*Ζωγραφιά από φιλοξενούμενη οικογένεια
Σωματική, Ψυχολογική, Λεκτική, Σεξουαλική, Οικονομική βία: Τα πέντε πρόσωπα της βίας κατά των γυναικών. Ένα φαινόμενο παγκόσμιο και διαχρονικό που αφορά όλα τα κοινωνικά στρώματα και αποτυπώνει στην πιο ακραία της μορφή την ανισότητα των φύλων. Μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί κάποια μορφής κακοποίηση κατά τη διάρκεια της ζωής της στις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης σύμφωνα με την 4η Ετήσια έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών (Γ.Γ.Ι.Α.Δ.).
Στην πλειονότητα των περιστατικών οι γυναίκες δεν καταγγέλλουν την κακοποίηση. Ένα ποσοστό από εκείνες είτε δεν αναγνωρίζει ως κακοποιητική τη συμπεριφορά βίας που υφίσταται είτε τη δικαιολογεί ενοχοποιώντας τον εαυτό της και αναπαράγοντας τα εσωτερικευμένα πρότυπα σχετικά με τους ρόλους των δύο φύλων. Οι συνέπειες της κακοποίησης στη γυναίκα μπορεί να είναι από σωματικές και ψυχολογικές βλάβες έως και θάνατος. Όταν υπάρχουν και παιδιά, μάρτυρες της βίας της μητέρας τους, οι επιπτώσεις στην ψυχοσυναισθηματική υγεία τους είναι σοβαρές και μακροπρόθεσμες, προωθώντας τον κύκλο της βίας στις επόμενες γενιές.
Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, οφείλουμε να προβάλουμε την ανάγκη για προώθηση της υποστήριξης και προστασίας των γυναικών, ώστε να διασφαλίσουμε τόσο την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση των περιστατικών βίας. Στο Δίκτυο των Δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών περιλαμβάνονται η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 44 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, 18 Ξενώνες Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους των Δήμων και 2 Ξενώνες φιλοξενίας του Ε.Κ.Κ.Α. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Στους Ξενώνες Φιλοξενίας για Γυναίκες Θύματα Βίας & Πολλαπλών Διακρίσεων του Ε.Κ.Κ.Α., οι φιλοξενούμενες γυναίκες και τα παιδιά τους λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης από έμπειρους και καταρτισμένους επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Επιπλέον, προετοιμάζονται για τα επόμενα βήματα στη ζωή τους με εργασιακή συμβουλευτική. Για τα βρέφη και νήπια των φιλοξενούμενων γυναικών λειτουργεί πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης, ώστε να διευκολύνονται οι μητέρες τους στις υποχρεώσεις τους και στην αναζήτηση εργασίας. Για τα μεγαλύτερα παιδιά λειτουργεί πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας και δημιουργικής απασχόλησης. Πολύ σημαντική είναι η πρόβλεψη για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στις γυναίκες αλλοδαπής εθνικότητας. Τέλος, δίνεται μεγάλη έμφαση στην ενδυνάμωση των γυναικών ως προς τον μητρικό ρόλο τους μέσα από την παροχή εξειδικευμένης συμβουλευτικής γονέων για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων προκλήσεων που συνεπάγεται η ανατροφή παιδιών που έχουν υπάρξει μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας.
*Ο Ξενώνας, ανήκει στο Δίκτυο Δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και χρηματοδοτείται από το Ε.Π. της Περιφέρειας ΑΤΤΙΚΗΣ 2021-2027.