Το ΕΚΚΑ συμμετέχει στο πρόγραμμα με μια σημαντική ομάδα εισηγητών, εξειδικευμένων στελεχών του σε θέματα παιδικής προστασίας και με επικεφαλής την Πρόεδρο του ΕΚΚΑ, Δρ. Άρτεμις Αναγνώστου-Δεδούλη, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά εμπράκτως την υποστήριξή του στους επαγγελματίες που επιλαμβάνονται υποθέσεων παιδικής προστασίας και καλούνται να εφαρμόσουν πολιτικές για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, τη διασφάλιση της ασφαλούς και αξιοπρεπούς διαβίωσης και ψυχοκοινωνικής ανάπτυξής τους.
Στο πρόγραμμα απηύθυναν χαιρετισμό οι : κα Περιστέρη, Ανιπεριφερειάρχης Ηπείρου, κ. Τσουμάνης, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) Ηπείρου, κ. Βαγιάτης, Οργανωτικός Γραμματέας ΣΚΛΕ-ΝΠΔΔ, κα Μαρκούλα, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ιωαννιτών, κα Οικονομάκου, Αντπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, περιοχή όπου θα υλοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα αντίστοιχο επιμορφωτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το ΕΚΚΑ.
*κ. Τσουμάνης, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) Ηπείρου
*κα Μαρκούλα, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ιωαννιτών
*κα Οικονομάκου, Αντπεριφερειάρχης Πελοποννήσου
*κ. Βαγιάτης, Οργανωτικός Γραμματέας ΣΚΛΕ-ΝΠΔΔ
Ιδιαίτερο χαιρετισμό, εκπροσωπώντας και την κα Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ο κ. Κωνσταντίνος Γλούμης, Γενικός Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Ο κ. Γλούμης συνεχάρη τους συνδιοργανωτές του επιμορφωτικού προγράμματος, και ιδιαιτέρως το ΕΚΚΑ και την Πρόεδρο του για την πρωτοβουλία υλοποίησης του προγράμματος, καθώς και τον σχεδιασμό πραγματοποίησης τους σε κάθε μία από τις άλλες 12 περιφέρειες, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα ενδυνάμωσης των επαγγελματιών μέσω της επιμόρφωσης. Εξήρε τον ρόλο του ΕΚΚΑ ως Συντονιστή Φορέα του ΥΚΟΙΣΟ σε ζητήματα παιδικής προστασίας, μέσω των ποικίλων αρμοδιοτήτων του, ανέλυσε το πλήθος των επιμορφωτικών δράσεων που υλοποίησε ο Φορέας τα τελευταία 2 χρόνια (πάνω από 2600 επαγγελματίες), την αξιοσημείωτη θετική αξιόλογή τους από τους συμμετέχοντες και το σημαντικό κοινωνικό τους αποτύπωμα (πχ αύξηση επειγουσών αναδοχών). Αναφέρθηκε σε ειδικότερα μέτρα του ΥΚΟΙΣΟ για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, όπως αύξηση οικονομικής ενίσχυσης της αναδοχής, προώθηση επαγγελματικής αναδοχής, ημιαυτόνομης διαβίωσης, υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για το Παιδί, κλπ.
*Ο κ. Κωνσταντίνος Γλούμης, Γενικός Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Η Πρόεδρος του ΕΚΚΑ, Δρ. Άρτεμις Αναγνώστου-Δεδούλη στην εναρκτήρια εισήγηση του προγράμματος παρουσίασε αναλυτικά τον πολύπλευρο ρόλο και τις αρμοδιότητες του ΕΚΚΑ στα ζητήματα παιδικής προστασίας, όπως η τήρηση των Εθνικών Μητρώων Αναδοχών, Υιοθεσιών, Ανηλίκων, κλπ, η παρακολούθηση της υλοποίησης δράσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για το Παιδί, καταγραφή και παρακολούθηση αναφορών κακοποίησης ανηλίκων, κλπ. Ακόμη, αναφέρθηκε στις ήδη προγραμματισμένες επόμενες δράσεις του ΕΚΚΑ για την επιμορφωτική ενδυνάμωση των επαγγελματιών παιδικής προστασίας. Επεσήμανε την πάγια πεποίθησή του ΕΚΚΑ ως προς την αναγκαιότητα σύμπραξης και συνεργασίας όλων των υπηρεσιών και φορέων, προκειμένου για την αντιμετώπιση του πολυπαραγοντικού και πολυδιάστατου φαινομένου της παιδικής κακοποίησης, την αναγκαιότητα συνεχών και σταθερών κοινωνικών πολιτικών και παρεμβάσεων, ενδυνάμωσης των υπηρεσιών και βεβαίως εκσυγχρονισμού τους με νέα τεχνολογικά εργαλεία, για πληρέστερη ανάλυση των κοινωνικών θεμάτων και αντιμετώπισή τους.
Τα στελέχη του ΕΚΚΑ, κα Κική Κουτμερίδου, κα Θεοδώρα Γιαννή, κα Πηνελόπη Καλύβα, κα Σοφία Γκουμάτση ανέλυσαν κατά τις εισηγήσεις τους ζητήματα όπως το νομικό πλαίσιο της παιδικής προστασίας, τον ρόλο των Ομάδων Προστασίας Ανηλίκων (ΟΠΑ), τον ορισμό, τις μορφές, τις ενδείξεις και τις συνέπειες της παιδικής κακομεταχείρισης, τον τρόπο επικοινωνίας και προσέγγισης των παιδιών που πιθανά βιώνουν αυτές τις τραυματικές εμπειρίες. Οι συμμετέχοντες, μέλη Ομάδων Προστασίας Ανηλίκων ΟΠΑ), Υπευθύνους Προστασίας Ανηλίκων (ΥΠΑ), επαγγελματίες αναδοχής, ιδρυματικής φροντίδας, συνδέσμους για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί που εργάζονται σε Φορείς & Υπηρεσίες της περιφέρειας Ηπείρου, έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για θα θέματα που παρουσιάστηκαν, καθώς υπέβαλλαν αρκετές ερωτήσεις, εξέφρασαν προβληματισμούς, αναφέρθηκαν σε υποθέσεις που χειρίζονται και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, κλπ.
Τις εργασίες της 1ης ημέρας του επιμορφωτικού προγράμματος συντόνισε με επιτυχία η κα Δέσποινα Καμπούρη, Προϊσταμένη Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ηπείρου, Κοινωνική Λειτουργός, η οποία συνέβαλλε καθοριστικά και στην οργάνωση του προγράμματος.
Όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν ραντεβού για την επόμενη, 2η ημέρα του προγράμματος, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον τους για τα ζητήματα που πραγματεύεται το πρόγραμμα!