ΙΔΡΥΣΗ & 1η ΦΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ από πρώην φορείς (ΕΟΠ και ΕΟΚΦ)
Η λειτουργία πιστοποιημένου (1998) Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) από τον τότε υφιστάμενο κρατικό προνοιακό φορέα, τον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας (Ε.Ο.Π.), προέκυψε ως ανάγκη κατά την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο του Β’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (1994 – 2000).
Ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας είχε αναπτύξει εκπαιδευτικές δράσεις, κυρίως κατάρτισης νέων γυναικών και ανέργων, ήδη από το 1982, οπότε άρχισε την συνεργασία του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το 1986 υλοποιούσε προγράμματα σε μονάδες του σε όλη την Ελλάδα. Κύριες ομάδες εκπαίδευσης ήταν: οι νέοι άνεργοι, οι γυναίκες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).
Το έτος 2002, στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας (στον οποίο συγχωνεύτηκε ο ΕΟΠ), το Κ.Ε.Κ. πιστοποιήθηκε από το ΕΚΕΠΙΣ ως Κ.Ε.Κ. του ΕΟΚΦ, Εθνικής Εμβέλειας με κεντρική δομή την Αθήνα και παραρτήματα στις περιφέρειες:
-
Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα
-
Κεντρικής Μακεδονίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη &
-
Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με έδρα την Ξάνθη
Στην 1η φάση λειτουργίας του, στο Κ.Ε.Κ. υλοποιήθηκαν τα παρακάτω προγράμματα κατάρτισης:
2η ΦΑΣΗ: ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ Ι.Κ.Π.Α (ΠΡΩΗΝ Ε.ΣΥ.Κ.Φ.)
Τον Αύγουστο του 2003 η δραστηριότητα του Κ.Ε.Κ. μεταφέρθηκε - ως υπηρεσιακή μονάδα του ΙΚΠΑ σε επίπεδο Τμήματος - στο νέο φορέα, που συστάθηκε με το Ν. 3106/2003, το Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΣΥΚΦ) και το οποίο μετονομάστηκε, στη συνέχεια, σε Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης -Ι.Κ.Π.Α. (Ν. 3370/2005).
Το Κ.Ε.Κ., μετά την υπαγωγή του στην αρμοδιότητα του Ι.Κ.Π.Α., συνέχισε τη λειτουργία του με βάση την αρχική πιστοποίηση του ΕΚΕΠΙΣ, δηλαδή με την έδρα (κεντρική δομή) και τα παραρτήματά του, ως Κ.Ε.Κ. Εθνικής εμβέλειας στα παρακάτω θεματικά πεδία:
- Υγείας και Πρόνοιας
- Παιδαγωγικά
- Περιβάλλοντος
- Πολιτισμού – Αθλητισμού
- Τουριστικά και Παροχής Υπηρεσιών
- Αγροτικά
- Τεχνικά και Μεταφορών
Στην 2η φάση λειτουργίας του, στο Κ.Ε.Κ. υποβλήθηκαν προτάσεις για συγχρηματοδότηση από το ΕΠ του Υπουργείου Υγείας και υλοποιήθηκαν τα παρακάτω προγράμματα κατάρτισης:
2005–2006 |
15 εκπαιδευτικά προγράμματα, στο πλαίσιο του ΕΠ «Υγεία – Πρόνοια 2000 – 2006» του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης |
2 προγράμματα εκπαίδευσης εργαζομένων του Ι.Κ.Π.Α., σε συνεργασία και με χρηματοδότηση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης |
|
2007 |
8 προγράμματα και λοιπές δραστηριότητες (Σεμινάρια, ημερίδες κλπ), με εθνικούς πόρους |
2008 |
15 προγράμματα κατάρτισης υπαλλήλων Προνοιακών φορέων |
2009-2012 |
Σεμινάρια προνοιακών στελεχών σε συνεργασία με άλλους Εθνικούς Φορείς |
3η ΦΑΣΗ: ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΕΚ ΣΤΟ ΕΚΚΑ & ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
Το 2010 η αρμοδιότητα παρακολούθησης της λειτουργίας του ΚΕΚ και των παραρτημάτων του ανατέθηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συγκεκριμένα στην αρμοδιότητα του Τμήματος Έρευνας, Ανάπτυξης & Εκπαίδευσης της Δ/νσης Συντονισμού & Οργάνωσης του ΕΚΚΑ, λόγω της συγχώνευσης των φορέων ΙΚΠΑ και ΕΚΚΑ, με το Ν. 3895/2010.
Από το 2012, βάσει του Ν. 4093/2012, λειτουργεί ως Κέντρο δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ επιπέδου 2) με έδρα στην Αθήνα και δύο παραρτήματα στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα, κατόπιν πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ, με τον διακριτικό τίτλο: «ΕΚΚΑ ΚΕΚ Κ.Δ.Β.Μ. 2» και κωδικό αδείας: 1113947.