Την Τρίτη 6 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, διαδικτυακή συνάντηση εργασίας η οποία οργανώθηκε από το Τμήμα Παρακολούθησης Αναφορών Κακοποίησης Ανηλίκων της Διεύθυνσης Παιδικής Προστασίας του Ε.Κ.Κ.Α, με στόχο την ενημέρωση των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας για το συντονιστικό μηχανισμό αναφοράς και παρακολούθησης στον οποίο γίνεται καταγραφή όλων των γνωστοποιήσεων περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων που υποβάλλονται από τους Φορείς Παιδικής Προστασίας και κάθε άλλον φορέα που παρέχει υπηρεσίες σε ανηλίκους.
Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) έχει ορισθεί (με το Ν. 4837/2021) υπεύθυνο για τη λειτουργία και την εποπτεία του Εθνικού Συστήματος Καταγραφής και Παρακολούθησης Αναφορών περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αναπτύξει ένα Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ) για την καταγραφή και αποτύπωση του φαινομένου της κακοποίησης, καθώς και την παρακολούθηση της διαχείρισης των περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας και Περιφερειακές Ενότητες, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Παρουσιάστηκαν από τα στελέχη του Τμήματος Παρακολούθησης Αναφορών Κακοποίησης Ανηλίκων, αφενός η έως τώρα λειτουργία του εθνικού συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων και αφετέρου το πληροφοριακό σύστημα που αναπτύσσεται από το ΕΚΚΑ και είναι σε φάση ολοκλήρωσης, ενώ επισημάνθηκε ο ρόλος των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων στην αρχιτεκτονική του πληροφοριακού συστήματος. Οι περιφέρειες θα έχουν βασικό ρόλο και συμμετοχή στο εν λόγω σύστημα, καθώς ελέγχουν όλους τους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σε ανηλίκους και υπάγονται στη γεωγραφική τους περιοχή, μέσω των Κοινωνικών Συμβούλων.
Οι εκπρόσωποι στην εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για το νέο σύστημα που αναπτύσσεται και την ουσιαστική χρησιμότητά του προς όφελος τω παιδιών, ενώ εξέφρασαν απορίες αλλά και προβληματισμούς σε σχέση με την υποστελέχωση των υπηρεσιών τους και τις ανάγκες ενίσχυσής τους σε προσωπικό καθώς τα αντικείμενα εργασίας τους έχουν αυξηθεί, όπως ανέφεραν.
Υπογραμμίστηκε η διαθεσιμότητα του Ε.Κ.Κ.Α για διαρκή συνεργασία με όλους, ώστε να επιτευχθεί ο απώτερος σκοπός της πρόληψης και της αντιμετώπισης του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης.