Συμμετοχή του Ε.Κ.Κ.Α. στο συνέδριο «Advancing Childcare Reforms: Exploring the EU Child Guarantee Framework», στα Τίρανα

Συμμετοχή του Ε.Κ.Κ.Α. στο συνέδριο «Advancing Childcare Reforms: Exploring the EU Child Guarantee Framework», στα Τίρανα

Το Ε.Κ.Κ.Α ως Εθνικός Συντονιστής της Εγγύησης για το Παιδί συμμετείχε στο συνέδριο υψηλού επιπέδου με θέμα: «Advancing Childcare Reforms: Exploring the EU Child Guarantee Framework», που πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου 2025, στην Αίθουσα του Παλατιού των Συνεδρίων, Bulevardi “Dëshmorët e Kombit”, στα Τίρανα, κατόπιν πρόσκλησης εκ μέρους της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Αλβανίας και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας. Η εκδήλωση υποστηρίχθηκε από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Αλβανία και το Γραφείο της UNICEF στην Αλβανία.

Ο Εθνικός Συντονιστής συμμετείχε διαδικτυακά στη θεματική ενότητα που αφορούσε στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της παιδικής προστασίας μέσω της συνεργασίας με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, μαζί με εκπροσώπους από την Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ιταλία. Η Αν. Προϊστ. της Δ/νσης Παιδικής προστασίας του ΕΚΚΑ κ. Μ. Δουκάκου, υπογράμμισε τη νομική ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύστασης στην Ελλάδα, τη σημασία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης (ΕΣΔ) ως μια ολιστική και στοχευμένη στρατηγική προσέγγισης των ευάλωτων παιδιών και την ανάγκη προτεραιοποίησης των μέτρων πολιτικής του ΕΣΔ για την αποτελεσματική παρακολούθησή τους. Τόνισε, επίσης, την υπεραξία που έχει το Δίκτυο στην Ελλάδα, το οποίο έχει συσταθεί σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με σταθερή και συστηματική συνεργασία, στο πλαίσιο συμμετοχής του στην πιλοτική εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος για την Εγγύηση για το Παιδί με σκοπό την καταγραφή, παρακολούθηση και αξιολόγηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Επισημάνθηκε η χρησιμότητα των προτάσεων της UNICEF, αναφορικά με την εξειδίκευση της παρακολούθησης και του συντονισμού σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς και η χαρτογράφηση των δεδομένων για τα ευάλωτα παιδιά με στόχο την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού πλαισίου παρακολούθησης και αξιολόγησης της Εγγύησης για το Παιδί, στο πλαίσιο του μέσου τεχνικής υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος, δόθηκε έμφαση στην υλοποίηση, από το Ε.Κ.Κ.Α, διήμερων επιμορφωτικών προγραμμάτων, που απευθύνονται στους επαγγελματίες παιδικής προστασίας σε όλες τις Περιφέρειες, στο πλαίσιο ενδυνάμωσής τους και επιτάχυνσης των διαδικασιών αποϊδρυματοποίησης και επείγουσας αναδοχής.


Εκτύπωση   Email